Pierwszy samochód - max 7,5 tyś

31 Sie 2017, 22:45

Cześć wszystkim. Jestem tutaj nowy i przychodzę z nadzieją, że mi pomożecie.

Poszukuję auta, pierwszego mojego samochodu. Od ponad 2 miesięcy odkąd mam prawo jazdy jeżdżę mojej mamy samochodem, ale to też nie tak codziennie, mniej więcej raz na 2 dni, choć ostatnim czasem trochę częściej, ale niedługo to się zmieni, więc potrzebuję coś swojego.

Od początku odkąd myślałem nad samochodem jakoś szczególnie nie kierowałem się mocą, żeby to była jakaś bestia, lecz jestem tego zdania, że sukcesem nie jest kupić samochód, a sukcesem jest utrzymać ten samochód.

Dlatego poszukuję samochodu, które utrzymam. Chciałbym, że ono mało paliło, jestem uczniem, mam stałą dorywczą pracę, ale nie mam aż tyle pieniędzy, żeby palił mi samochód nie wiadomo ile. Zazwyczaj przeglądając szukałem samochodów do 1.5. Zależy mi na benzynie, do reszty nie jestem przekonany i twardo trzymam swoje zdanie, żeby to musi być benzyna. Nie chcę kombi, ani jakiś dużych samochodów, ani też małych :D Średni samochód wielkościowo, żeby się nie cisnąć w nim.

Kilka typów, którymi byłem zainteresowany: Opel Astra G, Citroen C2, Seat Ibiza, Alfa Romeo 147, Nissan Almera, Peugot 307.

Co do Astry dostałem informacje, że już przestarzały samochód i łapie rdze pod plastikami.
O Alfach pocztałem i na starcie zrezygnowałem. Awaryjne ponoć, a części drogie.
Almere kupił mój kolega, ale jakoś ja nie mogę znaleźć takiej odpowiedniej.
Peugoty 307 bardzo mi się podobają, ale też mają swoją cenę, by musiał ktoś mi pomóc znaleźć w takim budżecie.
Seaty czytałem, że tam pewne rzeczy siadają, ale podobnie jak w reszcie, więc nie wiem czy się tak negatywnie do niego nastawiać, bardzo mi się podoba ten samochód, bardzo odpowiada.
Citroen C2 chyba faworyt (na pewno według osoby co dała mi opinie co do Astry), nie jest wcale takie małe, ma mały silnik, nie pali dużo i ma wiele podmiennych tanich części, ale ciężko mi do C2 się pozytywnie nastawić.

Trochę się rozpisałem. W razie jakiś dodatkowych pytań to pisać, na wszystko odpowiem. Proszę też nie jechać po mnie, nie jestem specjalistą w samochodach, dlatego tu jestem. Liczę na waszą pomoc. Pozdrawiam
polekk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 06 2017
Auto: Seat Ibiza III 6L
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

01 Wrz 2017, 10:17

C2 nie dostaniesz w tym budżecie.
Ode mnie Opel Corsa B,Renault Clio II fl i Fiat Punto II fl.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Wrz 2017, 10:26

147 odpada, chyba że lubisz ryzyko i dłubać przy aucie ( w tym budżecie zadbanej sztuki nie dostaniesz).

Corsa B to trochę nie ten budżet, tak do tych 4k bym patrzył, więcej po prostu szkoda.

Ode mnie Focus, Megane I fl., 406, Civic VI, może Golf IV.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel

01 Wrz 2017, 10:28

O masz a sie machnalem,chodzilo oczywiscie o Corse C.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

01 Wrz 2017, 10:38

Powiem szczerze, że Corsa, Clio i Punto zwyczajnie mi się nie podobają.

Focusy oglądałem, ale jakoś ciężko mi znaleźć coś konkretnego (Jestem ze Szczecina gdybyście coś przeglądali i mogli podesłać)

A co sądzicie o Ibizie i Fiacie Stilo?
polekk
Nowicjusz

01 Wrz 2017, 10:58

Powiem wam, że Maganki mi się spodobały, a nawet znalazłem jedna w mojej okolicy, wypowiedzcie się na jej temat : [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
polekk
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczniej w czystym samochodzie
    Świeżo umyty samochód nie tylko lepiej się prezentuje – czyste szyby, lusterka i światła to warunek bezpiecznej jazdy. Kierowca powinien zadbać o to zwłaszcza przed wyjazdem w dłuższą trasę. Jednym z podstawowych ...

01 Wrz 2017, 11:03

Handlarz, sprowadzona. Wygląda oczywiście ładnie, bo ją odpicował i pewnie podmalował tu i ówdzie (no nawet kawałka rdzy na nadkolach nie ma i progach?). Doczepić się nie ma do czego, cena też jakaś niska nie jest a raczej normalna (od prywatnej osoby za te 5000-5500 taką kupi.

O ile nie polecam aut sprowadzonych, tak tą bym obejrzał. Tylko ostrożnie oczywiście, sprawdź blachy z bliska, spasowanie, silnik, zawieszenie. Szczególnie tył, bo belka trochę kosztuje (900-1000 z robocizną).
galakty
Forumowicz VIP

01 Wrz 2017, 13:45

Będę się zastanawiał nad nim, ale na razie spokojnie.
Zerknąłem na meganki dwójki i znalazłem coś takiego :
[link do oferty na Allegro wygasł]
polekk
Nowicjusz

01 Wrz 2017, 13:53

To nie wróży niczego dobrego, do 7k szukaj zadbanej I zamiast wadliwej II.
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Fiat Punto, Seat Toledo II
Silnik: 1.9 TDI 110km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

01 Wrz 2017, 14:47

Dokładnie,za 7-8k zapomnij o Megane II poza tym auto ma sporo wkurzających usterek.
Ibiza ok ale zależy o którą generację Ci chodzi bo jeśli III to możesz mieć ciężko znaleść zadbany egzemplarz.
Stilo jak znajdziesz zadbane to warto się zastanowić ale ogólnie auto ma problemy z elektryką.
Barol
Awatar użytkownika

01 Wrz 2017, 16:43

W tym budżecie to trochę loteria jeżeli chodzi o Stilo, auto faktycznie ma spore problemy nie tyle z osprzętem, silnikiem ile z elektronikę, ale nie jest aż tak źle jak w Megane II. Ciekawa opcją jest też Golf IV ale z silnikiem 1.6 który z kolei ekonomiczny nie jest, ale za to trwały i podatny na lpg, możesz szukać z już zamontowanym. Koszty utrzymania niskie, części powszechnie dostępne od ręki.
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Fiat Punto, Seat Toledo II
Silnik: 1.9 TDI 110km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

04 Wrz 2017, 16:29

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co sądzicie o tym seacie?
polekk
Nowicjusz

04 Wrz 2017, 16:31

Handlarz, sprowadzony, silnik bez szału, odpuść.
galakty
Forumowicz VIP

04 Wrz 2017, 16:33

I tak więcej niż 1.4 nie chce z seatow. Większość jest od handlarzy i sprowadzanych, mało widziałem godnych uwagi ks prywaciarza. + mam polecenie tego komisu bo os znajomego rodziny 3 samochody byly kupowane
polekk
Nowicjusz

04 Wrz 2017, 20:15

Tak jak galakty wspomniał też bym odpuścił.
Barol
Awatar użytkownika