Pierwszy samochód do 6000

12 Cze 2015, 21:58

Witam wszystkich,

Wybieram pierwszy samochód i jako że mam w tym temacie znikomą wiedzę proszę o pomoc. Budżet to 6 tys. łącznie z opłatami, czyli myślę że na auto mogę przeznaczyć jakieś 5-5,5 tys maksymalnie.

Samochód będzie jeździł po mieście oraz ok 8x w roku zrobi trasę 350km, w tym dwukrotnie musi przewieźć cały mój "dobytek" najpierw do akademika a na koniec roku z powrotem. Z tego względu rozważam raczej hatchback lub kombi.

Całkowity roczny przebieg będzie się pewnie zamykał w okolicy 8 tys. więc nie wiem czy jest sens na siłę szukać lpg czy lepiej coś porządniejszego w samej benzynie. Co o tym sądzicie?

Auta szukam w promieniu 100km od Nowego Dworu mazowieckiego, chyba że znajdzie się coś wartego dłuższej wycieczki.

Obecnie przyglądam się takim modelom:

Mazda 323F (nie wiem czy w tym przypadku bagażnik nie jest zbyt mały)
[link do oferty na Olx wygasł]

a tutaj te po które wydaje mi się warto się przejechać:
Ford mondeo mkII

Opel astra II (nie wiem czy nie jest to za niski budżet)

Nissan almera N15

Honda civic VI

Jestem otwarty na wszelkie propozycje. Z góry dziękuję za pomoc.
hast
Obserwowany

Auto: Nie mam

12 Cze 2015, 22:06

Ustrosunkuje się tylko do Mondeo. Pierwszy tani, brzydki, drugi ujdzie ale oba są z gazem więc zaczną się problemy... :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

13 Cze 2015, 15:52

Skup się na tym co faktycznie znajdziesz w przyzwoitym stanie,czyli na pewno będzie to Civic VI,na Astre II budżet na styk,może ewentualnie na wersje 3 drzwiową. Jako pierwszy samochód skupiłbym się na czymś ekonomicznym,moze Lanos?
Atticar
Nowicjusz

Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: VW Golf
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

13 Cze 2015, 20:59

Lanosa też biorę pod uwagę ale w innych tematach zauważyłem że trzeba na niego szykować 4 tys. Nie wiem co o tym myśleć szczerze mówiąc bo chcę żeby to auto posłużyło mi jakieś 2-3 lata i żeby dało się je potem sprzedać ograniczając straty do minimum. Nie wiem czy z lanosem przy takiej kwocie inwestycji to się uda.

Co sądzisz o tych hondach podesłanych przeze mnie? Zastanawiam się też nad wersją liftback ze względu na większą pojemność i wygodę użytkowania moim zdaniem. Przeczytałem gdzieś jednak że są to samochody składane w anglii i że lepiej ich unikać. Z drugiej strony na autocentrum mają prawie same pozytywne opinie, nie licząc rdzy.
hast
Obserwowany

Auto: Nie mam

13 Cze 2015, 21:27

Lanka spokojnie za 2.5-3k ogarniesz :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Cze 2015, 07:53

Wbrew pozorom ładnego Lanosa jest teraz ciężko dostać nawet za 4k więc może Nubira?
Tutaj dość ładna z długimi opłatami [link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Nowa fabryka Audi w meksykańskim San José Chiapa
    Budując nowy zakład produkcyjny w meksykańskiej miejscowości San José Chiapa, Audi jeszcze bardziej wzmacnia pnącą się w górę sprzedaż na rynku północnoamerykańskim. Położenie kamienia węgielnego w stanie ...