Co do Golfów 1.6, sam posiadam w swojej Skodzie ten silnik - 75KM. Jak na wagę samochodu i jego wymiary, to samochód z nim jest zwinny. O dynamice ciężko tutaj mówić, aczkolwiek nie jest najgorsza. Przygotuj się na spore spalanie PB - w lecie w mieście przy naprawdę spokojnej jeździe schodzę do 7 litrów. Na trasie przy prędkości do 90 KM/H i płynnej, lekkiej jeździe, udaje mi się osiągnąć spalanie ok. 6-6,5 litra. Zima to najgorszy okres, w szczególności na krótkich dystansach. Jeżdżąc do szkoły, do miasta + 2-4 razy w tygodniu wypad do dziewczyny (ok. 20 km w jedną stronę), to pełny bak wystarcza mi na 450 km.
Dużo miałem problemów z silnikiem, wcześniej był to samochód ojca, który oszczędzał kupując tanie zamienniki, co poskutkowało tym, że musiałem włożyć w samochód 4,5 tysiąca na start. Dalej potrzebuje, bo nadal go coś boli.
Od siebie polecam Astrę z silnikiem 90KM - stare, niezbyt ładne, ale tanie w naprawie i w sam raz na pierwsze wojaże, lubi gaz
![Wink ;)]()
.
Zastanów się może nad Punto - bardzo krytykowane, ale miałem okazję jeździć przez pół roku i nigdy mnie nie zawiodło, a przejechałem nim trasę polska-anglia-chorwacja bez żadnego problemu... no.. pomijając problemy z kręgosłupem
![Szczęśliwy :D]()