REKLAMA
Cześć wam,
Przymierzam się wraz ze świeżo upieczoną żoną do zakupu pierwszego samochodu.
Budżet: Początkowo budżet ustalony był na max 15 tyś włączając w to koszt gazowania, obecnie stwierdzam, że max to 17 tyś, a jeżeli auto naprawdę będzie tego wartę to mogę wydać 20 tys (z gazem).
Sposób użycia auta: Auta będziemy używali głównie do jazdy po mieście, raz w miesiącu trasa 250km w jedną stronę, czasami jakiś wypad 100-150 km.
Ogólne informacje:
-Chciałbym aby auto było ekonomiczne, z tego względu myślałem o benzynie + LPG.
-Oczywiście powinno być tanie w eksploatacji
-Klimatyzacja jest wymagana
-Fajnie byłoby jeżeli auto będzie miało automatyczną skrzynię, ale domyślam się, że może być z tym ciężko i może to być zły pomysł
-Nie wykluczam kombi
Na tę chwile przeglądałem takie oto samochody, wypisuje wedle stopnia zainteresowania danym modelem:
-Renault Clio III kombi (grandtour) 1.2 TCE 101KM
-Peugeot 307 1.6 109KM lub 2.0 140KM (zastanawiam się czy kombi tego modelu nie jest zbyt duże, nie widziałem jeszcze auto w "realu")
-Peugeot 308 1,6 (120 KM) , 1,6 THP (140KM, 150KM)
-Astra H 1,6 (105KM - 115 KM), 1,8 (125KM, 140KM)[opinie o 1.8 były mieszane]
-Citroen C4 1,6 (109KM - 110KM)
Byłem już zdecydowany na Renault Clio III grandtour, ale znajomi, którzy "znają się" na samochodach stanowczo odradzają mi francuskie auta w związku z tym zwracam się z prośbą do was o ocenę mojego wyboru i ewentualne wskazówki, sugestię co do wyboru innych modeli. Jestem otwarty na propozycję, także rozważę również samochody z poza tej listy. Z chęcią odpowiem na wszystkie dodatkowe pytania.
Z góry dzięki za pomoc
p.s. Jeżeli jest to istotna informacja to mam rodzinę w Niemczech i nie stanowi dla mnie problemu ściągniecie samochodu z południowej części Niemiec .