Nie naprowadzę cię na wybór,bo to Twoja subiektywna sprawa. Natomiast jeździłem Astrami II-1,7 DTI i III-1,3 CDTI-90KM z dieslami oraz Clio z 2005 1,5 dci. Od razu powiem,ze nie sugeruję się znaczkami na masce w tym przypadku.
![Uśmiechnięty :)]()
Najmilej jeździ się Clio,które też absolutnie i zdecydowanie najmniej paliło. Oczywiście Astra III była kombi i inne gabaryty ale ją zostawmy w spokoju,bo to inny przedział kasy. Jeśli chodzi o przyspieszenie,to Astra II była naprawdę dynamiczna. Jeśli chodzi o środek auta,to ku mojemu zdziwieniu lepiej czas znosiło małe Renault. Po Astrze było widać przebieg po plastikach (155 tys). Natomiast Clio miał 308 tys i wyglądało nie gorzej od Astry. Astra II miała też zdecydowanie mniej wygodne przednie fotele i po 200km za kółkiem,już musiałem sobie kręcić fotelem żeby coś zmienić w pozycji.
Co do kosztów utrzymania to jak najbardziej podobny poziom.
![Uśmiechnięty :)]()
Silniki w obu autach okazały się prawie bezawaryjne.Czasem padały drobiazgi w osprzęcie jak np rozrusznik w Clio.
Mam nadzieję,że moje doświadczenia pomogą ci w jakimś "wstępnym" stopniu z decyzją.
![Szczęśliwy :D]()