Pierwszy samochód, ekonomiczny, max 20 tyś

31 Maj 2017, 13:09

Cześć wam,

Przymierzam się wraz ze świeżo upieczoną żoną do zakupu pierwszego samochodu.
Budżet: Początkowo budżet ustalony był na max 15 tyś włączając w to koszt gazowania, obecnie stwierdzam, że max to 17 tyś, a jeżeli auto naprawdę będzie tego wartę to mogę wydać 20 tys (z gazem).
Sposób użycia auta: Auta będziemy używali głównie do jazdy po mieście, raz w miesiącu trasa 250km w jedną stronę, czasami jakiś wypad 100-150 km.
Ogólne informacje:
-Chciałbym aby auto było ekonomiczne, z tego względu myślałem o benzynie + LPG.
-Oczywiście powinno być tanie w eksploatacji
-Klimatyzacja jest wymagana
-Fajnie byłoby jeżeli auto będzie miało automatyczną skrzynię, ale domyślam się, że może być z tym ciężko i może to być zły pomysł
-Nie wykluczam kombi

Na tę chwile przeglądałem takie oto samochody, wypisuje wedle stopnia zainteresowania danym modelem:
-Renault Clio III kombi (grandtour) 1.2 TCE 101KM
-Peugeot 307 1.6 109KM lub 2.0 140KM (zastanawiam się czy kombi tego modelu nie jest zbyt duże, nie widziałem jeszcze auto w "realu")
-Peugeot 308 1,6 (120 KM) , 1,6 THP (140KM, 150KM)
-Astra H 1,6 (105KM - 115 KM), 1,8 (125KM, 140KM)[opinie o 1.8 były mieszane]
-Citroen C4 1,6 (109KM - 110KM)

Byłem już zdecydowany na Renault Clio III grandtour, ale znajomi, którzy "znają się" na samochodach stanowczo odradzają mi francuskie auta w związku z tym zwracam się z prośbą do was o ocenę mojego wyboru i ewentualne wskazówki, sugestię co do wyboru innych modeli. Jestem otwarty na propozycję, także rozważę również samochody z poza tej listy. Z chęcią odpowiem na wszystkie dodatkowe pytania.

Z góry dzięki za pomoc

p.s. Jeżeli jest to istotna informacja to mam rodzinę w Niemczech i nie stanowi dla mnie problemu ściągniecie samochodu z południowej części Niemiec .
Ostatnio edytowany przez szysza91, 31 Maj 2017, 14:08, edytowano w sumie 1 raz
szysza91
Nowicjusz

Auto: Nie mam

31 Maj 2017, 13:47

szysza91 napisał(a):znajomi, którzy "znają się" na samochodach stanowczo odradzają mi francuskie auta

A co polecają znajomi? :D
Tak jak nie każde japońskie czy niemieckie auto to niezniszczalna, pancerna konstrukcja (powiedziałbym wręcz, że trudno obecnie o "Niemca" czy "Japońca", który po okresie gwarancji nie pustoszyłby portfela), tak nie każdy "Francuz" to od razu bubel. Akurat Clio III to bardzo udane auto, silnik też sprawdzony i trwały.
Z tymi Peżotami daj sobie spokój, bo w tych przypadkach opinie znajomych mają swoje uzasadnienie, C4 od biedy może być. Astra H najpewniejszy typ, ale ja szukałbym tego auta z 1.8.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

31 Maj 2017, 14:07

Zapomniałem dopisać silnik 1.8 do astry, brałem go też pod uwagę z tym, że znalazłem jakieś artykuły, gdzie był on odradzany.

Jeden ze znajomych polecał właśnie Astrę 1.8, drugi natomiast proponował Seata Leona II. Wspominali coś jeszcze o Toyocie Corolli, ale odpadała ze względu na wygląd, jeżeli dobrze pamiętam.

