Pomoc w wyborze 2 samochodów po 7 tys

27 Paź 2023, 11:09

Witam. Szukam 2 samochodów:
-Jeden dla siebie do jazdy 15km w jedną stronę do pracy i w koło komina czyli jakieś 1000km w miesiącu z całą rodziną tj 2 osoby dorosłe, małe dziecko i ew pies
-Drugi dla mojej kobiety która ma do pracy ok 5km w jedną stronę i w sumie tylko ona będzie tylko tym samochodem jeździć do pracy. Ewentualnie czasami z dzieckiem więc tutaj szukam czegoś małego zgrabne go kobiecego.

Jeśli chodzi o samochód rodzinny to nie mam już pomysłów co kupić. Miałem benzyny z gazem ale co chwilę coś się dzieje z tymi samochodami, czy to z gazem czy ogólnie i już sam nie wiem czy nie kupić diesla.
Myślałem nad starym dieslem ale jeżdżąc teraz zastępczym seatem arosa 1.7sdi tutaj nagrzać ten samochód w kabinie to jakaś porażka. Dlatego skłaniał się będę do czegoś z ew nagrzewnica powietrza żeby bardzo szybko robiło się ciepło.

Jeśli chodzi o samochód dla mojej kobiety to chyba najlepszym rozwiązaniem będzie sama benzyna ale też taka która odda bardzo szybko i dużo ciepła w kabinie zbey nie trzeba czekać aż szyby odmarzna czy żeby dziecko nie marzlo.

Może mi ktoś doradzi co kupić bo już nie mam pomysłów. Rozmawiałem o starych dieslach vag to wszystkie niby mają taką przypadłość że nagrzewajacy się strasznie długo zima i długo trzeba czekać na ciepełko.

Dziękuję za pomoc i rady odnośnie samochodu
Rzulff
Nowicjusz

27 Paź 2023, 11:12

Jeśli uważasz, że przy benzynie z gazem "ciągle coś się dzieje" to kupno starego diesla to już chyba masochizm

Generalnie w takim budżecie szuka się tego co masz blisko i w jak najlepszym stanie technicznym, matka i model mają drugorzędne znaczenie
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Paź 2023, 11:25

Ale chodzi jeszcze o sprawę z dobrym ogrzewaniem
Rzulff
Nowicjusz

27 Paź 2023, 12:17

Diesel na ogół dłużej nagrzewa się w zimie niż benzyna.

Skąd jesteście to coś się poszuka.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Paź 2023, 14:18

Poznań, dlatego ewentualnie szukałbym z dodatkową nagrzewnica powietrza bo słyszałem że są takie montowane w niektórych samochodach. Wtedy będzie szybko ciepło w kabinie a samochód niekoniecznie będzie dogrzany
Rzulff
Nowicjusz

27 Paź 2023, 16:30

[link do oferty na Olx wygasł] - niedawno wymieniony rozrząd i olej z filtrami (pytanie czy ma to jakoś udokumentowane),gaz jeszcze na gwarancji,opłaty i przegląd na kilka miesięcy.
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/h ... FUUav.html - na pewno podłoga i progi do sprawdzenia czy ruda już nie atakuje.
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] - te wersje trzymają cenę i jest popyt na nie ale zaraz zostanę tutaj zjedzony że to polecam :D
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/o ... FKTYY.html - błąd w mocy,te silniki mają 75km.
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/s ... FVc8m.html
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota Yaris 1,5 Dual VVT-iE o mocy 111 KM
    Nowa Toyota Yaris napędzana jest między innymi produkowanym w Polsce silnikiem benzynowym o pojemności 1,5 l i mocy 111 KM. Motor jest o 10 proc. mocniejszy od silnika 1,33 z poprzedniej wersji modelu. Dzięki temu samochód ...

29 Paź 2023, 13:33

Dziękuję za pomoc. Coś wybiorę :ok:
Rzulff
Nowicjusz