Pierwszy samochód do 4000zł

17 Maj 2016, 19:02

Witam.
Jestem młodym chłopakiem. Przymierzam się do kupienia swojego pierwszego samochodu. Budżet niestety mały, ale to pierwsze auto- nie musi być luksusowe :]

Oto moje wymagania:
silnik od 1.3 do 1.8 max choć takie 1.6 idealne
Moc: wymagana przeze mnie wartość oscyluje w granicach 100 KM minimum 70
Paliwo: Wykluczam Diesel, Benzyna bo prawdopodobnie będę zakładał gaz- wiem wiem... dla biedy ale sam będę na niego pracował i płacił.
Inne wymagania: dobrze by było, gdyby auto było japońskie, oczywiście silnik też bo różnie to bywa :] Ważne są dla mnie niskie koszty utrzymania auta
Jakich aut nie chcę: Żadnego BMW, Golfa 2,3, Audi - bo tego jest pełno
Rozpatrywane marki: Honda [Civic np], Mazda, Mitsubishi [podoba mi się Galant tylko niestety ma zwykle silniki powyżej 2.0, Carisma, Eclipse, Lancer]

Auto nie musi być szałowe, nie musi być też piękne. niektóre "skromnie wyglądające" auta też mi się podobają :]
Jestem zainteresowany Sedanem w ostateczności hatchbagiem
najlepiej 5 drzwiowy :]

Wiem, że za takie pieniądze nie poszaleję, ale młody jestem, wciąż się uczę i oceniam tak możliwości swojego budżetu. Ciężko zarobić jakiś pieniądz chodząc 5 dni do szkoły :]
Z góry dziękuję za pomoc
konnij
Nowicjusz

Auto: Nie mam

17 Maj 2016, 20:05

Bzdury, bzdury, bzdury...
konnij napisał(a):Paliwo: Wykluczam Diesel, Benzyna bo prawdopodobnie będę zakładał gaz- wiem wiem... dla biedy ale sam będę na niego pracował i płacił.
kup już z gazem, bo nie opłaca się zakładać samemu kupując auto za 4k
konnij napisał(a):Inne wymagania: dobrze by było, gdyby auto było japońskie, oczywiście silnik też bo różnie to bywa :] Ważne są dla mnie niskie koszty utrzymania auta
Jakich aut nie chcę: Żadnego BMW, Golfa 2,3, Audi - bo tego jest pełno
Rozpatrywane marki: Honda [Civic np], Mazda, Mitsubishi [podoba mi się Galant tylko niestety ma zwykle silniki powyżej 2.0, Carisma, Eclipse, Lancer]
przypominam Ci, że masz cztery tysiące złotych polskich, nie czterdzieści tysięcy. Poczytaj te poradniki aby zmienić podejście
https://www.forumsamochodowe.pl/poradnik-kupujemy-auto-za-kilka-tys-zl-vt92465.htm
https://www.forumsamochodowe.pl/przebieg-rocznik-stan-czy-marka-co-jest-wazne-przy-zakupie-vt92905.htm
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

17 Maj 2016, 21:58

Ok, przeczytałem i tak, zmieniło się trooochę moje spojrzenie na sprawę :)
konnij
Nowicjusz

18 Maj 2016, 00:22

A skąd jesteś to coś poszukamy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

21 Maj 2016, 19:07

Łódzkie :]
konnij
Nowicjusz

21 Maj 2016, 20:22

Tak jak mówili przedmówcy, nie skupiaj się na modelach które podałeś bo na zadbane Cię nie stać. Szukaj czegoś w dobrym stanie i taniego w utrzymaniu bo jak sam mówisz że chodzi 5 dni do szkoły i nie masz jak zarobić, a coś drogiego padnie w rzadkim samochodzie to raczej będzie kłopot
Hado
Początkujący

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 09 11 2015
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Toyota Celica VII
Silnik: 1.8 VVTI
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

22 Maj 2016, 10:36

Zerknij na te:
[link do oferty na Olx wygasł] - 6lat w jednych rękach,długie OC,jest nawet klima tylko błąd w mocy bo ten silnik miał 60km albo 80km.
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] - tylko musiałbyś dołożyć na opłaty około 1000zł.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

22 Maj 2016, 10:57

No ja z mojej strony mogę Ci polecić zieloną strzałę :D
Ogółem jak na pierwszy samochód to szczerze powiem że nie można trafić lepiej, tanie części, komfortowa jazda i bardzo dobra widoczność.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Hado
Początkujący

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 09 11 2015
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Toyota Celica VII
Silnik: 1.8 VVTI
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2000

23 Maj 2016, 18:58

Dzięki dzięki :] Dobre propozycje :]
A co powiedzielibyście na Mitsubishi Carisma? Zauważyłem, że są tanie. Taka cena 3000-4000 to cena nie najmniejsza, wręcz środkowa, często z gazem no i...
Jak sprawdzają się te silniki GDI?
konnij
Nowicjusz

23 Maj 2016, 19:01

GDI unikaj bo to kłopotliwe silniki.
Barol
Awatar użytkownika

23 Maj 2016, 21:42

Jeśli jesteś zainteresowany takim autem to w niedalekiej przyszłości będę miał na sprzedaż Nissana Primere P10 1.6 102KM, sedan, rocznik 1996 - czyli ostatni rocznik tej generacji. Auto nie ma sporego zapotrzebowania na paliwo jak na tą moc, przejechałem nim 10000 km i jedyne co wymagało wymiany to akumulator, sworzeń wahacza, końcówka drążka kierowniczego i przewody oraz cylinderki hamulcowe z tyłu. Jest to stara, dobra, japońska konstrukcja, moc może się wydawać za mała jak na sedana, aczkolwiek auto waży jedynie 1175 kg. Do tej pory ani razu mnie nie zawiódł, gdybyś był zainteresowany, daj znać to podrzucę jakieś fotki i podam więcej informacji jeśli będzie taka potrzeba. Pozdrawiam ;)
szymon17
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Nissan Primera P10
Silnik: 1.6 SRI 102KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1996

24 Maj 2016, 18:38

No możesz dać zdjęcia i powiedzieć coś więcej o nim :]
konnij