Pierwszy samochód do 9tys. - Jaki będzie najlepszy?

30 Sie 2010, 14:40

Witam,

Poszukuję auta do max. 9tys.
Prawo jazdy mam z roku 2010. Samochód będzie używany głównie do jazdy po mieście, ale również planuję robić od czasu do czasu jakieś większe wyjazdy (100km). Auto 5 drzwi, typu hatchback, silnik benzyniak max. do 1.6 lub disel do max. 2.0.
Auto najlepiej bezwypadkowe, bez awaryjne z województwa podlaskiego. Dziękuję za podanie ofert z otomoto.pl lub allegro :)
meteor1988
Nowicjusz

Miejscowość: drohiczyn

30 Sie 2010, 20:25

Chlopie a sam nie umiesz wejsc na otomoto ??? :???:
bonifacy166
Początkujący

Miejscowość: Mazowieckie

30 Sie 2010, 22:13

Moje propozycje:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Sie 2010, 22:16

Najlepszym wyborem będzie BMW E36 - najlepszy środek lokomocji dostępny obecnie na rynku. :lol:
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

31 Sie 2010, 00:34

stasiowski121 napisał(a):Najlepszym wyborem będzie BMW E36 - najlepszy środek lokomocji dostępny obecnie na rynku. :lol:

Co Ty dajesz, przecież Polonez zjada taką beemkie na śniadanie.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

31 Sie 2010, 08:59

Myślałeś kiedyś nad Golfiaczkiem? Według mnie bardzo fajnie się prezentuje.
[link do oferty na Allegro wygasł]
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co to jest Defensive Driving?
    Amerykanin Chris Imhoff z National Safety Council jako pierwszy sformułował reguły "Defensive Driving" (DD), czyli jazdy defensywnej. Pierwszy kurs DD zorganizowano w USA w 1964 roku. Od 50 lat w krajach anglosaskich oraz ...

31 Sie 2010, 09:15

stasiowski121 napisał(a):Najlepszym wyborem będzie BMW E36 - najlepszy środek lokomocji dostępny obecnie na rynku. :lol:

I to koniecznie z motorem 2,5 litra+ :mrgreen:
Ze szczerego serca mówię ludziom, którzy dopiero co zrobili prawko, żeby nie kupowali słabych aut tylko przynajmniej te 120 kucy. Z tym, że beemki mają napęd na tył, co nowicjusza- zwłaszcza zimą- może przerosnąć. Nie sądzę, żeby RWD było dobrym wyborem na początek, bo jak się wystraszysz i ujmiesz w zakręcie to się to może źle skończyć.
pp_1
Nowicjusz

Miejscowość: mikolow

31 Sie 2010, 10:49

Jak się wystraszysz i w zakręcie dodasz to też się to może źle skończyć. :mrgreen:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel

31 Sie 2010, 12:31

Moim pierwszym samochodem było i nadal jest RWD i odpukać jeszcze nic sobie złego nie zrobiłem.
Wystarczy myśleć za kierownicą i mieć minimalne pojęcie o technice jazdy.
Nowe opony to też podstawa, nie żadne bieżnikowane czy używane.
Może jakieś Megane 1 FL albo Bravo JTD? IMHO dobre propozycje przy takich kryteriach.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Sie 2010, 15:20

Ja mam Almerę n15 i jestem bardzo zadowolony- nie licząc mocy silnika 90KM. Nic się nie psuje, wymieniasz części eksploatacyjne tylko.

Jasiek90 napisał(a):Wystarczy myśleć za kierownicą i mieć minimalne pojęcie o technice jazdy.

Pojęcie a praktyka to zupełnie inne sprawy. Mi to przyszło bez trudu na szczęście, ale wiem, że ludzie miewają z tym problemy. Nie dalej jak wczoraj na umazanej jakimś syfem drodze koleś jadący złomem bez ABSu przywalił po hamulcach w środku ostrego winkla. Jak się można było spodziewać wyjechał na czołówkę a ja wskoczyłem na jego pas i minęliśmy jak w ruchu lewostronnym :neutral: Ja optuję za mocnym FWD.

Może jakąś Almere GTI w tej cenie wyhaczysz? Choć to już duży silnik i spalanie też idzie w górę. Paru znajomych ma Mazdę 323F i tak jak ja tylko leją i jeżdżą.
pp_1
Nowicjusz

Miejscowość: mikolow