Pierwszy samochod do 8000 - wiekszy, ale oszczedny i pewny

12 Cze 2009, 18:48

pare ciekawych ofert ze Szczecina
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] -uwazam ze godny uwagi i obejrzenia
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] -gosciu pisze o rdzy ale obejrzec nie zaszkodzi moze tak tragicznie nie wygladac i cos z tym by sie dalo zrobic pewnie
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Cze 2009, 18:53

Ahoj!
Mam Lagunę z 94 roku. Zciągnięta z Niemiec. Za ok. 7000.
Jest naprawdę DUŻA.
Pali niemiłosiernie dużo, bo to 2.0L 8V, benzyna i automat. Jestem zadowolny. Nie odczuwam potrzeby więcej koni niż 115.
Jeśli znajdziesz Lagunę I w dobrym stanie, to polecam.

Co nieco masz tutaj:
Borys
Borys68

12 Cze 2009, 18:54

Joter napisał(a):Do miasta tez moze być diesel, ale na miejskie podjazdówki nie oszczędzi się zbytnio, a koszt utrzymania jest wyższy niż benzyna, dlatego podpowiada się, ze do miasta raczej benzyna (najlepiej zagazowana)

Do Golfa ostrożnie. bardzo dużo to odpady ze złomowisk.

Civic to w miare trwae auto, ale nie oszukujmy się, ze w 10-12 letnim aucie nie będzie nic dowymiany, a części trochę droższe niż do VW.

Ze Szczecina blisko za Odrę więc sporo handlarzy. Powinno być łatwiej znaleźć auto.

Od siebie poleciłbym Astrę. Obszerne auto, lubi gaz i ma miększe zawieszenie niż sztywny Golf. Części tanie.

Jeśli większe to poleciłbym Lagunę. Duże auto, wygodne, przestronne z dobrym silnikiem benzynowym i miękkim zawieszeniem. Mimo, ze Renault to ten model w starej budzie jest bardzo udany.

A wiec moge odetchnac i zapomniec o oslawionym golfie w tym wieku:) Dzieki, bo wyznam, ze nie wygladaja zbyt milo;)
Popatrze znow na te piekne Laguny, natomiast co do handlarzy, maja kiepska renome i najchetniej znalazlabym osobe prywatna, ktora wlasne sprzedaje. Mam nadzieje, ze jesli moge sprawdzic auto z komisu/od handlarza na stacji diagnostycznej, to unikne okantowania?
Amida
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

12 Cze 2009, 19:03

Ahoj!
Przed kupnem poproś sprzedającego o kurs do warsztatu danej marki, na przegląd "przesprzedażny". Badanie na twój koszt. Oględziny, badanie grubości lakieru, odczyt z komputera, podnośnik ... powinni potem dać ci kartkę ze spisanymi uwagami. Cena - 100-150 złotych - moim zdaniem NIC w stosunku do kwoty ewentualnego zakupu.
Jeśli sprzedający mówi "nie" - to daj sobie z nim spokój.
Nie kupuj też "od Niemca", tylko albo wóz już zarejestrowany w Polsce, albo przygotowany do rejestracji.

Borys
Borys68

12 Cze 2009, 19:11

przeglad mowisz,pojezdzij sobie tak z 10razy zeby sprawdzac auta i co potem auta nie kupisz a wyrzucisz wsumie jakies 1000zl w bloto,najlepiej jedz z jakims znajomym mechanikiem ktory zna sie na rzeczy
Barol
Awatar użytkownika

12 Cze 2009, 19:15

Nadzieja matką...

Stacja diagnostyczna nie daje gwarancji
Stacja diagnostyczna to mogą być znajomki handlarza, więc najlepiej sprawdzać w swoim w miarę zaufanym warsztacie.
Stacja diagnostyczna nie jest pozbawiona ignorantów, którzy mogą zupełnie przegapić ważne rzeczy, a z pierdółki zrobić megaproblem.

Jak się kupuje konkretny model to można wejść na forum maniaków danej marki i poszperać jakie warsztaty w Szczecinie polecają. Wtedy większa nadzieja :wink:

Jeśli auto ci sie nie podoba, to go nie kupuj. Co rano będziesz niezadowolona i byle drobiazg będzie irytował podwójnie, a nie ma aut bezawaryjnych więc zawsze coś się znajdzie.

Poza tym uzbrój się w cierpliwość i szukaj auta w dobrym stanie, a nie konkretnej marki
Joter
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Udoskonalone manualne i automatyczne skrzynie biegów Opla
    Dzięki licznym poprawkom w konstrukcji wewnętrznej i mechanizmach dźwigni druga generacja pięcio- i sześciobiegowych skrzyń Opla w porównaniu z konkurencją uzyskała doskonałe wyniki w zakresie jakości zmiany biegów. ...

