Pierwszy samochód e46.

28 Lis 2014, 12:19

Witam chce kupić swoje pierwsze auto, tak w granicach 11 tys najlepiej juz z gazem. Znalazłem tu takie cudeńsko ocenicie mi je, [link do oferty na Olx wygasł], Co myślicie na pierwszy rzut oka o nim. Prosze was o porady i opinie z góry dziękuje, auto będzie słuzyło do celów jazdy po miescie Częstochowa, szkoła-dom. I jeszcze może zapytam ma ktoś moze taki model bmw z takim silnikiem ile pali i jak z utrzymaniem takiego auta dla studenta który dorabia będzie mnie stać ?
OCENCIE LINNK DZIEKI

jeszcze tu dwa takie modele
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
miłego dnia :)
krizz
Początkujący

Prawo jazdy: 10 12 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: nie mam
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

28 Lis 2014, 13:40

1.Wygląda ładnie choć od młodego gniewnego i te czerwone wstawki w środku :no:
2.Przedni prawy błotnik ma inny odcień,tylny zderzak do poprawki,cena troche niska.
3.Ta bardzo ładna,patrząc po tablicach dość długo jeżdzi po jednej miejscowości.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Lis 2014, 18:30

1. Możliwe, że bity z przodu, bo kierunki ma białe a powinien mieć pomarańczowe (jak z tyłu). Różne wstawki wskazują na młodego. Klima manualna, podejrzewam, że nie ma kontroli trakcji (w przypadku BMW nazywa się do DSC) tylko najzwyklejsze ASC.
2. Co to za lusterka? Ciekawe dlaczego zostały zmienione, trzeba się dowiedzieć. Błotnik wydaje się malowany.
3. Kierunki białe a z tyłu pomarańczowe. Możliwe, że było coś z przodem. Nie jestem pewny, ale czy kontrolna silnika nie powinna się świecić do czasu odpalenia?

Jak kupisz zadbany egzemplarz to będziesz zadowolony. Mimo to i tak trzeba mieć kasę na regularne serwisowanie auta. Jak zaniedbasz to odbije Ci się to.
Ogólnie nie polecam BMW jak jesteś studentem. Możesz kupić inne, tańsze auto. Wiadomo nie da Cie tej przyjemności co BMW, ale przynajmniej teraz będziesz miał więcej kasy na inne przyjemności. A w przyszłości pozwolisz sobie na BMW.
Ostatnio edytowany przez qasu123, 28 Lis 2014, 18:35, edytowano w sumie 1 raz
qasu123
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

28 Lis 2014, 18:34

Niekoniecznie musiało być bite,kierunki i lusterka zawsze można wymienić. Ja u siebie w maluchu boczne kierunki zmieniłem z pomarańczowych na białe a z tyłu seryjne klosze lamp na biało-czerwone i to znaczy że był bity?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Lis 2014, 18:41

Nie twierdze, że były bite. Tylko podejrzewam i stwierdzam, że przy oglądaniu warto się tym zainteresować.
Osobiście wymieniłbym w całym aucie kierunki na białe, albo w ogóle. Jak coś ma być robione to od początku do końca. Przynajmniej ja tak do tego podchodzę i kilka osób które znam i coś tam robią w aucie. Ty tez zmieniłeś w całym aucie na ładniejsze. A nie tylko przód. :P
qasu123
Początkujący

28 Lis 2014, 19:23

Bez przesady, żeby auto z jednym z najmniejszych silników zniszczyło go finansowo. Naczytaliście się głupot jakie to bmw nie jest drogie w utrzymaniu. Jest to auto z wyższej klasy średniej, dla niektórych typu premium więc będzie droższe w utrzymaniu od typowych budżetówek jak golf 4 czy leon, ale w swojej klasie koszty utrzymania nie są wysokie. Jest duzo dobrych zamienników, które obniżaja koszty eksploatacji, zwłaszcza jeśli chodzi o silnik1.9 118km, bardzo prosty w budowie i niedrogi w utrzymaniu,
krzysiek723
Początkujący

Prawo jazdy: 08 07 2014
Auto: Nie mam

28 Lis 2014, 19:50

E46 to samochód klasy średniej premium, a nie jak napisałeś "wyższej dla niektórych premium..."
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

28 Lis 2014, 20:56

krzysiek723 napisał(a):Bez przesady, żeby auto z jednym z najmniejszych silników zniszczyło go finansowo. Naczytaliście się głupot jakie to bmw nie jest drogie w utrzymaniu.

Nie naczytałem się, posiadam E46. Co nie co o utrzymaniu wiem. Tylko, że ja samochód mam dla siebie, więc nie "robię" go na tanich zamiennikach, tylko na dobrych. A te swoje kosztują.

Pomijam, że wg. mnie BMW to minimum R6. Bo za te silniki (i inne np. V8) ceni się BMW.

Ja uważam, że dla kogoś kto jest studentem, nie ma stałych dochodów. BMW nie jest dobrą opcją, inne auta z tej klasy też nie. Tym bardziej, że auto ma służyć do przemieszczania się z pkt A do B. W tej kwocie można kupić auto które będzie tańsze w utrzymaniu i będzie większa szansa na zadbany egzemplarz.
qasu123
Początkujący

28 Lis 2014, 21:38

Skoro cenisz tak R6 to pewnie jesteś posiadaczem takiego silnia, które są bardziej skomplikowane budowie i droższe niż R4. Nie oszukujmy się 318i 118km wersja przed liftem jest najtańsza w utrzymaniu i zakupie. I student, który powiedzmy zarabia te 1.500zł i ma to na swoje wydatki bo mieszka z rodzicami itp. spokojnie jest w stanie utrzymać takie auto.
krzysiek723
Początkujący

Prawo jazdy: 08 07 2014
Auto: Nie mam

28 Lis 2014, 22:08

Tak posiadam R6 dokładnie to M54.
Nigdy nie posiadałem R4 od BMW, nawet nie miałem okazji przy nim coś robić, więc nie mogę się wypowiedzieć. Wydaje mi się, że jak ktoś potrafi coś tam zrobić przy R4 to i przy R6 też będzie. Na pewno jest droższe w utrzymaniu bo posiada 2 cylindry więcej. Z racji, że jest to słabszy silnik to w też jest tańszy w zakupie.
Sądzę, że powinno byc go stać przy takich zarobkach. O ile nie kupi skarbonki.
qasu123
Początkujący