Pierwszy samochód. Meganka za 4 tysiące czy warto ?

24 Gru 2019, 21:11

Witam :/ Mam 26 lat, kompletnie nie znam się na autach. A otrzymałem niedawno pracę i jestem wręcz zmuszony zakupić auto jeszcze w styczniu.
Oczywiście najwiekszy problem to kasa. Nie szastam nią, szukałem czegoś do 4-5 tysięcy.
Auto musi mieć: instalacje gazową (codziennie robię 60).

Patrzę na autka, które już mają OC i przegląd, żeby nie wpakowywać ostrego hajsu po kupnie. Coś takiego mi się spodobało:
[link do oferty na Olx wygasł]\

Co o tym myślicie ? Na co uważać ? Sprzedawca twierdzi, że rdzy nie ma. :P
Michalkramec
Nowicjusz

24 Gru 2019, 21:38

Michalkramec napisał(a):Patrzę na autka, które już mają OC i przegląd, żeby nie wpakowywać ostrego hajsu po kupnie.

Pewnie nie wiesz ale wiekszość ubezpieczalni robi rekalkulację więc przyjdzie Ci dopłata a dla młodego kierowcy nie jest mała..

Na wszystko masz 5k? Więc 2k zostaw sobie na własnie OC i pakiet startowy (wymiana rozrządu,oleju itd.).

To ogłoszenie Megane to jakiś niewypał.. na początku że nie wymaga żadnego wkładu a na końcu że do zrobienia pare rzeczy i niby 2właścicieli od nowości a ten tekst "wszyscy znajomi albo rodzina" więc w końcu ilu miało właścicieli?

Skąd dokładnie jesteś to coś się poszuka.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Gru 2019, 00:53

Sprzedający przez telefon mówił, że kupił to auto kiedyś od przyjaciela i że od zawsze jest "w rodzinie" xD

Co do ubezpieczenia, rozumiem że jak kierowca wykupił OC (jakikolwiek) i ja odkupuję auto, to automatycznie będę podlegać pod to ubezpieczenie i muszę zapłacić wyrównanie które mi ubezpieczalnia podeśle ? Nie mogę samemu wybrać ubezpieczalni i wybrać najkorzystniejszą ofertę ?

Jestem z Trójmiasta. Szukam czegoś do 50-60 km. :/

Budżet skoro zakładasz 2 tysiące na pakiet startowy ... to wtedy czegoś do 4 tys. :/ Niestety przeglądałem olx i otomoto i słabo jeśli chodzi o auta z gazem. Może "pakiet startowy" będzie tańszy, ale co tam, 1500 ubezpieczalnia mi dowali wyrównania pewnie.

Oczywiście mam świadomość, że samochody których szukam mogą być zjechanie wizualnie, ale z miernikiem lakieru jechać tam nie będę :P
Michalkramec
Nowicjusz

25 Gru 2019, 09:56

Michalkramec napisał(a):Co do ubezpieczenia, rozumiem że jak kierowca wykupił OC (jakikolwiek) i ja odkupuję auto, to automatycznie będę podlegać pod to ubezpieczenie i muszę zapłacić wyrównanie które mi ubezpieczalnia podeśle ? Nie mogę samemu wybrać ubezpieczalni i wybrać najkorzystniejszą ofertę ?

Możesz kupić własną polisę, nie ma problemu. Żeby "obecny" ubezpieczyciel nie naliczyl dodatkowych opłat warto to zrobić w dniu podpisania umowy. Jeśli chcesz to zrobić np po miesiącu to zapewne dostaniesz rekalkulacje na ten miesiąc.

Jedź i oglądaj. Z zewnątrz wygląda ok, dużym plusem w tej kasie byłby drugi komplet kół
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

25 Gru 2019, 10:00

Michalkramec napisał(a):ja odkupuję auto, to automatycznie będę podlegać pod to ubezpieczenie i muszę zapłacić wyrównanie które mi ubezpieczalnia podeśle ? Nie mogę samemu wybrać ubezpieczalni i wybrać najkorzystniejszą ofertę ?

Możesz wybrać nową ofertę która Ci pasuje,masz na to 30dni.
Masz 26lat więc w niektórych ubezpieczalniach nie będziesz już miał zwyżki choćby za wiek.

Michalkramec napisał(a):Może "pakiet startowy" będzie tańszy

Pisząc 2k miałem na myśli wyrównanie OC i właśnie pakiet startowy a reasumując na niego licz około 1000zł no chyba że jakimś trafem sprzedawca będzie miał papiery na wymianę rozrządu bo olej czy filtry to sprawy groszowe a jak wiadomo przy używanym aucie zawsze też będzie coś do zrobienia.

Zerknij na te:
[link do oferty na Olx wygasł] - świeży gaz.
[link do oferty na Olx wygasł] - tylko tutaj uwaga bo ten silnik lubi sobie chlapnąć olej.
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]? - tylko na pewno nie za te pieniądze..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

06 Sty 2020, 15:52

Przepraszam, że dopiero po czasie odpisuje, ale Święta, Nowy Rok i tak zeszło, że trochę zaniedbałem temat poszukiwań auta. A, że trochę nowych aut weszło na różne serwisy, prosiłbym o sprawdzenie kogoś kto się zna aby polecić coś dobrego.

Autko do max. 5 tys. (bo wiem, że ok. 2 tysiecy będe musiał wyłożyć na podstawowe wymiany i dopłacić do ubezpieczenia - moje 1. ubezpieczenie).

Jestem z Trójmiasta, więc szukam w promieniu 100 km

Takie coś mi w oko wpadło:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Z góry dziękuję za pomoc !
Michalkramec
Nowicjusz

06 Sty 2020, 18:54

Wygląda ładnie ale od handlarza..

[link do oferty na Olx wygasł] - długi przegląd i opłaty.
Barol
Awatar użytkownika

06 Sty 2020, 20:52

Ok, dzieki za odpowiedź. Co do tej renówki co ja dałem, mega kusi bo wygląda zacnie :/

co do golfa ... mam wrażenie że wszystkie golfy, które są sprzedawane mają dojechane silniki. Że to dla mnie typowe trupy tak jak bmw czy mercedesy powyżej 15 lat .. ale może się mylę.
Michalkramec
Nowicjusz