20 Cze 2017, 14:45
Witam wszystkich, na samym wstępie chciałbym zaznaczyć, że ten temat zakładam aby wybrać konkretny model, markę jak i silnik do samochodu, a nie po to by ów samochód już kupić.
A więc moje pierwsze auto będę kupować za jakiś miesiąc, może półtora. Budżet jakim będę dysponować to 5 tysięcy na sam samochód. I teraz ważna rzecz: wiele osób twierdzi, że za takie pieniądze to lepiej kupić sobie rower lub że najlepiej jest kupić cokolwiek byle w dobrym stanie. Otóż samochód, który kupię nie będzie samochodem na miesiąc czy nawet rok. Planuję używać go co najmniej pięć lat, więc według mnie lepiej jest pojechać te kilkadziesiąt kilometrów więcej i kupić porządny model niż auto, które obecnie jest w dobrym stanie, ale co z tego skoro będzie palić jak smok, a części do niego będą kosmiczne.
Mimo tak niskiego budżetu mam kilka wymagań. Po pierwsze: szukam samochodu jak najmniej awaryjnego, do którego części będą tanie i łatwo dostępne a przy tym spalanie nie zrobi ze mnie bankruta. Po drugie: jestem dość wysoki, więc musi to być samochód stosunkowo duży, czyli takie Tico czy Seicento odpada. Po trzecie: musi to być samochód tylko i wyłącznie 4/5 drzwiowy. Wiem, że nie ma samochodu idealnego, lecz szukam takiego, który najbardziej pasuje do moich wymagań właśnie do 5 tysięcy.
Poniżej podam kilka moich propozycji i byłoby miło gdyby ktoś się wypowiedział choć na temat jednego z nich.
Opel Astra G - 1.6 8v Samochód widuję codziennie w niezliczonej ilości na drogach, więc raczej z częściami nie byłoby problemu. Słyszałem opinie, że Astra G jest prosta w naprawie i nie psuje się przesadnie często.
Nissan Almera N16 - 2.2di Podobno japończyki się nie psują. O Almerze słyszałem wiele dobrego, jednak zastanawiam się czy silnik o dość sporej pojemności nie odbije się później w ubezpieczeniu?
Ford Focus Mk1 - 1.6 Focus podoba mi się najbardziej jeśli chodzi o aspekty wizualne. Czytałem, że zapewnia on chyba największy komfort jazdy ze wszystkich tu wymienionych pojazdów. Nie wiem czy eksploatacja nie będzie o wiele wyższa niż w przypadku reszty - mógłby się ktoś wypowiedzieć na ten temat? Martwi mnie też to, że do 5 tyś. kupię jedynie trupa na kółkach.
Audi 80 B4 - 1.9 TDI Osiemdziesiątka jest chyba najbardziej polecanym samochodem ze wszystkich. Tony pozytywnych opinii sprawiły, że mocno zastanawiam się nad kupnem takowej. A zastanawiam się dlatego, że czytałem o częściach do marki Audi, które uchodzą za drogie - czy również tutaj mógłby się ktoś wypowiedzieć?
Opel Vectra B Rzekomo do 5 tyś. można kupić zadbaną Vectrę, która zapewni jakiś komfort jazdy, jednak nie wiem czy Vectra nie jest samochodem, który często się psuje. Nie mam pojęcia, jakiego silnika miałbym szukać.
Renault Laguna I Wśród znajomych dwóch posiadało Lagunę i bardzo sobie ją chwalili. Myślę, że do 5 tyś. dałoby się kupić zadbany egzemplarz jednak czy warto? Tak jak wyżej nie wiem jakiego silnika miałbym szukać.
Mercedes W202 Stare Mercedesy uchodzą za auta nie do zajechania. Dlatego wrzuciłem W202 na tą listę. No, ale jeśli już się coś popsuje to czy nie wyczyści mi to portfela go granic możliwości. Martwi mnie też ubezpieczenie bo jest to samochód leciwy ze sporymi silnikami. Jak w dwóch poprzednich samochodach nie mam pojęcia co do silnika.
Jak najbardziej jestem otwarty na inne propozycje. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam