Pierwszy samochód do jazdy po mieście w cenie 9-11.5tys. zł

12 Maj 2012, 20:13

Witam,
niedawno odebrałem prawo jazdy i szykuje się do zakupu mojego pierwszego samochodu, od dłuższego czasu staram się śledzić w internecie ceny aut i ogólny rynek . Mam problem ze zdecydowaniem się na swój pierwszy samochód, szczególnie, że nie jestem specem w tej dziedzinie. Tego czego wymagam od swojego przyszłego autka to przede wszystkim spalanie nie większe niż 8l na 100km, wygoda jazdy, w miarę dobry stan, aby samochód mnie nie zawiódł na trasie. dobrze, gdyby była klimatyzacja, ale nie jest to konieczne, nie robi różnicy czy 3 czy 5 drzwiowy samochód to będzie. Interesują mnie zaufane marki. Chciałbym nim móc bezpiecznie jeździć przez kolejne 2-3 lata bez większy problemów technicznych. Czekam na wasze opinie i komentarze, oto kilka moich propozycji:
VW Polo czarny
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Opel Astra czerwony
VW Golf srebrny
Czarny opel Corsa
[link do oferty na Allegro wygasł]
Chevrolet Aveo czerwony
Renault Laguna czarny
Mitsubishi Colt srebrny
Vw Passat czarny
Seat Toledo
Skoda Octavia niebieska

Proszę o pomoc i dalsze propozycje :D
zyziolek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 04 2012

12 Maj 2012, 21:47

Ja bym szukał Astry w benzynce 1.6 8v lub właśnie 1.4 16V, a jak diesiel to 1.7 dti w mieście przy ciężkiej nodze pali 6,5l/100km. Ewentualnie można się rozejrzeć za Golfem ale z silnikiem 1.6. Tego Tego Passata to omijałbym z daleka, za niska cena i 2300 odsłon ogłoszenia a dalej nikt nie kupił. Coś musi być z nim nie tak.
mazur93
Początkujący

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 05 12 2011
Auto: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

12 Maj 2012, 23:12

Tak jak kolega wyżej napisał. Astra albo VW Polo jeszcze może być dla Ciebie dobry.
spandau
Początkujący

Miejscowość: Berlin
Prawo jazdy: 14 09 2007
Auto: BMW e46
Silnik: 330Ci
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2001

13 Maj 2012, 11:00

Tak jak mi doradzacie, wybrałem kilka konkretów i będę się skupiał tylko na takich markach:
VW Polo czarny
Opel Astra czerwony
VW Golf srebrny
Opel Astra srebrna 1.6
Vw Golf srebrny

W grę wchodzą ewentualnie jeszcze seaty:
Seat Ibiza niebieski
Seat Toledo

Co myślicie o stanach podanych przeze mnie aut? Możliwe , że liczniki przekręcone?
zyziolek
Nowicjusz

13 Maj 2012, 11:15

Wszystkie propozycje które podałeś oprócz Toledo to komisy. Ja bym się rozejrzał za zwykłych właścicieli. Zawsze mniejsze prawdopodobieństwo że oszukają :wink: Co do tego Toledo to ciężko coś powiedzieć, mało zdjęć i dziwne jest to, że po roku już go ktoś sprzedaje. Polo bym sobie od razu odpuścił, bo dla mnie jest za drogie w stosunku do możliwości jakie daje. Płaci się za znaczek VW na masce :wink:
mazur93
Początkujący

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 05 12 2011
Auto: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2008

13 Maj 2012, 11:25

Golf 1.4 , którego podałem nie jest z komisu, myślicie, że warto go obejrzeć?
zyziolek
Nowicjusz

13 Maj 2012, 11:46

Kolego ze zdjęć ciężko coś wywnioskować. Zdjęcia są robione tak żeby ukryć wszelkie niedoskonałości! Nie skupiaj się tylko na wybranych modelach z allegro. Zanim kupisz auto to dużo aut pooglądasz (bynajmniej tak będzie lepiej dla Ciebie). Pierwsza zasada omijaj komisy, druga zasada uważaj na auta sprowadzone (najbardziej na świeżo sprowadzone) z zagranicy! Z zagranicy sprowadza się szroty które się picuje w PL i wystawia się je jako "igiełki". Szukaj auta od prywatnego właściciela, dokładnie je oglądaj i jak będziesz uważał, że jest godne Twojej uwagi to jedź z nim jeszcze na przegląd. Nigdy nie jedź oglądać auta samemu! Druga osoba zawsze chłodniej podejdzie do sprawy ( nie musi mieć jakiejś ogromnej wiedzy na temat motoryzacji, chociaż lepiej dla Ciebie gdyby to był jakiś mechanik) i troche ostudzi Twoje emocje! Masz blisko do auta jedź, oglądaj i się zastanawiaj!
spandau
Początkujący

13 Maj 2012, 12:47

kolego jedna dobra rada! Nie kupuj pierwszego samochodu ktory ogladasz( gdyby wydawaloby ci sie wszystko ok). :D
piotr1848
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 01 2006

13 Maj 2012, 16:22

Dziękuje za wszystkie rady. Już nie kupiłem pierwszego samochodu , który oglądałem. Pewien Seat okazał się powypadkowy, nie znałem przeszłości samochodu, uświadomił mi wszystko mechanik , który był ze mną. Teraz będę oglądał Golfa :P
zyziolek
Nowicjusz

13 Maj 2012, 18:12

golfik z linku odpicowany, ale kiera w dwoch kolorach :D , albo tak wytarta albo poducha wymieniana
piotr1848
Nowicjusz

13 Maj 2012, 19:00

piotr1848 napisał(a):golfik z linku odpicowany, ale kiera w dwoch kolorach , albo tak wytarta albo poducha wymieniana

Poducha wymieniana na bank! o ile to nie atrapa!
spandau
Początkujący

14 Maj 2012, 14:17

Sugerujecie, że Golf może okazać sie powypadkowy?
zyziolek
Nowicjusz

14 Maj 2012, 14:22

Nie może być po lekkiej kolizji ale jednak poduszka była najprawdopodobniej wystrzelona i zastąpiona inną bądź atrapą. A temu się warto już przyjżeć .
spandau
Początkujący

14 Maj 2012, 16:51

dokladnie widać to na zdjeciu jak wyglada kiera
piotr1848
Nowicjusz

14 Maj 2012, 17:16

Ja bym na twoim miejscu szukał polo,o wiele łatwiej o zadbane niż w przypadku golfa,a autko naprawdę przyzwoite i mało awaryjne ;)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)