REKLAMA
Cześć. Na początku powiem, że moja wiedza w temacie samochodów jest znikoma i z racji faktu, że nie każdy musi być znawcą, proszę o wyrozumiałość. Sprawa ma się tak, że poszukuję samochodu do jazdy po mieście. Nie planuję dłuższych tras, więc Diesel raczej odpada. Ciężko mi oszacować przebieg jaki miałbym wykonywać, ale będzie on raczej mały, może nawet bardzo mały. Bardzo chciałbym żeby auto było 5 drzwiowe i jak najmniejsze - wiem, że brzmi to głupio. Mam prawo jazdy od bardzo niedawna, nie do końca radzę sobie na parkingu, chciałbym ograniczyć zatem ryzyko i w miarę możliwości dosiąść średniej wielkości hatchbacka czy sedana, niż trzymetrowe kombi . Jeśli chodzi o pozostałe kwestie, to raczej niczym nie zaskoczę. Chciałbym żeby auto było w miarę możliwości mało awaryjne i zadbane. Planuję zakup na 2-3, może 4 lata. Kwota jaką mogę przeznaczyć na samochód to 10 tys. + wymiana rozrządu, filtrów, płynów, drobnych usterek, ewentualnie do 12 tys. jeśli auto będzie naprawdę w nienagannym stanie. Rozglądałem się trochę po ogłoszeniach internetowych i w oko wpadły mi następujące modele:
-Skoda Fabia (jest ich dużo na rynku, są w miarę zadbane, odrzuca mnie tylko brak mocy i odrobinę dziadkowaty wygląd)
-Alfa Romeo 147 (tutaj zupełnie odwrotnie niż wyżej - ciężko dostać niezajeżdżoną Alfę. Głównie spotykam egzemplarze strasznie wymęczone przez "rajdowców".)
-Opel Corsa C (podobno rdzewieją, nie wiem jak od strony technicznej.)
-Ford Focus (słyszałem same dobre opinie, ale w grę wchodzi tylko hatchback)
-Peugeot 307 (auto podoba mi się najbardziej z wszystkich wymienionych, ale boję się wadliwej elektryki, o której krąży legenda)
Proszę o opinie o wyżej wymienionych, ewentualnie propozycje innych.