Pierwszy samochód do 5 tysięcy - Astra I ?

24 Kwi 2013, 21:01

Witam Serdecznie Forumowiczów! Jestem tutaj nowy, w związku z tym przedstawię się - jak wypada. Jestem Jacek! Pochodzę z okolic Rzeszowa, na forum trafiłem, ponieważ szukam porad dotyczących kupna pierwszego auta. Jak każdy student, mam ograniczony budżet. Mianowicie chciałbym kupić auto do maksimum 4-5 tysięcy. Nie ukrywam, że zainteresowany jestem Oplem Astrą I sedan , z silnikiem 1.4 + LPG. Co o tym pojeździe myślicie jak na pierwsze auto dla studenta? Na co zwrócić uwagę przy oględzinach tego auta? Chyba, że coś innego polecicie?  Z góry dziękuję za zainteresowanie. Pozdrawiam!
McMarco
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 11 2010
Auto: Nie mam

24 Kwi 2013, 21:42

Astra? Czemu nie, dobry samochodzik ale 1.4 to totalny muł. Astry jedynki rdzewieją tak, że jakbyś się zdecydował na jakąś to dobrze sprawdź czy nie ma rdzy. Ja na twoim miejscu astry bym nie wybrał bo jak dla mnie to samochód bez duszy, sprawdź takie samochody jak,np. honda civic 5 generacji, nissan suny (tu też próżno szukać duszy no ale trudno :D ), nissan almera. Masz tu kilka przykładowych, ciekawych aukcji : [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] [link do oferty na Allegro wygasł] [link do oferty na Allegro wygasł] [link do oferty na Allegro wygasł] [link do oferty na Allegro wygasł] [link do oferty na Allegro wygasł] (<-- taka mazda to chyba ciekawa propozycja, ładna, tania, dobra, niezawodna, fajny silnik, KLIMATYZACJA!) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ( <-- taki civic to też bardzo fajne autko i również ta ma klimę) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (<-- bmw to świetne samochody ale części są droższe niż w pospolitej astrze ) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (<-- klasyk :D ) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Jak sam widzisz nawet do 5000zł można znaleźć dużo ciekawych samochodów, wystarczy poszukać, zastanów się bo myślę ,że każdy z samochodów które ci pokazałem jest ciekawy. Ja na twoim miejscu zastanawiałbym się nad mazdą, hondą civic lub bmw :yes: . Powodzenia :ok:
Birko
Nowicjusz

Auto: BMW 3 e46
Silnik: n42 2.0 143km 200nm
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

24 Kwi 2013, 23:46

Części do bmw są +/- w jednakowych cenach co części do opla... Astra 1.4 nie przyspiesza dużo gorzej od powyższych, uwierz mi że e36 z m40b16 to też nie rakieta... Astra super samochód, nie ma się czego przyczepić. A z tą rdzą aż tak strasznie nie jest, powyższe samochody wcale dużo od niej nie odstają. Astra ma duszę :), uwierz mi. Poza tym każdy STARY samochód ma swoją duszę.
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

25 Kwi 2013, 07:35

A ja zaproponuje Lanosa :naughty: będzie napewno w lepszym stanie niż nie jeden zajechany przez młodego dresa japoniec czy Golf. Jak dobrze poszukasz to kupisz takiego od 1własciciela z bogatym wyposażeniem. Silniki dobrze znosza lpg więc tutaj nie ma problemów. Blacha "ocynk" więc jeśli auto bezwypadkowe to nie ma prawa gnić jak Astra czy Civic.
Tutaj masz ładną sztuke [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] prawie nowy gaz i wygląda na zadbanego.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Kwi 2013, 07:37

Ja bym stawiał na Astre a nie BMW które sie rozleci za chwilę. Polecam silnik 1.6 8v 75km
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Kwi 2013, 07:43

Dziękuję za odpowiedzi! Właśnie nie ukrywam, że tutaj chodzi mi o Opla Astrę 1.4, ponieważ silnika większego mi nie potrzeba. A też na gazie wiele nie spali takie auto, a tutaj chodzi o ekonomię :)
McMarco
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochód elektryczny przyszłości
    Lexus LF-30 Electrified, to samochód koncepcyjny z prawdziwego zdarzenia, który wybiega daleko w przyszłość. Zastosowane w nim innowacje nie ograniczają się bynajmniej do napędu elektrycznego i futurystycznej ...
    Nowe systemy miejskie we Włoszech wdrożone przez Kapsch
    Firma Kapsch TrafficCom, specjalizująca się w innowacyjnych rozwiązaniach z zakresu telematyki transportu, wygrała kolejne trzy przetargi na przygotowanie oraz wdrożenie inteligentnych systemów zarządzania ruchem miejskim ...

25 Kwi 2013, 08:33

Jeśli idzie o tą astrę to mój znajomy ma ten model, również zagazowany, może i ekonomiczny ten model ale mocy już za dużo nie ma
zigix
Nowicjusz

Auto: nie mam

25 Kwi 2013, 09:26

Tak jak mówię na pierwsze auto to nie potrzebuje niewiadomo ile mocy ;) W zupełności mi wystarczy myślę ;)
McMarco
Nowicjusz

25 Kwi 2013, 09:49

W takim razie kup astrę, jeśli znajdziesz zadbaną to raczej nie będziesz żałował ale zastanów się też na taką civic lub mazdą 323f :) [link do oferty na Allegro wygasł] [link do oferty na Allegro wygasł]
Birko
Nowicjusz

Auto: BMW 3 e46
Silnik: n42 2.0 143km 200nm
Rok produkcji: 2002

25 Kwi 2013, 10:03

Czemu ta pierwsza Astra ma pomaranczowe kierunki? Coś tu nie gra.
Koniu
Forumowicz VIP

25 Kwi 2013, 12:28

Czemu tak myślisz? Ostatnio widziałem taką z 97roku i też miała pomaranczowe.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

25 Kwi 2013, 15:56

Ale przecierz te kierunki montowali przed liftem.
Koniu
Forumowicz VIP

25 Kwi 2013, 20:27

Astra I 1.6 8V mniej Ci spali a żwawiej jedzie... Wiem z doświadczenia :wink: Nie do zaj*bania silnik.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

26 Kwi 2013, 06:45

kon146 niby tak ale czasami własciciel sam może sobie je zmienić,kwestia gustu też.
Barol
Awatar użytkownika

26 Kwi 2013, 08:08

No chyba że tak bo Astra wyglada ładnie.
Koniu
Forumowicz VIP