Pierwszy samochód do 8000 zł.

19 Kwi 2016, 18:11

Witam. Z góry przepraszam, że temat powtarza się po raz któryś z rzędu. Przeczytałem ostatnie tematy dotyczące mojego przedziału cenowego i mniej więcej wiem czego szukać. Problem w tym, że trudno coś znaleźć. Mam nadzieję, że mi pomożecie. Mianowicie jestem z kujawsko-pomorskiego i szukam pierwszego samochodu do 8000 zł. W grę wchodzą również tańsze, lecz wymagam by były zadbane. Samochód będzie mi służył do dojazdów do szkoły (20 km w jedną stronę) oraz w późniejszym czasie do dojazdów do pracy, a także do odbywania różnych innych podróży. Chciałbym aby samochód posiadał instalację gazową. Obecnie rozglądam się za Golfem IV, A3 oraz A4. Oczywiście inne też mogą być. Mam okazję kupić Golfa IV 1.6 SR. Mianowicie takiego: [link do oferty na Olx wygasł] . Właściciel chce mi go puścić za 7000 zł. Auto posiada od 0,5 roku. Jest on trzecim właścicielem w Polsce. Posiada trzyletnią instalację gazową. Byłem na oględzinach. Nie znam się jednak zbyt dobrze na samochodach, a osoby które mogłyby mi w tym pomóc były zajęte. Zdołałem stwierdzić, że blacha jest zdrowa. Silnika nie odpalałem. Nie wiem również jak wygląda kwestia z rozrządem bo właściciel powiedział że był u znajomego mechanika a on powiedział że rozrząd jest dobry i nie potrzeba wymieniać. Szczerze powiem, że nie wiem czy temu sprzedającemu można ufać tak więc zwracam się do was. Liczę na waszą pomoc. Z góry dziekuję i pozdrawiam.
znq
Nowicjusz

Auto: Nie mam

20 Kwi 2016, 07:01

W tym budżecie wybór jest w porządku jeżeli liczysz się z tym,że dynamika jazdy będzie nijaka,ale za to silnik trwały plus do tego lpg więc wychodzi ekonomicznie. Jeżeli masz możliwość to zabierz samochód na stację diagnostyczną w celu sprawdzenia,plus koniecznie sprawdzenie samej instalacji aby nie wpakować się w dodatkowe koszty. Z innych typów zerknij też na Opla Astre G.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001

20 Kwi 2016, 17:44

Byłeś na oględzinach i nie odpalałeś silnika :shock: mnie zastanawia fakt że facet ma auto pół roku i już się pozbywa..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Kwi 2016, 23:58

Dzięki za odpowiedzi. Ten Golf raczej odpada. Właściciel na początku upierał się przy 8000 zł i za nic nie chciał zejść sceny, a niedługo potem chciał mi go wcisnąć za 7000 zł w tym samym dniu. Tak jak pisałem wcześniej auto posiadał w swoich rękach pół roku i już zamierzał sprzedać tłumacząc to tym, że posiada już nowy samochód. Dziwne było również to, że Golf stał na gdańskich tablicach. Z tego wynika, że nie przerejestrowywał auta po kupnie od poprzedniego właściciela. Ponadto sam za wiele nie wiedział o przeszłości tego pojazdu. Tak więc będę szukał dalej. Co do Astry G to nie wiem jakiej pojemności mam szukać. Słyszałem, że 1.6 16v ma wadę fabryczną w postaci nadmiernego zapotrzebowania na olej. Nie wiem czy dobrze myślę ale wydaję mi się, że 1.6 8v w gazie będzie zbyt mułowate z uwagi na małą moc. Z tego wynika, że powinienem szukać silnika 1.8 tak? Zapomniałem dodać w pierwszym poście, że po kupnie auta zamierzam nim jeździć jak najdłużej, oraz chciałbym żeby auto posiadało trochę mocy aby w razie gdyby trzeba było depnąć istniałaby taka możliwość. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
znq
Nowicjusz

21 Kwi 2016, 05:21

Jak masz robić te 20km w jedną stronę to możesz już w diesla celować.
Emejcz
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: A4 B5 FL
Silnik: 1.8t 150KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

