Pierwszy samoćhód do 6000 zł

29 Kwi 2015, 08:56

a coś takiego? [link do oferty na Olx wygasł]
Pasquallo
Początkujący

Prawo jazdy: 17 05 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Opel Astra II
Silnik: 1.6 8V 85KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna

06 Maj 2015, 17:22

Co myślicie o tym aucie? Warte swojej ceny? Drogie w naprawach? Silnik trwały? [link do oferty na Olx wygasł]

Ma czarne blachy, wygląda, że bez wyraźnej rdzy...
Pasquallo
Początkujący

06 Maj 2015, 17:25

Bezwypadkowa Xsara nie powinna w ogóle mieć rdzy. Silnik słaby, ale oszczędny. Cena śmieszna, więc warto sprawdzić. Najważniejsze to stan tylnej belki, bo regeneracja to ~1000zł.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

06 Maj 2015, 18:24

Mam jeszcze do użytkowników takie jedno pytanie, troche ogólne ale jeśli mój tok rozumowania jest zły to wyprowadźcie mnie z błędu. Generalnie chce sobie kupić pierwszy samochód, który będzie się nadawał do jeżdzenia. Wyznaję zasadę, że lepszy samochód starszy, a pewniejszy i mniej zjeżdzony. Mój budżet jaki jest wspominałem (max 8tysiecy) ale wpadła mi w oko ta xsara. Jak opowiedziałem o zamiarze zakupu takiego auta znajomemu, to definitywnie to skrytykował. Stwierdził, że to stary trup, że lepiej wydać więcej kasy i kupić coś nowszego i że ściągne sobie tylko kłopoty na głowie. Twierdzi, że na pewno samochód nie posłuży mi dłużej jak rok. Generalnie dość histerycznie zareagował na rocznik tego samochodu, że to nie może się za tym kryć cokolwiek dobrego a ja bym się znowu aż tak tym rocznikiem nie sugerował. Kto ma rację?

Czy to naprawdę tak działa i zachęcalibyście żeby kupić coś co ma młodszy rocznik?

Dodam, ze osoba która sie wypowiada jeździ trzynastoletnim seicento, które kupił nowe z salonu... Na nowy samochód mnie nie stać, potrzeba mi raczej czegoś do przemieszczania na niewielkie odległosci. Moge sobie kupić jakieś audi a3, czy renault lagune za te 8k które jakoś wyglądają i jest szpan na dzielni, ale czy to naprawdę lepszy wybór? Wydaje mi się że nie dostane za 8 koła dobrego samochodu, bez przeszłości z nowszych modeli. Niestety nie mam aż takiej wiedzy, jedyne co to forum, to co poczytam w necie, żeby wziąć to wszystko na swoje barki. Tamten znajomy podobno się zna ( sam tak twierdzi) ale ja szczerze zaczynam wątpić.
Pasquallo
Początkujący

06 Maj 2015, 18:37

Tanie auto z nowszego rocznika to zazwyczaj same problemy - powypadkowe, z dużym przebiegiem, rdza itd. Jeśli auta z tego samego rocznika różnią się znacząco ceną to prawie na pewno coś z tym tańszym jest nie tak (chociaż raz na ileś tam razy może trafić się okazja). Masz 8 tysięcy więc szukaj droższych egzemplarzy, coś się zawsze wynegocjuje.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

06 Maj 2015, 20:26

Nie najgorsza ta Xsara,jak masz niedaleko to ja bym obejrzał ale podwójna ostrożność wskazana ze względu na małą cene choć może ktoś kupił nowsze auto a to chce szybko sprzedać.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

12 Maj 2015, 11:30

estem zwyczajnym studenciną, potrzebującym sporego samochodu. Wybrałem już model, jest to fiat albea. Czy ktoś mógłby mi pomóc, nawet za niewielką opłatą i choćby wypytać czy wszystko gra przez telefon? Mam 200 km do tego auta. Według mnie wszystko na pierwszy rzut oka wydaje się w porządku. Jedyne co budzi wątpliwości: starszy Pan powiedział, że nie ma przeglądu ale jak się zdecyduje to pojedzie ze mną na stację diagnostyczną i zapłaci za przegląd a jak coś znajdą w nim to opuści na naprawę, Niepokojące jest według mnie to że tej albei skończył się przegląd w zeszłym roku w maju. Spotkaliście się z czymś takim może? to może być jakieś oszustwo? Proszę o pomoc. Szukam swojej albei już od prawie 4 miesięcy i nic.

Czytaj więcej fiat-albea-pilnie-potrzebna-pomoc-vt84929.htm#ixzz3ZunSCsDM
Pasquallo
Początkujący

12 Maj 2015, 17:16

W którym miejscu Albea jest spora?