12 Cze 2009, 19:23

i czasami auta trzeba szukac pare miesiecy nawet a nie kilka dni czy tygodni,no chyba ze trafi sie jakas mega okazja
Barol
Awatar użytkownika

12 Cze 2009, 19:26

barol91 napisał(a):przeglad mowisz,pojezdzij sobie tak z 10razy zeby sprawdzac auta i co potem auta nie kupisz a wyrzucisz wsumie jakies 1000zl w bloto,najlepiej jedz z jakims znajomym mechanikiem ktory zna sie na rzeczy

Raz juz ogladalam auto z mechanikiem i mimo to sugerowal te 150 zl za sprawdzenie komputerowe etc. Rzeczywiscie, wolalabym sprawdzic to raz lub 2 za te sume, ale nie 10;). Jesli dobrze rozumiem, wiekszosc samochodow, jakie mam do dyspozycji, jest mocno latana, zamalowywana, przerabiana, a przebieg przekrecany, czy tak???
Amida
Nowicjusz

12 Cze 2009, 19:44

Kupić auto bez przeglądu? Nie ma bata.

Z drugiej strony brać na przegląd tylko jeśli jest się zdecydowanym kupić (czyt. być przygotowanym na lekkie kwasy na przeglądzie, odpuścić dopiero przy dużych kwasach)

Ja dzięki przeglądowi zbiłem cenę o dodatkowy 1000zł (ok. 6% ceny), dobrze wydane 150zł i pierwsze auto które brałem na przegląd, w ogóle 3-cie sensowne z 9 które oglądałem
Lukxxx
Początkujący

Miejscowość: Lublin

13 Cze 2009, 13:17

A co ma się diesel rozkręcać? Jeżeli auto ma być na miasto, to chodzi pewnie o małe przebiegi i krótkie odcinki jazdy (choć Szczecin to spore miasto). Każdy zimny silnik będzie więcej spalał, czy to benzyna, czy diesel.
W dieslach, turbina podczas jazdy rozgrzewa się, zatem po dojechaniu na miejsce trzeba, aby ze 2 minuty auto pochodziło na biegu jałowym i dopiero później można gasić silnik.

Zimą, gdy silnik jest zimny i długo się rozgrzewa, a pokonujesz krótki odcinek, to mając benzynę+LPG, jeździsz praktycznie na benzynie, bo instalacja potrzebuje odpowiedniej temperatury.

Wysoki moment diesla i fakt, że ciągnie z niskich obrotów bardzo fajnie spisuje się na wyścigach od świateł do świateł.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Cze 2009, 10:54

Borys68 napisał(a):Ahoj!
Przed kupnem poproś sprzedającego o kurs do warsztatu danej marki, na przegląd "przesprzedażny". Badanie na twój koszt. Oględziny, badanie grubości lakieru, odczyt z komputera, podnośnik ... powinni potem dać ci kartkę ze spisanymi uwagami. Cena - 100-150 złotych - moim zdaniem NIC w stosunku do kwoty ewentualnego zakupu.
Jeśli sprzedający mówi "nie" - to daj sobie z nim spokój.
Nie kupuj też "od Niemca", tylko albo wóz już zarejestrowany w Polsce, albo przygotowany do rejestracji.

Borys

po co przegląd, sprawdzisz kilka aut i hajsu nima
Loosmo
Początkujący

14 Cze 2009, 11:24

no tez to zauwazylem to sie rzucili na mnie jak sepy
Barol
Awatar użytkownika

14 Cze 2009, 23:39

Co powiecie o

i Nissanie Primera w podobnym wieku?
Rozumiem, ze jak Honda, to tylko Civic, tak?
Amida
Nowicjusz

15 Cze 2009, 05:47

Ahoj!
Seat ładny. Maska wygląda na klepaną (prawy przód), co podważa zapewnienie o bezwypadkowości. Ponadto ja bardzo nie lubię ogłoszeń, gdzie na zdjęciach jest przekręcona kierownica. Odbieram to jako chęć ukrycia czegoś.
Do ceny dolicz kolejne 1000 złotych na rejestrację.

Laguna będzie miała więcej miejsca :)

Na Hondach się nie znam.

Borys
Borys68

15 Cze 2009, 07:30

z tego co mi wiadomo to Cordoba jak i Primera to dobre wozy,zreszta Nissan jak to Nissan wkoncu japoniec ktory rzadko kiedy sie psuje ale jak juz sie zepsuje to potrafi pociagnac po portfelu
Barol
Awatar użytkownika