Pierwszy samochód do 8tysEUR

09 Sie 2008, 21:54

Witam,

wiem, że podobny temat przewijał się już wielokrotnie, ale zakładam nowy wątek ze względu na pewne niuanse.

Przymierzam się do zakupu pierwszego samochodu. W szkole średniej jeździłem samochodem Rodziców, później jednak samochód nie był mi w ogóle potrzebny, więc przez kilka dobrych lat sporadycznie siadałem za kółkiem, więc obawiam się, że aktualnie mogę być raczej niedzielnym kierowcą :wink:

Sytuacja się jednak zmieniła i potrzebuję mieć samochód. Myślę, że na początek coś używanego, co będzie mi służyć przez jakieś 3-4 lata, na ponowne nabranie wyczucia i rozeznanie się w temacie. Przebywam aktualnie w Niemczech i tutaj też chciałbym kupić samochód. Co więcej, za jakiś czas będę we Włoszech, więc istnieje też opcja zakupu samochodu tam.

Cena taka jak w temacie, tj maksymalnie 8 tys EUR, ale ze względu na wszelkie opłaty miło by było, aby cena samego samochodu była w granicy 6-7 tys EUR. Co do wymagań, to interesowałby mnie samochód, który nie sprawi raczej większych problemów przez te 3-4 lata oraz będzie w miarę duży, tj. umożliwi sprawne przewozy 3-4 osób z dość sporą ilością bagaży, a na co dzień będzie służyć do jazdy miejskiej - myślę, że kombi do codziennego użytku byłoby przesadą.

Byłbym wdzięczny za wszystkie konstruktywne sugestie i rady.

Pozdrawiam
lecter
Nowicjusz