Pierwszy samochód do 5 tys.

04 Sie 2019, 20:44

Szukam pierwszego samochodu do kwoty 5 tys. złotych. Jazda w połowie miejska, w połowie wyjazd w trasę, ale odległości rzędu max kilkadziesiąt km. Może być Diesel, Benzyniak z LPG lub sama benzyna.
Myślałem nad Astrą G, Golfem IV, Fabią I lub Polo III/IV, Focus. Klima byłaby dodatkowym atutem. Tylko jest tyle ogłoszeń że ciężko wybrać coś ciekawego (i w dobrym stanie technicznym).
Samochodu szukam w okolicach Pszczyny/Tychów/Katowic (mniej więcej ten region).
pomador
Obserwowany

05 Sie 2019, 07:49

Zerknij:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] - tylko brak klimy..
[link do oferty na Olx wygasł] - jeśli nie boisz się przebiegu i klima raczej na pewno nie będzie tylko do nabicia..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Sie 2019, 09:29

Od siebie mogę polecić Mitsubishi Colta IV produkowanego w latach 1992 - 1996. Posiadałem dwa jeden 1.3 75km (trochę słaby) i 1.6 113km - mały, ale wariat :) obydwa kupione w okolicach 2,5 - 3tys zł. Obydwa miałem podobną ilość czasu ok. 1,5 - 2 lata i ani razu mnie nie zawiodły. Oprócz oleju i filtrów wymienionych od razu po zakupie nic tam nie robiłem. A przepraszam w pierwszym wymieniałem tłumik, bo był dziurawy i brzmiał jak V8 :lol: Były w samej benzynie. Spalanie w mieście wychodziło koło 7-8L, ale ich nie oszczędzałem :D Poza miastem ok 5.
BVBartek
Nowicjusz

05 Sie 2019, 14:19

Dzięki za propozycje. Punciak wygląda spoko, ale wydaje się strasznie tandetny w porównaniu do np Astry czy Golfa (może się myle?)
Co sądzisz o dotychczasowych moich faworytach?:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wszystkie z nich są po wymianach wedle opisu. Warto się im przyjrzeć?
pomador
Obserwowany

05 Sie 2019, 19:54

pomador napisał(a):Punciak wygląda spoko, ale wydaje się strasznie tandetny w porównaniu do np Astry czy Golfa (może się myle?)

Przypominam masz tylko 5k.. Punto może i tandetne ale szybciej trafisz w fajnym stanie niż Golfa.

Odnośnie linków:
1.Wygląda ok i 9lat w jednych rękach ale jak ktoś twierdzi że 1.6 w Passacie jest żwawe to chyba nigdy w życiu niczym mocniejszym nie jeżdził (ten silnik w tej budzie to muł) no i ostatnio wrócił od mechanika i już sprzedaje? Coś tu śmierdzi..
2.To odpuść z miejsca,silnik totalny muł i niska cena..
3.To to samo co punkt 1.
4.Niby taka doinwestowana i z wyglądu całkiem przyzwoita a chcę tylko 3900zł i jeszcze do negocjacji? Coś tu śmierdzi..
5.Sporo wyświetleń,z wyglądu tak średnio i sprzedaje się prawie miesiąc? Na resztę odpowiedz sobie sam..
6.Czytając opis auto skarbonka..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczna jazda w nocy
    Jazda w nocy poza obszarem zabudowanym jest bardziej niebezpieczna i trudniejsza niż za dnia. Podstawowym powodem jest ograniczony zasięg widzenia drogi, przeszkód oraz innych uczestników ruchu drogowego. "W ...