REKLAMA
Witam,
mam do Was prośbę w pomocy wyboru mojego pierwszego samochodu, a dokładniej o propozycje samochodów przy których koszt ubezpieczenia nie wyniesie połowy kosztu zakupu auta. Wiem, że ciężko od tak powiedzieć, dla jakiego auta koszt ubezpieczenia będzie najmniejszy, bo zapewne sami jeśli sprawdzacie takie rzeczy to porównujecie oferty dla konkretnego modelu, ale może bardziej orientujecie się co głównie wpływa na koszt ubezpieczenia.
Jeśli chodzi o mnie, jestem młodym kierowcą, mam 23 lata, prawo jazdy zrobione w wieku 19 lat ale do tej pory nie miałem własnego samochodu, jeździłem jedynie okazjonalnie. Wiem, że na koszt ubezpieczenia wpływ ma kierowca, więc domyślam się, że z racji że będzie to mój pierwszy samochód to koszt ten będzie większy niż w przypadku osób z większym doświadczeniem. Istnieje jeszcze opcja zarejestrowania samochodu na mamę, więc może z racji wieku koszt ubezpieczenia byłby trochę mniejszy w takiej sytuacji.
A co do samochodu szukałem czegoś z roku 2005 lub młodszy, hmm może w gazie, no chyba że koszt ubezpieczenia przez to znacznie wzrośnie to niekoniecznie, i tak jak w temacie wpisu koszt to raczej do 6000 zł. Na otomoto lub olx znalazłem kilka ofert Peugeota 206 który wydaje mi się ciekawy ale czekam na wasze propozycje.