Pomoc przy wyborze auta

30 Sie 2010, 20:41

Potrzebuje pomocy. rozgladam sie za swoim pierwszym samochodem. Wybieram miedzy Golfem III 1,9TDI GT Fiatem Barvo 19jtd/1,6 16V albo mazda 323f BA 1,5. Co polecacie jakies opinie za i przeciw danemu autu. Ewentualnie piszcie jakies propozycje.
Kasy mam do wydania ok 8-9tys. Szukam jakiegos sredniego auta, cos dla nastolatka. Mile widziane autka o wygladzie sportowym:)
Thx za pomoc;)
cube218
Nowicjusz

Miejscowość: Strzelce Opolskie

30 Sie 2010, 21:18

Jechałem Mazdą z silnikiem 1.8 i powiem, że dość żwawy silnik jak na takie auto, z własnego doświadczenia wiem, że gazu te silniki się nie boją.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]

Pozdrawiam.
bigbrother

30 Sie 2010, 21:19

Golf to niezły pomysł. Przynajmniej części tanie :mrgreen:
borek19
Początkujący

Miejscowość: z domu ;P

30 Sie 2010, 22:18

Ja bym wybrał coś pomiędzy Bravo a 323F.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

31 Sie 2010, 08:16

Powiem tak ciezki wybor 3 ciekawe autka,zalezy co u ciebie jest priorytetem,spalanie,koszty czesci,moc :grin: ??
bonifacy166
Początkujący

Miejscowość: Mazowieckie

31 Sie 2010, 08:49

Ja jeśli bym miał już kupować z tych trzech samochodów wybrał bym Golfa, a dlaczego?. Silniki VW 1,9TDI jeśli się o nie odpowiednio dba potrafią odwdzięczyć się bardzo długą żywotnością.

A jeśli być chciał poszaleć kup sobie tego VR6 :D
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Łańcuchowe rozrządy nie są bezobsługowe
    Jeśli nie chcesz mieć problemu z łańcuchowym napędem rozrządu, powinieneś nauczyć się dbać o nowoczesny silnik. Myślisz, że skoro kupiłeś nowy lub kilkuletni samochód, to nie musisz nawet zaglądać pod maskę pomiędzy ...

31 Sie 2010, 10:19

vw napisał(a): Silniki VW 1,9TDI jeśli się o nie odpowiednio dba potrafią odwdzięczyć się bardzo długą żywotnością.

Tak można napisać o większości samochodów z każdymi silnikami nie tylko 1.9 TDI.
Nie dałbym 9 tyś za Golfa III. Za te pieniądze można mieć ładniejszy samochód.
Pomijając boskie E36 można kupić chociażby Bravo JTD - Golfowi 1.9 TDI do tego silnika bardzo daleko. Lub też np. Vectrę B 1.7 DTI lub np. coś takiego: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

31 Sie 2010, 11:29

zapamiętaj złotą regułę (nie pamiętam kto mi ją powiedział ale ja się jej trzymam):
"nie kupuje się samochów na literę F oraz francuzów" mówiac samochód na f mam na myśli fiaty, fordy...
z tych co podałeś bierz śmiało mazdę F-ke bezawaryjne autko o niezłej lini nadwozia i palące w miarę
shorty1988
Początkujący

Miejscowość: Rawicz
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: BMW e46 320td 150KM 2002r

31 Sie 2010, 11:58

To jest bzdurna a nie złota reguła !
Z tych co wymieniłes to Fiacik JTD, albo Mazda ... no oczywiście jeśli nie zdecydujesz sie na boskie E36 jak proponował juz kolega wcześniej.
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

31 Sie 2010, 13:52

bonifacy166 napisał(a):Powiem tak ciezki wybor 3 ciekawe autka,zalezy co u ciebie jest priorytetem,spalanie,koszty czesci,moc :grin: ??

spalanie nie jest njwazniejsze ale zeby nie bylo az tak znaczne;p grunt zebym nie musial czesto bywac u mechanika a auto ma wygladac ladnie w miare, zebym mial czym poszalec nie musi miec duzo mocy ale zeby bylo w miare elastyczne i najwazniejsze klima obecna. GLownie auto do szkoly bd mi potrzebne ale bd sie zdarzac raz w tyg wyjazdy na jakies 100km. Takze uniwersalne w miare:)
cube218
Nowicjusz

31 Sie 2010, 13:58

TO ma byc regula ???:shock: ...najwazniejsze gdy kupujesz auto jest to od kogo i w jakim stanie kupisz , a nie na jaka litere sie zaczyna,heh to co ferrari bys nie chcial bo sie zaczyna na litere F buahha...
bonifacy166
Początkujący

Miejscowość: Mazowieckie

31 Sie 2010, 14:06

jak chodzi o bravo to 1,9jtd czy 1,6 16v jak tam wyglada spalanie i elastyka silnika. no i awaryjnosc tego auta jak tu wyglada ten samochod
cube218
Nowicjusz

31 Sie 2010, 14:30

Nie wiem po co się pchać w diesela na tak małe przebiegi, ile masz kasy na auto?
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

31 Sie 2010, 14:38

jiGsaw napisał(a):Nie wiem po co się pchać w diesela na tak małe przebiegi, ile masz kasy na auto?

Czytać to Ty umiesz? Bo chyba nie bardzo. Pisze jak byk w pierwszym poście że 8-9 tyś zł.
Za 9 tyś szukaj boskiego BMW E36 :lol:
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

31 Sie 2010, 14:41

Faktycznie, przeoczyłem. No ładne E36 już dorwie za tą kasę, polecam wersję 318is, przyzwoite osiągi przy umiarkowanym spalaniu. Za 8-9 kafli JTD mógłby nie dostać ładnego swoją drogą.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW