Pierwszy samochód na długie trasy (do 35 tys. zł)

11 Cze 2015, 16:17

Witam !

Od marca br. posiadam prawo jazdy. Obecnie jeżdżę Škodą Fabią mamy :mrgreen: ale chciałbym kupić już swój własny samochód. Budżet jakim będę dysponował to ok 35 tys. zł. Potrzebuję samochodu dość ładownego - ale nie kombi - którym pokonywałbym dystans ok 1500 km miesięcznie.

Samochody nad którymi się zastanawiałem to:

Ford Focus 1,6 TurboBoost
Ford Mondeo 2.0 TDI Mk3
Škoda Octavia II 1.9 TDI
BMW Seria 3 E46 1,6 benzyna
AUDI A4 B7 1.9 TDI
Peugeot 607 (podobno awaryjne samochody, chciałbym to zweryfikować na tym forum)

Chciałbym mieć samochód, który ma nisko środek ciężkości, ponieważ tym którym jeżdżę obecnie strasznie buja na zakrętach :/

Z góry dziękuję za pomoc
szymon0197
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 03 2015
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Škoda Fabia
Silnik: 1.4 TDI 75KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

11 Cze 2015, 16:34

BMW E46 z 1.6 za 35k? W tym budżecie to już możesz szukać R6 z 2.3 + silnik i LPG LPG.
Ode mnie leci:
Laguna III 2.0 diesel.
Honda Accord VII benzyniaki wszystkie w porządku i 2.2 diesel :ok:
"Ford Mondeo 2.0 TDI Mk3" w tym budżecie to już MK4 będzie 2.0 diesel.
Citroen C5 2.0 HDI.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

11 Cze 2015, 16:38

Ford Focus 1,6 TurboBoost - nie wiem czy znajdziesz w tym budżecie, poza tym nie chcesz kombi, a bagażnik w Focusie jest przeciętny
Ford Mondeo 2.0 TDI Mk3 - za 35 tysięcy to Mondeo Mk4 2.0 TDCI
Škoda Octavia II 1.9 TDI - za słaby silnik w trasę, auto przeciętne
BMW Seria 3 E46 1,6 benzyna - za słaby silnik, za 35 tysięcy możesz szukać E90 z 2 litrową benzyną (można przerobić na LPG)
AUDI A4 B7 1.9 TDI - za słaby silnik w trasę
Peugeot 607 - jak znajdziesz zadbany egzemplarz (czyt. nie najtańszy), to będzie ok, najlepsza opcja to 2.2 + LPG

Wg mnie bierz pod uwagę Peugeota 607, Forda Mondeo Mk4, Citroena C5 III, Hondę Accord VII, Opla Vectrę C, BMW 3 E90, Renault Lagunę III
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

11 Cze 2015, 17:31

Focus pod względem wielkości byłby na styk, tylko pytanie czy da się znaleźć coś uczciwego … w grę wchodzi Mk1 Mk2, pytanie jaki silnik, poza tym hatchback byłby w sam raz ...
szymon0197
Nowicjusz

11 Cze 2015, 21:00

szymon0197 napisał(a):Focus pod względem wielkości byłby na styk, tylko pytanie czy da się znaleźć coś uczciwego … w grę wchodzi Mk1

Masz 35 tysięcy budżetu i bierzesz pod uwagę 18-letni kompakt? Jak nie skreślasz starszych aut (które wcale nie są gorsze od nowszych, a czasem trwalsze) to pomyśl nad czymś większym - segment D lub E, bo to są naprawdę wygodne auta w trasę np. Hyundai Sonata, BMW 5 E39.

Jak Focus Mk2 to najlepiej 2.0 TDCI, może jeszcze Volvo S40 z tym samym dieslem?
Ossy
Forumowicz VIP

11 Cze 2015, 22:07

Nie przekreślam żadnego samochodu :D po prostu chcę żeby można nim było sprawnie wyprzedzać, bo teraz tą Fabią to niejednokrotnie przyszło mi ryzykować … Jedynym bajerem który by mnie interesował to kierownica wielofunkcyjna, ale to tak na marginesie. Pytanie jeszcze czy samochody sprowadzone z Niemiec ZAWSZE są w LEPSZYM stanie technicznym, czy to tylko stereotyp, bo mam okazję kupić tam na miejscu.
szymon0197
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bentley EXP 100 GT - elektryczny luksus
    Jak widać Bentley stawia na luksus w wydaniu samochodów elektrycznych. Na razie jest to prototyp ale w niedalekiej przyszłości może się okazać że takie samochody będą królowały na globalnym rynku. To nie tylko ...

11 Cze 2015, 22:53

szymon0197 napisał(a):Nie przekreślam żadnego samochodu :D

Tak Twój tytuł tematu nastroił mnie do napisania tego posta :D

Jeżeli szukasz auta na trasy to czemu nie zainteresujesz się czymś takim jak lexus GS300... pytam bo dziś akurat rozmawiałem z kolegą którego namówiłem na zakup takiego auta. Wydał 20k na sztukę praktycznie bezwypadkową ze skórami itd.
Na chwile obecną powiedział dosyć po studencku " że na dotychczasowe auta którymi jeździł nie odda nawet moczu w porównaniu do GSa" :mrgreen:
Generalnie to auto spali 12l lpg w trasie i 15l w mieście, większość części serwisowych jest dostępna od ręki i jest tańsza od superanckich diesli które wymieniałeś. Komfort jazdy hmmm tu akurat to auto robi miazgę z Twoich typów. Do tego masz seryjne nagłośnienie z oddzielnym głośnikiem, basowym, dwustrefowy klimatronic, tempomat itd... Pod maską jest ikona bezawaryjności czyli 2jz-ge vvti który konkretnie jedzie.

Kupujesz takie auto w perfekcyjnym stanie za 20k zostaje Ci 15k w kieszeni a biorąc pod uwagę że utrata wartości jest na minmalnym poziomie to za 3lata okaże się że korzystałeś z Lexusa tracąc połowę tego co przy populusach.
Gwarantuje Ci że 100km w tym aucie leczy Cię z dotychczasowego pogladu co do komfortu podróżowania za małą kasę a pierwsze 100tyś.km. zmienia Twój światopogląd co do kosztów które wynikają z użytkowania tak wygodnego auta. :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

11 Cze 2015, 23:20

szybki napisał(a):to auto spali 12l lpg w trasie i 15l w mieście

Tyle samo pali E430 z napędem na 4-koła w wersji kombi (z rozsądnym kierowcą):
http://www.w210.pl/viewtopic.php?p=348943#348943
Ossy
Forumowicz VIP

11 Cze 2015, 23:43

Szymon, a ja bym Ci polecił Factusona Vernox.
Na prawdę, bardzo dobry samochód. Można taki kupić już za 30 tys., w bardzo dobrym stanie ( z początków produkcji ).
Co mam na myśli nazywając go dobrym?
Nie jest zbyt awaryjny, a jego silnik ( bo montowano tylko 2,2 Vxg ) na prawdę daje sobie radę ;). Spalanie - ok 9 litrów w trasie, jednak bardzo dobrze radzi sobie z instalacją gazową.
Jego futurystyczny wygląd, który jest wytworem wyobraźni najbardziej wyrafinowanych wietnamskich projektantów, wzbudza zachwyt, ale i czasem przerażenie wśród przechodniów, którzy to, będąc przepuszczanymi na pasach przez kierowcę tego cuda ( który to z założenia jest kulturalną i elokwentną osobą ), muszą ( mimowolnie ) spoglądać, chociażby kątem oka, ( :unsure: ) na piękną maskę, która kryje pod sobą prawdziwego potwora - głośną, nieokiełznaną, ryczącą i buczącą na wszystkie 5 stron świata bestię ( a może i 6 ... lecz któż raczyłby wejść pod studzienkę kanalizacyjną mając okazję do oglądania tego majestatycznego piękna [!] ) .
Vertex
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 03 1994
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Zabrali
Silnik: Skradziony
Paliwo: Inne
Typ: Inny

12 Cze 2015, 08:49

Ossy napisał(a):Tyle samo pali E430 z napędem na 4-koła w wersji kombi (z rozsądnym kierowcą):
http://www.w210.pl/viewtopic.php?p=348943#348943

Ja tak bardzo nie skupiałbym się na spalaniu tylko na możliwych usterkach a ten model merca nie jest święty w jego taniości nawet nie pomoże niemiecki rodowód :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe