Pierwszy samochod do 7000 zl i co tu kupic ??? hmm

01 Cze 2009, 18:11

no moji rodzice dalej maja Lanosa a dlaczego silnik 1.5 poniewaz wystepowal on rowniez w wersji 8V i dobrze znosi wspolprace z gazem i spalanie takiego 1.5 z gazem w miescie to bedzie gora 9-9.5l/100km,u mnie jest akurat Lanos 1.6 16V bez gazu ktory srednio w miescie spali na poziomie 8-8.5l/100km a gaz wiadomo zawsze cos wiecej łyknie a i tak apropo silniki w Lanosie dysponuja dobra moca u mnie jest 106KM a w 1.5 byly bodajze 3wersje 100KM,75KM i 86KM,ale mowisz ze auto z gazem to jak najbardziej Lanos 1.5 8V dobra wspolpraca silniczka z gazem
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Cze 2009, 18:38

aha no rozumiem . to spalanie w gazie nie jest az takie duze :) jak bym szukal to pewno w tej wersji 100km . a tobie chodzi z tym spalaniem w gazie sekwencyjnym czy takim zwyklym ?
kamil3k1991
Nowicjusz

Miejscowość: ok Żywca

01 Cze 2009, 18:55

no wiesz niewiem nawet teraz ale kiedys sam zalozylem taki temat i duzo osob mi pisalo ze Lanos gora do 10l/100km spali
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

01 Cze 2009, 19:25

ale chodzi o gaz tak ?
tak szczerze mowiac to troszke przekonaliscie mnie to tego samochodu :D
i teraz sie powaznie zastanawiam nad nim tylko czytalem jeszcze ze silniki w nim lubia olej ;/
kamil3k1991
Nowicjusz

01 Cze 2009, 19:36

proponuje poloneza niz lanosa poniewaz jest duzo wytrzymalszy niz lanos a to dlatego panowie ze jestem uprzedzony do Daewoo i ich super trwałych produkcji ale jezeli mieliscie inne doswiadczenia to nie zaprzeczam
Z resztkami tchu...
<3 civic <3 DOHC VTEC <3
TOLEDO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa - Marysin

01 Cze 2009, 19:45

no tu macie moj temat wiec sobie poczytajcie to i owo
https://www.forumsamochodowe.pl/polonez- ... t19358.htm
tylko zauwazam na wstepie ze wtedy nie wiedzialem jeszcze ze do lanosa na gaz najlepszy jest silnik 1.5 :wink:
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...

01 Cze 2009, 20:47

kamil3k1991 napisał(a):ale chodzi o gaz tak ?
tak szczerze mowiac to troszke przekonaliscie mnie to tego samochodu :D
i teraz sie powaznie zastanawiam nad nim tylko czytalem jeszcze ze silniki w nim lubia olej ;/

lubią, lubią ja ci powiem tak mieliśmy w firmie chyba z 15 lanosów +LPG od nowości , po 5 latach jak się leasing skończył to sprzedali, powiem ci tak że rzadko który nie palił oleju, jeden to pił 1L/1000 km oleju z tym że wiesz w firmie się troszkę inaczej eksploatuje auta (na max) na ale jednak paliły olej, szczególnie te 16V

z drugiej strony mam w rodzinie espero tez zakupione jako nowe i gdzieś po 90 000 km założony został gaz, silnik to 1.5 16V no i nie bierze oleju nic, ale auto nie widziało chyba 4 tys obrotów hehehe bo ciotka jeździ

ja m.in, użytkuję auto z lpg jest to vw vento silnik 2.0 8v (115KM) oleju nie bierze nic , a nogę mam ciężką ,auto ma 310 000 km , na lpg zrobione 100 000 km ,auto sprowadziłem osobiście z DE w idealnym stanie
olej zmieniam regularnie co 10 tys km, na 10W40 Mobil 1
choćby mi ktoś dawał niewiem 10 tys.zł za to auto to i tak bym nie sprzedał bo chodzi jak złoto, nie pamiętam kiedy coś się ostatnio zepsuło, leję paliwo zmieniam olej co 10 tys i robię masę kilometrów auto jeździ cały czas i to tasy czasem po 1000 km no ale wie się co się ma :mrgreen:
andrewb25