Rozumiem, że Peugeotów nie brać zupełnie pod uwagę?
Co myślicie o Golfie V 1,6 (102 KM) w odniesieniu do pozostałych typów, lepszy, gorszy?
Czy macie może jakieś typy z poza tej listy?
Ostatnio edytowany przez szysza91, 31 Maj 2017, 14:14, edytowano w sumie 1 raz
szysza91
Nowicjusz

31 Maj 2017, 14:14

Od Golfa piątki mityczna trwałość Niemca zaczęła ginąć, to już nie tak udane i super auto jak poprzednicy. A z tym silnikiem jest mulasty, do tego pali więcej niż powinien i moim zdaniem szkoda hajsu na to. Do polo taki 1.6 MPI się nada, ale nie do budy Golfa V.

Astra lepsza.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

31 Maj 2017, 14:37

Wedle waszych wypowiedzi na tę chwilę typuje Astrę albo Clio, jak według Was wypada porównanie tych dwóch modeli? Aprobujecie oba wybory na równi czy jednak Astra to pewniejszy samochód?

Jeżeli brałbym jednak pod uwagę pozostałe modele to w jakiej kolejności wybrali byście z pomiędzy Seata Leona II, Citroena C4 i Hondy Civic VII?
szysza91
Nowicjusz

31 Maj 2017, 14:48

Nie wierzę - łysy wziął w obronę francuzy w typowym dla mnie stylu (nie wrzucania do jednego worka po pochodzeniu) :D

Nie rozumiem znajomych "fachowców", którzy odradzają np. udane Clio III, a polecają bublowatego Leona II czy przecenianego Golfa V. Co robi znaczek z opinią.
Corolla to coś po środku (nie taka dobra jak opinia ale nie tragiczna pod względem solidności)

szysza91 napisał(a):Co myślicie o Golfie V 1,6 (102 KM) w odniesieniu do pozostałych typów, lepszy, gorszy?

było wiele razy tutaj to podsumuję
- solidny silnik idealny do LPG
- dużo pali jak na swoje marne osiągi
- nie psuje się aby lądować ciągle na lawecie, co nie znaczy, że nigdy się nie psuje (bardziej jakieś pierdoły jak centralny zamek, silniczek wycieraczek, czujniki parkowania)
- następca czyli Golf VI to tak naprawdę uproszczony Golf V (okazał się za bardzo przekombinowany - wielowahaczowe zawieszenie, modułowe drzwi)
- drogi przez znaczek
- łatwo sprzedać
- dobre części nie są tanie,
- chińskie części są tanie,
- części ze szrotu - dużo i tanio

Ogólnie każde auto ma swoje minusy i plusy.

Jeżeli brałbym jednak pod uwagę pozostałe modele to w jakiej kolejności wybrali byście z pomiędzy Seata Leona II, Citroena C4 i Hondy Civic VII?

Civic VII uwaga na łożyska skrzyni biegów
Leon II to Golf V z gorszym wykończeniem - poza 1,6 nie ma co polecić. 2,0FSI warunkowo ale uwaga na nagar.
C4 trochę kapryśnej elektroniki szczególnie przed liftem - za to dobre silniki
(przypadkowa kolejność)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

31 Maj 2017, 14:58

dzida napisał(a):Nie wierzę - łysy wziął w obronę francuzy w typowym dla mnie stylu (nie wrzucania do jednego worka po pochodzeniu)

Ale wbrew pozorom robię to bardzo często :) Jestem jednak sprawiedliwy - jak coś jest dla mnie bublem (307, 407, 206, Megane II, Scenic II, Laguna II, IIFL) to nie mam litości :D Są jednak naprawdę dobre francuskie auta i Clio (w zasadzie wszystkie generacje) jest jednym z nich.
Do Twojego opisu Golfa V (z którym w zasadzie się zgadzam, ale oczywiście skupiłeś się niemal wyłącznie na wadach) dołożyłbym jeszcze:
- wzorcową ergonomię,
- bardzo wygodne fotele,
- znakomitą pozycję za kierownicą,
- świetne prowadzenie,
- malutki bagażnik,
- bardzo dobrą widoczność,
- rewelacyjną zwrotność.

