Pierwszy samochód, LPG lub Diesel (5-7k)

14 Paź 2013, 11:17

Witam, za niedługo skończę zdawać prawko, więc chciałbym dowiedzieć się za jakim autkiem warto się rozglądać. Budżet to 5-7 tys., chciałbym samochód minimum z 2000r., ładny, ekonomiczny (odpada benzyna, może być diesel lub lpg), nieduży i silnik też mniejszego rozmiaru (także spalanie+opłaty).

Do samochodu dokłada ojciec, który średnio jest nastawiony do ok. 13-letniego auta z gazem, stąd rozglądam się za mniejszymi dieslami i tutaj pojawia się pytanie: Czy samochody jak Clio po lifcie z 1.5dCi albo Peugeot 206 1.4HDI dają radę, czy te silniki bardzo szwankują? Clio bardzo mi się podoba, ale różne rzeczy czytałem o dCi. Alternatywą zawsze jest Punto II 1.2 z lpg które gdzieśtam w ładnym kolorze i stanie znajdę, albo Astra G z 1.7 Tdi, która w tym przedziale cenowym się mieści- wiadomo silnik za duży (opłaty, spalanie nieco większe), no ale Tdi wydaje się pewniejszy... i Astra śliczna :D
Burton72
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.6 TS 120KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

14 Paź 2013, 16:14

Nie naprowadzę cię na wybór,bo to Twoja subiektywna sprawa. Natomiast jeździłem Astrami II-1,7 DTI i III-1,3 CDTI-90KM z dieslami oraz Clio z 2005 1,5 dci. Od razu powiem,ze nie sugeruję się znaczkami na masce w tym przypadku. :) Najmilej jeździ się Clio,które też absolutnie i zdecydowanie najmniej paliło. Oczywiście Astra III była kombi i inne gabaryty ale ją zostawmy w spokoju,bo to inny przedział kasy. Jeśli chodzi o przyspieszenie,to Astra II była naprawdę dynamiczna. Jeśli chodzi o środek auta,to ku mojemu zdziwieniu lepiej czas znosiło małe Renault. Po Astrze było widać przebieg po plastikach (155 tys). Natomiast Clio miał 308 tys i wyglądało nie gorzej od Astry. Astra II miała też zdecydowanie mniej wygodne przednie fotele i po 200km za kółkiem,już musiałem sobie kręcić fotelem żeby coś zmienić w pozycji.
Co do kosztów utrzymania to jak najbardziej podobny poziom. :) Silniki w obu autach okazały się prawie bezawaryjne.Czasem padały drobiazgi w osprzęcie jak np rozrusznik w Clio.
Mam nadzieję,że moje doświadczenia pomogą ci w jakimś "wstępnym" stopniu z decyzją. :D
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback

14 Paź 2013, 17:25

Astra G nie w tym budżecie
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Paź 2013, 20:28

kon146 napisał(a):Astra G nie w tym budżecie

Za 7 k można poszukać takiej 98.Może coś znajdzie. :)
artur73
Awatar użytkownika

14 Paź 2013, 20:38

No 7k to jest minimum. A tu jest przedział 5-7k wiec jednak problem może być :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Paź 2013, 20:39

No to Clio. :) albo...może czas rozejrzeć się szerzej ,bo za 7 k kupi w dobrym stanie np Xsarę,Bravę czy Cordobę.
artur73
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ACC, BSW, LDW - systemy bezpieczeństwa na drodze
    Technologia coraz bardziej wspomaga kierowcę w zachowaniu bezpieczeństwa na drodze. Samochody rozpoznają znaki i ostrzegają o przekroczeniu dozwolonej prędkości, informują o obecności pojazdów w martwym polu a nawet ...
    ŠKODA 120L Typ 742, 1976
    Samochód ten został zaprezentowany oficjalnie we wrześniu 1976 roku na Targach Przemysłowych w Brnie, seryjny model 105/120 (Š742) wnosił do oferty marki wiele nowego, zwłaszcza w dziedzinie bezpieczeństwa. ...

14 Paź 2013, 23:01

Xsara mi się zbytnio nie podoba, Cordoba też (już prędzej Ibiza). No z tych wszystkich samochodów najbardziej podchodzi mi się właśnie to Clio po lifcie, na allegro za taką kasę bez problemu znajdzie się zadbane egzemplarze i bardzo fajne z wyglądu :D Tym bardziej, jeśli kolega artur73 pisze pozytywnie o komforcie jazdy w tym autku. Tylko nie wiem właśnie jak jest z tymi silnikami dCi, czytałem że jak czasami coś padnie to kaplica i duża kasa (jak na moje realia) na naprawę.

Bravę i Punto I mają koledzy, obydwaj strasznie narzekają na rdzę, ale poza tym pozytywnie w fiatach :) Jakieś opinie o Puncie II ?
Burton72
Nowicjusz
Awatar użytkownika

15 Paź 2013, 07:09

Na temat silnika dCi krąży wiele negatywnych opinii mówiących o jego dużej awaryjności. Jest jednak w tym dużo przesady. Owszem,jednostka ta ma swoje problemy,nie jest lubiana przez mechaników ale ma też istotne dla użytkowników zalety i wielu z nich ją chwali.
Wszystko kwestia dbania,jak znajdziesz zadbany egzemplarz to można brać.

Punto II to auto tanie w utrzymaniu,części za grosze i każdy mechanik go zrobi,blacha ocynkowana (nie to co w Igeneracji) a jak gnije to była robiona blacharsko,silnik 1.2 60KM wystarczy do sprawnego przemieszczania sie no chyba że znajdziesz mocniejszy 16V (80KM) to już wogóle bajka.
Wbrew pozorom auto ma troche miejsca w środku jak na swoją klase.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Paź 2013, 12:01

Z dci jest taki problem..,że nie można lać świństwa do niego. Wtedy będzie ok.Ten silnik potrzebuje paliwa normalnej jakości ,a nie syfu z podejrzanej stacyjki. Większość problemów silników dci dotyczy tych o pojemności 1,9. Natomiast w Clio jest 1,5 i ten ma o wiele lepsze notowania.
artur73
Awatar użytkownika

19 Paź 2013, 12:49

Nie lać do niego syfu, to znaczy tankować na Orlenie, BP czy Statoilu, tak?
A czy w przypadku wlania takiego syfu i uszkodzenia czegoś w silniku koszty naprawy są duże? Wymiana silnika?
Burton72
Nowicjusz
Awatar użytkownika

20 Paź 2013, 20:34

Lejąc na sieciowych stacjach,nie ma stresu o jakośc paliwa. Fakt,że paliwa na zachodzie Europy są lepszej jakości ale nasze sieciówki są neutralne dla takiego silnika jak dci. Nie należy tankować na jakichś "Kaziupetrol" itp... :)
artur73
Awatar użytkownika