01 Cze 2009, 20:58

ehh no to ten jeden lasnos nie zle mial spalanie tego oleju :P :P no naprawde chyba macie racje ze oplacalo by sie za ta kase kupic tego lanosa . ale tez w tej cenie jest fiat brava i tez nie jest takis najgorszy no tak slyszalem podobno tez nie gnije i czesci tanie sa . ale narazie to mam nastawienie do tego lanosika
kamil3k1991
Nowicjusz

01 Cze 2009, 22:58

kamil3k1991 napisał(a):witam nie dawno zdalem prawo jadzy i chcial bym kupic jakis samochod do 7000 zl chodzi mi o to zeby byl oszczedny a najlepiej w gazie albo jakis diesel i zeby czesci nie byly okropnie drogie do niego . Co mi mozecie polecic prosze piszcie
LUDZIE CZY WAS COŚ BOLI ,CO WY WIDZICIE W LANOSACH I IINYCH SZMELCACH-JESTEM ŁAGODNY ALE JAK WIDZE PORADY W STLU /FIAT ,LANOS,/ ZACZYNAM WĄTPIĆ CZY MAM DOCZYNIENIA Z POPIER........CZY NORMALNYMI POLAKAMI
/KAMIL -NA PIERWSZE AUTO KUP SOBIE MERCEDES BENZ 124 250D -TYLKO DIESEL DLA MŁODEGO KIEROWCY-GAZ TO POZORY OSCZĘDNOSCI I JEGO ZWOLENNIKAMI SĄ NOIEUBLIŻAJĄC ALE FAKTY SĄ OCZYWISTE MEGA ĆWOKI Z PIPIDOWA
OPRUCZ SPALANIA LICZY SIĘ TEŻ KOMFORT JAZDY .PŁYNNOŚĆ KLEKOCZĄCEGO DIESLA KTURY SPAJA SIĘ Z KIEROWCĄ W JEDNOŚĆ/DIESEL TO TY A TY TO DIESEL /ZNAWCY POTWIERDZĄ MOJĄ OPINIE A JAK JUŻ BENZINMOTOR TO TYLKO SUBARU/NP 18.-2.0 IMPREZA LUB HONDKA
max23
Początkujący

Miejscowość: elbląg

02 Cze 2009, 07:09

Ale po co młodego kierowcę pakować od razu w problemy z twoimi typami aut

subaru impreza z 7 tys? to będzie zmęczony egzemplarz z resztą utrzymanie takiego subaru jest bardzo kosztowne z racji napędu 4x4, oraz silnik boxer nie każdy mechanik potrafi to ogarnąć, a części są bardzo drogie.
A po drugie wiesz chyba gdzie tego typu auta jeżdżą, rajdy, wyścigi, kjs-y, ogólnie auto do katowania

Z kolei mercedes 2.5 D nie dość że OC mu wyjdzie kosmos bo pojemność duża to za taką kasę kupisz auto z końcówki lat 80 lub początek lat 90 z przebiegiem 600 000 km także też będzie ciężko znaleźć coś dobrego, po drugie taki merc to taka krowa dla dziadka

na pierwsze auto to najlepiej jakąś hondę, mazdę z mniejszym silnikiem benzynowym 1.3-1.6 mocy ci i tak nie zabraknie, w tej cenie i rocznik kupisz przyzwoity a i później szybko sprzedasz jakbyś chciał zmienić,
z deewoo odpuść bo to koreański shit, jakby było dobre to by takie auta kosztowały 2-3X tyle co kosztyją
andrewb25

