Pierwszy samochód do 8 tys.

03 Paź 2020, 19:35

Witam,
poszukuję pierwszego auta, cena max. do 8 tys, silnik 1.6 do 2.0 max, najchętniej diesel. Wymagam w miarę dużego, szerokiego bagażnika, musi się zmieścić składana drabinka, dokładnie taka jak tutaj: https://www.accipo.pl/image/cache/produ ... x1000o.gif
z tego co wstępnie oglądałem przypasowałby pewnie jakiś duży hatchback lub małe kombi, nie mam wymagań co do marki, natomiast chciałbym aby był mało awaryjny i tani w eksploatacji.
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi
Cornwell
Nowicjusz

03 Paź 2020, 20:31

Dlaczego diesel? I skąd jesteś? To coś poszukam.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Paź 2020, 21:10

Diesel ze względu na charakter wykonywanej pracy, dojazd do klienta i z powrotem do domu, średnio od 50km do 250km dziennie, jestem z Warszamy i raczej nie oczekuję konkretnej oferty sprzedaży, a bardziej informacji o modelu i wersji, którą należy szukać ;)
Cornwell
Nowicjusz

03 Paź 2020, 22:35

Cornwell napisał(a):raczej nie oczekuję konkretnej oferty sprzedaży, a bardziej informacji o modelu i wersji, którą należy szukać
mając 8k należy się raczej skupić właśnie na ofertach sprzedaży i konkretnych egzemplarzach, niż danych modelach. W tej cenie celujemy w nastolatki, a więc nie ma zbytnio co wybrzydzać. Zabrzmi to górnolotnie, ale 8k na auto to niezbyt wiele :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

04 Paź 2020, 12:33

Dokładnie, z twoimi wymaganiami w tym przedziale cenowym raczej nie będzie możliwe przebieranie w modelach.
malmon3
Aktywny

04 Paź 2020, 16:26

To jasne, że 8k to nie jest duża kwota na samochód, i mam tą świadomość, że nie ma za bardzo co przebierać, ale też nie wydaje mi się abym miał jakieś duże wymagania. Czy np. poszukiwania zadbanego modelu Ford Focus Mk II lub Mazda 3 I mają jakieś szanse powodzenia, czy może jakiś inny model były lepszy?
Cornwell
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najbardziej niebezpieczne dni tygodnia to piątek i sobota
    Czy wraz z początkiem weekendu na drogach robi się spokojnie? Niestety, to właśnie wtedy jest najbardziej niebezpiecznie: w piątki ma miejsce najwięcej wypadków, a w soboty ginie w nich najwięcej osób. Od piątkowego ...

04 Paź 2020, 16:39

Mazdę bym odpuścił, bo to jedna wielka rdza. Focusa znajdziesz i jest to dobry wybór (choć też miał problemy z rudą, ale w porównaniu do Mazdy to jest nic).
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

04 Paź 2020, 17:11

kiedyś sprowadziliśmy mazdę i taka była od spodu

Zobacz też kielichy...jeszcze czegoś takiego nie widziałem ale cała była zawoskowana

Duńczyk konserwację zrobił :lol: widać pilnowane było i blacharsko zdrowiutka ..sprzedane bardzo szybko...ale klient kręcił nosem czy abym ja tego nie robił.... ale jak było zrobione to co miałem to usuwać ? :mrgreen:

Mazda i to z DK i zdrowa...a z włoch widziałem stała i już rdzawki były

Także nie ma reguły, a śmiem twierdzić że taki niechluj włoch to lata wszystkim po plażach za dziewkami i auto będzie dojechane na max, a skandynawowie ludzie chłodno myślący... jednak w głowach bardziej poukładane niż śródziemnomorski temperament. :naughty:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

05 Paź 2020, 06:35

Spore dzienne przebiegi do 250 km. Tak więc jak dla mnie ,to pierwszym kryterium powinno być to aby silnik był zdrowy i miał jak najmniejszy przebieg. Dopiero później zwróciłbym uwagę na to ,by sam silnik wraz z osprzętem był raczej długowieczny. Generalnie szukałbym samochodu ze starym VW-genowskim (niezależnie od marki i modelu) 1,9 TDI lub Fiatowskim 1,9 (Opel,Fiat). Oczywiście znalezienie auta z dieslem o akceptowalnym przebiegu za 8k nie jest łatwe. Dlatego nie zamknąłbym się na jakiekolwiek inne marki gdybym znalazł diesla z przebiegiem poniżej 200 tys.km.

Tak przykładowe opcje:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?

A tak ogólnie kiedy patrzyłem na tę twoją drabinkę ,to po "obaleniu" siedzeń wejdzie do każdego auta typu Clio czy Corsa... A wtedy nie musi to być kombiak!! Co za tym idzie? Możne przebierać w małych autach z dieslem ,a tu za 8k znajdzie się naprawdę ładne i dobre auto. :ok:
Fajną opcją są Skody Fabie z dieslami (oprócz 1,4 tdi). Tania eksploatacja!
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

05 Paź 2020, 18:51

Apropo drabinki, to tak zmieści się w każdym aucie po złożeniu siedzeń, jednak tak sobie wymarzyłem, aby wchodziła w poprzek bagażnika ->ze względu na wygodę i możliwość wrzucenia jeszcze paru gratów na tylne siedzenia ;)
Ok, dziękuje wszystkim za pomoc, za naświetlenie sprawy, docelowo mam zamiar kupić auto w przyszły miesiącu, jeszcze poświęce trochę czasu na doedukowanie się, w razię jakichś pytań dam znać ;)
Cornwell
Nowicjusz