Pierwszy samochód: mały, oszczędny hatchback do 4000 zł

29 Cze 2013, 16:08

Ja bym poszukał jakiegoś Opla. Kiedyś miałem Corsę.
Mario86
Nowicjusz

Auto: Kia Ceed

18 Lip 2013, 20:31

Witam was ponownie panowie!
Egzamin zdany, teraz czekam na urodziny i po odbiór :D
Zostaję jednak przy benzyniaku. Wybór ograniczam do Corsy i zainteresowałem się Punto. I tutaj moje pytanko, jak kropek się nada? Awaryjność, na co zwracać uwagę? Ogólnie czy jest toto warte zainteresowania. Oczywiście najlepiej 1.2 75KM, ale 1.1 55KM i tak nie pogardzę. Lepiej to się będzie zbierało niż 1.2 45KM Corsa, prawda? Corsa 1.4 rzadko się trafia, a myślę, że 1.2 do mojego jeżdżenia da radę.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :}
Paplo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 08 2013
Auto: FIAT Punto I 5d
Silnik: 1.1 55KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1998

19 Lip 2013, 06:29

Jeśli będziesz jeżdził głównie po mieście i góra w 2-3osoby to 1.2 45KM czy 1.1 55KM będzie ok.
W przypadku Punta zwróc szczególną uwage na stan podłogi i blacharki (lubi rdzewiec) oraz czy nic nie cieknie/kapie z silnika (uszczelka pod głowicą lub oring).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Lip 2013, 08:56

Czyli rozumiem, że Punto również się nada i warto szukać?
Paplo
Nowicjusz

19 Lip 2013, 18:42

Tak jak najbardziej.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

20 Lip 2013, 08:25

Jak juz corsa z benzyną , to mysle , że 1,2 8V Ci spokojnie wystarczy na początek . Części tanie jak barszcz , silnik bezawaryjny . 1,4 8V + gaz też jest dobrą opcją . Silnik 1,2 16V zbiera niezłe opinie ale części do niego są drogie i jest bardziej awaryjny od 8V ale za to mniej pali .
Zwróć szczególną uwagę na blacharkę , zwłaszcza progi i podłużnice przy przednim i tylnim zawieszeniu oraz blachę pod kołem zapasowym . Przy jeździe próbnej zwróć uwagę czy z układu kierowniczego nie słychać jakichś stuków oraz czy nie ma luzów ( lubi padać maglownica zwłaszcza w wersji ze wspomaganiem ) . Unikaj 1,0 12V , nie wierz w zapewnienia handlarzy o rzekomo niskim spalaniu i bezobsługowym rozrządzie w tym silniczku , wiem co mówie , bo taki posiadam i to najgorszy silnik w corsie .
Powodzenia :ok:
marco84
Początkujący

Miejscowość: Nowy Sącz
Auto: Fiat Punto 2
Silnik: 1,2 8V 60 KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Upadek z piątego piętra, a zderzenie z pieszym
    Całkowita droga hamowania wraz z czasem reakcji przy prędkości 60 km/h wynosi ok. 50 m. W trudnych warunkach pogodowych, przy oblodzeniu nawierzchni lub opadach śniegu może wydłużyć się kilkakrotnie. Uderzenie w pieszego ...

03 Sie 2013, 15:08

Witam was ponownie.
Czekam już na odbiór mojego prawka, więc szukam już poważnie samochodu. Póki co obejrzałem jedną Corsę z mojej okolicy, ale miała już robione podłużnice z przodu. Ktoś zalepił je żywicą. Do tego miała dziurawy środkowy tłumik... Na chwilę obecną byłbym w stanie dołożyć do 4500 i mówię tu o 4500 po możliwym stargowaniu z 5000, bo tyle pewnie da radę, bo jakaś podstawa do obniżenia się znajdzie. Tymczasem znalazłem ładną Arosę. Wydaję mi się, że to troszkę inny VW. W środku wygląda jak Polo, ale nie wiem jak pod maską, ale biorąc pod uwagę, że SEAT należy do VW, to mniemam, że pod maską też jest jednostka VW. Mam rację? Do tego znalazłem całkiem nieźle wyposażoną Polówkę. Podeślę wam linki do oceny i poproszę o wasze propozycje w granicach 5000 (żeby dało się trochę stargować, bo chciałbym trochę zabezpieczenia sobie zostawić).

Arosa:
[link do Tablica wygasł]
Polo:
[link do Tablica wygasł]
Pozdrawiam :}
Paplo
Nowicjusz

03 Sie 2013, 22:30

Za 4000zł na 100% nie kupisz dobrej Arosy,ta z linku miała malowane drzwi kierowcy i jeszcze ten silnik 1.0.. poprostu dramat..
Polo ok ale z 1.0 odpuść.. szkoda kasy.
Barol
Awatar użytkownika

03 Sie 2013, 22:47

Dlaczego? Za słaby, czy bardzo awaryjny?
Paplo
Nowicjusz

03 Sie 2013, 22:52

Chodzi jak traktor i pali tyle co 1.4 a osiągów prawie żadnych.
Barol
Awatar użytkownika

04 Sie 2013, 07:57

Skup się na najlepszym stanie. Fiesta i corsa mogą mieć rudą nad którą nie dasz rady zapanować, matiz też ma rudą, ale progi i reperaturki nadkoli zrobisz za parę groszy i jeździsz tanio. Seicento jest dobrym wyjściem, ale za 4 tyś znaleźć naprawdę ładny to trzeba troszkę poszukać. Ibiza gnije dość mocno, bardziej od golfa. Generalnie ciężko znaleźć zadbany samochód w tej kasie.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

04 Sie 2013, 08:11

Akurat Fieste,Corse czy Matiza z dobrą blacharką spokojnie kupi w tych pieniądzach.
Barol
Awatar użytkownika

04 Sie 2013, 08:25

Zacznijmy od tego, że nie ma czegoś takiego jak te auta z dobrą blacharką :D Może być "chwilowo" dobra, albo podpicowana do sprzedaży, przy tych samochodach najlepiej samemu zlecać naprawy blacharskie żeby dobrze było zrobione, a to i tak niewiele gwarantuje-ot te modele rdzewieją na potęgę i tyle, po prostu TTTM.

Może jeszcze rozszerzyć o francuzy?One mają dobrą blacharę np 306 albo jakieś saxo...
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

04 Sie 2013, 08:41

Fiesta mk4,99rok,blacharka nie robiona od nowości,podłoga i buda zero rdzy.
Barol
Awatar użytkownika

04 Sie 2013, 08:52

Jak autko będzie do drobnych poprawek to zawsze się troszkę zbije z ceny i naprawi, ale bardziej martwi mnie podłoga. Macie jakiś sposób na obejrzenie podłogi bez kanału? Raczej powinienem co nie co zobaczyć, gdybym się zbliżył do ziemi, prawda? Szkoda mi kasy jak autko będzie okej, zabiorę na stację, a tam połowy podłogi nie ma, podłużnice dziurawe i pozostałe historie...
Paplo
Nowicjusz