Pierwszy samochód do 6-7 tys

15 Lut 2014, 14:14

Cześć,
W tematyce samochodów jestem raczej zielony, a nadszedł odpowiedni czas na zakup pierwszego auta. Podstawowe założenia:
- cena do 7tys(tak plus minus),
- nieduży(rozmiarowo Peugeot 206),
- małe spalanie, głownie będę nim jeździł po mieście i do pracy(ok 7km) więc nie wiem czy LPG jest istotne(zanim się włączy będę już w 1/4 drogi),
- wolałbym uniknąć Fiatów, Daewoo, ze względu na ich złą sławę jeśli chodzi o wykonanie i długowieczność, a w tej cenie nie kupię samochodu < 10 lat,
- jak już wspomniałem jestem raczej zielony jeśli chodzi o mechanikę samochodów, więc i awaryjność danego modelu jak najniższa, żeby z każdą pierdołą nie trzeba jeździć do mechanika,
- moc nie jest dla mnie istotna.
Z wyglądu mój typ to właśnie 206, ale z tego co wyczytałem ma standardowe problemy z min. belką, skrzynią biegów, może Clio? Wszelkie sugestie i uwagi mile widziane.
0jciec
Obserwowany

Auto: Nie mam

15 Lut 2014, 14:25

No i tutaj sie mylisz bo Daewoo czy Fiata 10letniego w tej kwocie spokojnie kupisz a 206 czy Clio będą już starsze.
Ja od siebie zaproponuje Corse B,za 5000zł znajdziesz już bardzo ładny bogato wyposażony egzemplarz z 99/00roku czyli koncówka produkcji.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - wersja na 100lecie Opla więc najlepsze wyposażenie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Lut 2014, 14:31

A może coś takiego. Auto z tego segmentu co 206 ale w kombi. Tanie części, dobre wyposażenie, dynamiczne silniki :)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (link przykładowy)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

15 Lut 2014, 14:32

Patrz co możesz mieć za 6000zł [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] auto z pewnej ręki.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

16 Lut 2014, 11:12

Właśnie o to się rozchodzi żeby nie był to samochód duży, więc nawet tak stosunkowo nieduże kombi odpada. A sam samochód wygląda b.dobrze, co sądzicie ogólnie o samej Rio?

@TFSI
Będę się upierał, że Daewoo odpada;)
0jciec
Obserwowany

Auto: Nie mam

16 Lut 2014, 11:23

a ja polecę toyote starlet
pilarzan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 04 1997
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Renault Laguna III
Silnik: 2.0 16V
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moc zamknięta w żelu
    Pierwsze powstały jeszcze w połowie ubiegłego wieku. Obecnie znajdują coraz szersze zastosowanie także jako akumulatory samochodowe. Choć po dziś dzień niektórzy nie potrafią sobie wyobrazić elektrolitu w innej postaci ...

16 Lut 2014, 11:41

Rio to „zabójca” tylnych amortyzatorów,na naszych drogach czasami nie mogą one przetrwać nawet jednego sezonu,szybko wybijają się również łączniki stabilizatora.
O silniku 1.3 nie można powiedzieć niczego dobrego poza tym że się nie psuje. Słabo radzi sobie z samochodem (0-100 km/h w 14,3 s - 164 km/h) i sporo spala (w mieście nawet 9 l/100 km). Znacznie lepiej spisuje się silnik 1.5,nawet w słabszym wariancie (0-100 km/h w 11,6 s - 175 km/h). Niestety, słabszych wersji jest na rynku znacznie więcej,warto jednak szukać mocniejszego silnika bo jest on również oszczędniejszy (ok. 7 l/100 km).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Lut 2014, 12:33

Ale części są tanie a co do silników to rzeczywiście lepiej 1.5. Łatwo trafić dobry egzemplarz :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra