Pierwszy samochód do ok. 15 tyś.

17 Lis 2016, 10:48

Przymierzam się do zakupu swojego pierwszego samochodu.
Budżet jaki planuję przeznaczyć to około 15 tysięcy

Ważne, aby auto było tanie w utrzymaniu zarówno pod względem paliwa, jak i awaryjności.

Zastanawiałem się nad paroma modelami:
1. Alfa GT 1.9 JTD (Nie wiem, jak to jest z awaryjnością tego auta. Miał ktoś porównanie wysokości auto co do Alfy Brery? Ponieważ, gdy siedziałem z tyłu Brery nie mogłem wyprostować karku. Mam 185cm wzrostu)
2. Alfa 159 1.9 JTDm ( Tutaj również nie wiem jak wygląda sprawa awaryjności)
3.Abarth punto 1.4 T-jet 120Km

Wypowiedzcie się proszę na temat tych modeli. Może macie jeszcze jakieś propozycje.
hygryd
Nowicjusz

Auto: nie mam

17 Lis 2016, 10:59

Alfa romeo GT jest wyłacznie dwuosobowa. Do tyłu się siada za karę.
Alfa romeo 159 za 15 tys to jest doskonały sposób na bankructwo i nic więcej. Alfa 159 która daje szanse na w miarę bezproblemową (nie oznacza tanią) eksploatację to z podstawowymi elementami które trzeba zrobić przy zakupie to twój budżet razy 2.
Grande punto abarth za 15 tys to był wcześniej przystanek.

Więc kolego poza alfą GT nie ten budżet a i ta pierwsza tania nie będzie. Szukasz auta taniego w utrzymaniu a wybrałeś ambitną włoską motoryzację. Jak chcesz jeździć tanio to fabia corsa lub clio z podstawowym silnikiem a nie auto do którego klocki kosztują tyle co twój miesięczny dochód
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

17 Lis 2016, 11:02

1. Stary diesel nie jest tani w eksploatacji. Jeździsz tyle, żeby zakup diesla miał sens?
2. GT to praktycznie dwuosobowe auto. W kompaktach niewygodnie się siedzi osobom o takim wzroście. Gdzie diesle do coupe?
3. 159 z dieslem to kwestia 25k+
4. Punto nie ten budżet
Invi
Forumowicz VIP

17 Lis 2016, 11:05

Diesel bo i tak wyjdzie to zapewne tańsze w eksploatacji niż benzyna w Alfie.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

17 Lis 2016, 11:39

Dziękuję za odpowiedź. Może jakieś jeszcze propozycje oprócz tych powyżej?
hygryd
Nowicjusz

Auto: nie mam

17 Lis 2016, 11:52

Te powyżej są akurat bardzo słabe w tej kasie ;P
Jeśli chcesz coupe to sprawdź peugeota 406, volvo c70 (tutaj koszty trochę wyższe) i astrę g coupe (tutaj eksploatacja wyjdzie najtaniej).
Zamiast abartha "zwykłe" grande, focus mk2, corolla e12, może civic vii
Invi
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Skrobaczka do szyb samochodowych
    Skrobaczka do szyb to narzędzie niezbędne dla każdego kierowcy, który zimą, podczas mrozów parkuje swoje auto na zewnątrz. Przydatna jest także zmiotka, a dla mniej cierpliwych odmrażacz lub mata antyszronowa ...