Civic VII - dobre silniki i to by było na tyle. Reszta podzespołów bardziej awaryjna niż u konkurencji, no i lubi rdzewieć.
Leon II - brzydszy Golf.
C4 - tak jak napisał dzida.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Maj 2017, 15:07

Dzięki bardzo za pomoc.

Rozumiem w takim razie, że priorytetowo powinienem szukać Clio lub Astrę ewentualnie C4 i Golf V nie będą też złym wyborem, ale golf będzie mulasty, a C4 może mieć problemy z elektroniką .

Przepraszam, że jeszcze raz powtórzę się, ale czy możecie wskazać, który z faworytów będzie lepszym wyborem, czy raczej nie ma jednoznacznego zwycięzcy?
szysza91
Nowicjusz

31 Maj 2017, 15:09

Nie ma auta najlepszego. Bierzesz to co się trafi w najlepszym stanie. Jak Astra będzie gruzem, a C4 idealny, to bierzesz C4.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

31 Maj 2017, 15:13

Nie ma jednoznacznego zwycięzcy - kupujesz auto używane i generalna zasada jest taka, że zawsze decyduje stan danego egzemplarza, a nie znaczek na masce.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Maj 2017, 15:19

Dobra, jeszcze raz dzięki. Decyduje się w takim razie na szukanie czegoś z pośród Clio, Astry i C4.

Czy jeżeli wytypuje już jakieś konkretne aukcję to mogę liczyć na waszą pomoc w ocenie konkretnych egzemplarzy? Przeglądając forum pełen podziwu zauważyłem, ze potraficie bardzo dużo powiedzieć widząc sama aukcję, zdjęcia gdzie ja praktycznie żadnych wniosków na tej podstawie nie potrafię wyciągnąć.
szysza91
Nowicjusz

31 Maj 2017, 15:22

łysy napisał(a):Leon II - brzydszy Golf.
we wnętrzu może tak, ale czy na zewnątrz? Gdyby był w nim silnik pokroju 1.8t to nawet mógłbym, bo z zewnątrz szczerze podoba mi się to auto :)

Clio czy Astra? Clio to segment niżej, a więc może być ciut mniej komfortowy (fotele, wyciszenie, materiały wykończeniowe etc). Ja bym chyba jednak kierował się w kierunku Astry.
A Focus mk2?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

31 Maj 2017, 15:29

mike napisał(a):we wnętrzu może tak, ale czy na zewnątrz? Gdyby był w nim silnik pokroju 1.8t to nawet mógłbym, bo z zewnątrz szczerze podoba mi się to auto

W sumie powinienem był napisać "moim zdaniem", bo to kwestia gustu - dla mnie bryła tego auta jest okropna, niby "sportowe" auto VAG, a wygląda jak pokraczny minivan.

mike napisał(a):A Focus mk2?

Też myślałem, żeby go zaproponować, ale autorowi zależy na LPG, a wiesz jak tu z tym jest.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Maj 2017, 15:31

edit. Co do Focusa zostałem już uprzedzony w odpowiedzi.

Mi osobiście wygląd zewnętrzny Leona też bardziej odpowiada niż Golf, no ale brak odpowiedniego silnika dyskwalifikuje go.

Co do Forda Focusa mk2 to odpada ze względu na słabą kompatybilność z LPG. internety twierdzą, że można do niego montować gaz, ale jednak nie jest to zalecane bo na dłuższą metę może to mieć zły wpływ na żywotność silnika,
szysza91
Nowicjusz

31 Maj 2017, 15:49

Jeszcze jedno pytanie odnośnie automatycznej skrzyni biegów, warto szukać egzemplarza z takową, czy jednak nie sprawdzi się w tych modelach?
szysza91
Nowicjusz