02 Cze 2009, 07:56

max23 napisał(a): LUDZIE CZY WAS COŚ BOLI ,CO WY WIDZICIE W LANOSACH I IINYCH SZMELCACH-JESTEM ŁAGODNY ALE JAK WIDZE PORADY W STLU /FIAT ,LANOS,/ ZACZYNAM WĄTPIĆ CZY MAM DOCZYNIENIA Z POPIER........CZY NORMALNYMI POLAKAMI
/KAMIL -NA PIERWSZE AUTO KUP SOBIE MERCEDES BENZ 124 250D -TYLKO DIESEL DLA MŁODEGO KIEROWCY-GAZ TO POZORY OSCZĘDNOSCI I JEGO ZWOLENNIKAMI SĄ NOIEUBLIŻAJĄC ALE FAKTY SĄ OCZYWISTE MEGA ĆWOKI Z PIPIDOWA
OPRUCZ SPALANIA LICZY SIĘ TEŻ KOMFORT JAZDY .PŁYNNOŚĆ KLEKOCZĄCEGO DIESLA KTURY SPAJA SIĘ Z KIEROWCĄ W JEDNOŚĆ/DIESEL TO TY A TY TO DIESEL /ZNAWCY POTWIERDZĄ MOJĄ OPINIE A JAK JUŻ BENZINMOTOR TO TYLKO SUBARU/NP 18.-2.0 IMPREZA LUB HONDKA

zgadzam sie w kwestii daewoo :) tez nie wiem co oni w nich widza ale twoje typy aut dla swiezego kierowcy sa zbyt wygurowane a jak ju mowimy o dobrych markach to dlamnie jest volvo,audi,honda oraz saab
Z resztkami tchu...
<3 civic <3 DOHC VTEC <3
TOLEDO
Początkujący
Awatar użytkownika

02 Cze 2009, 09:43

ludzie vovlo,audi,saab czy subaru jest cholernie droge co za tym idzie za taką kase kupi jakiś stary egzemplarz czyt. złom w który będzie musiał cały czas pakować kase
pozatym saab i volvo to cholernie drogie częsci te auta są dobre (może poza saabem) jeżeli kogoś na nie stać (czyt kupuje nowe albo 3 letnie) no i dolicz spalanie a szwedzi mają to do siebie że mało nie palą :(
subaru będzie za tą cene napewno skatowane to będzie wrak jakich mało osoby kupujące te auta kupują je zazwyczaj żeby poszaleć i nie mówie tutaj tylko o właścicielach imprezy ale też forestera (niektórzy z tego kombi 4x4 starają sie na siłę zrobić terenówke :P)
co do audi to moge powiedzieć jedno kumpel ma i żałuje że to wogóle kupił pali dużo psuje sie i za tą cene chyba auta w dobrym stanie nie dostaniesz ;P
jeżeli chodzi o honde to może jakiegoś civica w dobrym stanie gdzieś wypatrzysz :P
lewy13
Początkujący

Miejscowość: wadowice

02 Cze 2009, 09:58

tez polecam civica ale tu pan max23 mowi o drogich autach wiec wymieniłem drogie dobre auta..szwedzkie volvo bylo dotad niezawodne i najwytrzymalsze ale teraz wolał bym saaba...na poczatek najlepsza honda civic z tych wszytkich podanych tu typów:) ale tez nie za nowa bo po co
Z resztkami tchu...
<3 civic <3 DOHC VTEC <3
TOLEDO
Początkujący
Awatar użytkownika

02 Cze 2009, 10:03

niewiem ja do sabba podchodze bardzo ostrożnie bo wiem że te starsze egzemplarze lubiły sie psuć :P a części jak wiadomo dla szweda tanie nie są ;P

[ Dodano: Wto Cze 02, 2009 11:05 ]
a pan max chyba oprócz ubliżania widać nic sobą konkretnego nie prezentuje co do gazu i diesla to sie z tym panem nie zgodze bo dość często bywa że gaz jest o niebo oszczędniejszy w szczególności przy tych skokach cen paliwa
lewy13
Początkujący

Miejscowość: wadowice

02 Cze 2009, 11:42

tak tak starsze modele owsze ale z nowszych raczej bym nie powiedział :) zresztą o ile mnie uszy nie myla nadwozie maja robione z zupełnie innego tworzywa niz wszystkie inne ale to mogły byc tylko plotki :) ja osobiscie uwielbiam diesle ale gaz jest rowniez praktyczny
Z resztkami tchu...
<3 civic <3 DOHC VTEC <3
TOLEDO
Początkujący
Awatar użytkownika