22 Kwi 2016, 00:10

Osobiście wolałbym auto z gazem, ponieważ wydaje mi się, że cenowo wyszłoby mniej więcej podobnie (gaz wyszedłby chyba nawet taniej). Do tego dochodzi droższa naprawa w przypadku diesli, gdyby coś poważniejszego walnęło (np. turbina).
znq
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Black Panther
    Na potrzeby filmu "Czarna Pantera" Lexus stworzył też jedną sztukę modelu LC w specjalnej wersji Black Panther. Filmowy pojazd wyróżnia się niebieskim malowaniem z grafiką przedstawiającą wizerunek głównego ...
    Mercedes Klasy G
    Luksusowy Mercedes Klasy G także ma wojskowe korzenie. Prace nad niemiecką terenówką rozpoczęto w 1972 roku. Początkowo samochód trafił między innymi do armii Niemiec, Szwajcarii, Argentyny oraz Iranu. Dostępna ...

25 Kwi 2016, 23:08

Przepraszam za post pod postem ale nigdzie nie widzę opcji edytowania poprzedniego posta. Przekopałem allegro, otomoto oraz olx'a i na chwilę obecną znalazłem te samochody. Chciałbym żebyście je ocenili.
[link do oferty na Olx wygasł] - dosyć niski przebieg tylko nie wiem czy ubezpieczenie nie będzie zbyt wysokie :/
[link do oferty na Olx wygasł] - tutaj natomiast przebieg dosyć konkretny, stąd wywodzi się pytanie po mniej więcej ilu km przebiegu silnik będzie wymagał remontu?
[link do oferty na Olx wygasł] - gaz kończy się za 4 lata
[link do oferty na Olx wygasł] - opis w stylu Mirka handlarza :D
znq
Nowicjusz

26 Kwi 2016, 17:11

1.Ładny,dobry silnik,świeży gaz no i jak możesz to rejestruj na kogoś kto ma zniżki.
2.Od młodzika,przebieg może być autentyczny,nowy przegląd i oc to na plus ale z drugiej strony kto robi takie rzeczy żeby zaraz potem sprzedać auto?
3.Ładna,można obejrzeć.
4.Już nieaktualne :shock: ale ładna tylko ten opis ohh ahh.. :roll:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

29 Kwi 2016, 21:50

Dzięki za oceny. Astra niestety również poszła. Znalazłem kilka następnych do oceny. Teraz zamierzam skupić się bardziej na poszukiwaniach ponieważ mam trochę wolnego czasu.
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] - jak tam w ogóle sprawa z Citroenami wygląda? Opłaca się ich szukać w tym budżecie? Jak z silnikami?

Jeśli coś ciekawego pojawi się na dniach to oczywiście będę dorzucał.
znq
Nowicjusz

30 Kwi 2016, 11:23

1.Jakiś hebel z wyglądu i podejrzanie tanio jak na 4x4 z 1.8.
2.Ładna obejrzyj i świeży gaz.
3.Też mozna obejrzeć.
4.Jak wyżej i sprzedawca wydaje się dość uczciwy.
5.Ładny ale ten 1.6 to taki średniak.
6.Widać że był już ratowany przed rudą (ślady malowania na tylnym lewym nadkolu i dołach drzwi).
Barol
Awatar użytkownika

30 Kwi 2016, 12:57

Barol napisał(a):Byłeś na oględzinach i nie odpalałeś silnika :shock: mnie zastanawia fakt że facet ma auto pół roku i już się pozbywa..
Ja chciałem sprzedac auto po pół roku bo mi sie zaczał psuc
legler
Aktywny

Prawo jazdy: 04 05 2005
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Nissan Primastar, Citroen C5FL
Silnik: 2.0 dCi, 2.0 Benzyna
Paliwo: Diesel
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

01 Maj 2016, 10:47

No własnie więc może okazać się skarbonką.
Barol
Awatar użytkownika

02 Maj 2016, 02:33

Znalazłem jeszcze kilka.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - prawdopodobnie handlarz, ale opis dość szczery. Opłaca się pchać w takie coś?

Rozważam również opcję kupna samochodu do 5 tysięcy i założenie gazu. Co sądzicie? W benzynie znalazłem na razie dwie w miarę konkretne oferty.
znq
Nowicjusz

02 Maj 2016, 09:01

1.Ładna z dobrym silnikiem i blachy z mojego miasta :mrgreen:
2.Było coś z przodem i pytanie dlaczego ktoś sprzedaje po 5miesiącach użytkowania..
3.Ładna,trochę porobione tylko ten przebieg.. :lol:
4.Można obejrzeć bo też ok.
Barol
Awatar użytkownika