Pierwszy samochód jaki polecacie (ekonomiczny)

29 Wrz 2010, 12:31

Proszę o poradę lub nakierowanie na konkretne modele, może być ich kilka.
Oto moje propozycje:

Opel Corsa B - [link do oferty na Allegro wygasł]
Nissan Almera I (N15) - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Seat Ibiza II - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Volkswagen Polo III - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Mazda 323F Kombi

Pozdrawiam wszystkich automaniaków :).
cj7
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

29 Wrz 2010, 12:41

Corsa,Almera,Polo wyglądają ładnie ale pamiętaj że do ceny trzeba doliczyć opłaty ok.1500zł.
Ibiza - tragedi nie ma.
A jaka ta Mazda 323F Kombi za te pieniądze?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Wrz 2010, 13:03

Bez Mazdy 323F bo ona chodzi ok. 10000 zl:) - czy z tej listy jak bym wybrał Almerę to będzie dobry wybór??.
Zapomniałem dodać że auto będzie miało współwłaściciela czyli 60 % zniżki w OC:).
cj7
Nowicjusz

29 Wrz 2010, 13:06

Moja krótka porada - jeśli masz zamiar jeździć autem codziennie, nie bierz silnika większego niż 1.6, chyba że masz zniżki na benzynę :razz: Ja na pierwsze auto chciałem kupić 2.0, kupiłem 1.8 a i tak benzyna znika w oczach :]
kolens
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

29 Wrz 2010, 13:18

Myślę że autko będzie użytkowane najbardziej w weekendy bo w tygodniu z żoną mamy blisko pracę. Też myślałem o silniku max. 1.6 a myślę że dobrym wyborem będzie np. Almera 1.4 :). Mam pytanie - który silnik jest bardziej ekonomiczny, beznynowy np. 1.4 czy Diesel 2.0??
cj7
Nowicjusz

29 Wrz 2010, 13:18

A ja bym wybrał to [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] wygląda na zadbanego,bogata opcja wyposażenia,najmocniejszy silnik no i blacha w ocynku więc nie gnije tak jak Corsa czy Almera.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Touareg I
    Touareg to duży SUV klasy średniej-wyższej, bezpośredni konkurent m.in. Mercedesa ML i Toyoty Land Cruiser. Konstruktorzy z Wolfsburga postawili na luksus i to, co teoretycznie w terenówce powinno być najważniejsze, ...

29 Wrz 2010, 13:20

blacha w ocynku

Skąd wiesz że jest w ocynku??
cj7
Nowicjusz

29 Wrz 2010, 13:40

Bo go mam i wiem ;>
Barol
Awatar użytkownika

29 Wrz 2010, 17:02

cj7 napisał(a):Myślę że autko będzie użytkowane najbardziej w weekendy bo w tygodniu z żoną mamy blisko pracę. Też myślałem o silniku max. 1.6 a myślę że dobrym wyborem będzie np. Almera 1.4 :). Mam pytanie - który silnik jest bardziej ekonomiczny, beznynowy np. 1.4 czy Diesel 2.0??

Diesel na trasie będzie bardziej ekonomiczny :) Chociaż jakbyś kupił zagazowane 1.4 to oszczędności byłyby jeszcze większe.
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

22 Sie 2011, 22:31

Polecam Golfa III w 1.9TDI. 90KM wystarcza żeby wyprzedzić aa aprzy tym jest bardzo ekonomiczny ( przy rozsądnej jezdzie na trasie poniżej 5l/100km, a w mieście koło 6l/100km) i tani w utrzymaniu ( rzadko sie coś psuje a jak sie zepsuje to to jest mały wydatek ).
maciek1203
Aktywny

Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

22 Sie 2011, 22:43

maciek1203 napisał(a):Polecam Golfa III w 1.9TDI. 90KM wystarcza żeby wyprzedzić aa aprzy tym jest bardzo ekonomiczny ( przy rozsądnej jezdzie na trasie poniżej 5l/100km, a w mieście koło 6l/100km) i tani w utrzymaniu ( rzadko sie coś psuje a jak sie zepsuje to to jest mały wydatek ).

Tak, bardzo dobra porada, zwłaszcza, że autor tematu samochód już dawno kupił.
Wszyscy się cieszymy, że masz fajnego Golfa w Tedeiku ale daruj sobie wklejanie w każdym napotkanym wątku tej samej litanii. Dobrze, że 1 września niebawem to skończy się archeologia i spamowanie po forum.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997