Pierwszy samochód (segment B, C) do ok. 6 tys (LPG)

31 Paź 2013, 12:35

Wg danych samochód spala kolo 10 l benzyny po miescie to gazu pewno kolo 11-12 l jak dobrze pójdzie
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000
0

01 Lis 2013, 08:30

Najekonomiczniejszy nie jest...Ale ile miałby palić skoro ma 100KM..? 8l lpg? :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
0

03 Lis 2013, 02:36

Jeśli chcesz małego spalania to ja ci powiem tak:
mam astrę 1 kombi z silnikiem 1.6 8v
całkiem wygodna, kombi, spalanie u mnie pod butem w podłodze i Wrocławiu do 9 max a najczęściej ok 8, a te 75 km to tak z 10 wołów bo niskie obroty lubi , 5 źrebaków bo kreci się do 4 jeszcze fajnie potem wg nie ma sensu bo nie ma mocy i reszta to kucyki takie nic specjalnego ale maja być i ciągnąć. jeśli znajdziesz taka co nie randkuje z rudą to wg mnie warto. tylko ze ja nie wiem jak tam z gazem. do dziś na pb
swoja droga może weź też pod uwagę colta albo swift? autka wg mnie bardzo zacne jeśli ta cena, oczywiście oba początek produkcji

btw na pewno ci się gaz zwróci? większe ubezpieczenie, sama instalacja, większe spalanie, kłopoty bo tak stary silnik i gaz no... chcąc nie chcąc 2/3 auta jakie znam które miały/mają instalacje to jeśli to nie sekwencja to jednak słabo to wygląda. tylko pytam nie narzucam ci mojego złego zdania o gazie..
tym jeżdżę: opel astra 1 1.6 8v (MÓJ), mitsubishi L400 2.5td (kto nie jechał nie wie co traci), toyota avesis verso 2.0 diesel (rodziców), ursus c 330 2.0 diesel bez turbo , lamborghini runner 1.5did (silnik mitsubishi)
Asterloth
Nowicjusz

Auto: Opel Astra I
Silnik: 1.6 8v
Typ: Kombi
0

04 Lis 2013, 00:14

Przemyslalem sprawe i szukam czegos zagazowanego, bo gaz zwrocilby mi sie po 2 latach, a wole kupic teraz cos tanszego i za te 2 lata sprzedac.
Na swifta nawet nie patrze, wiem ze to dosc solidne samochody ale to taka puszka jak np seicento w dodatku bardzo malo bezpieczny.
Colta wgl nie ma zadnego z lpg w mojej okolicy.
Ogolnie to skupiony jestem na szukaniu bravo/bravy 1.2, polo, ibizy, , ew corsy B, punto 1. Do Punta 2 bylbym w stanie dolozyc troche jezeli znalazloby sie cos ciekawego zagazowanego bo jest to samochod ktory mi sie chyba najbardziej podoba ze wszystkich.
rafau11
Początkujący

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam
0

04 Lis 2013, 07:41

Co powiesz na to [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

04 Lis 2013, 15:11

Już jakiś czas temu dzwoniłem w sprawie tego ogłoszenia, ale przebieg tej 206 wynosi 240tyś i ma instalacje już chyba 7 lat z tego co pamiętam, więc nie wygląda to ciekawie.
rafau11
Początkujący

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

04 Lis 2013, 15:41

[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

04 Lis 2013, 21:07

No i co że ma 240tys? No tak zapomniałem lepiej przecież wygląda jak będzie 120tys...
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

0

04 Lis 2013, 21:36

Nie mówcie mi, że przebieg nie ma znaczenia. Wiadomo, że rzeczy eksploatacyjne się wymienia, ale całego samochodu i silnika się nie wymieni i chyba jednak jest różnica między np tymi 240tyś a 150tys i nie mówcie mi, że 150tyś albo nawet mniejszy na 13,14,15 letnie auto jest niemożliwy i od razu musi być kręcony bo znam wielu ludzi którzy robią rocznie do 10tys km i wcale nie są to niedzielni kierowcy.
I nie mówie o wyglądzie zewnętrznym samochodu i nawet nie zwracam na to większej uwagi, byle był w jednym kolorze i nie był składany z dwóch i cały pordzewiały, ale czym większy przebieg tym mimo wszystko cały samochód się bardziej zużyje i prawdopodobnie będzie bardziej awaryjny.
rafau11
Początkujący

0

04 Lis 2013, 21:43

Ale przebieg to jest małe piwo liczy sie STAN,auto może mieć 150tys i być totalną padaką a może miec 250tys i być jak złoto.
Barol
Awatar użytkownika

0

05 Lis 2013, 01:28

Ciągle liczę na to, że nasi rodacy to pojmą kiedyś.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2006
0

05 Lis 2013, 07:11

Niestety większość naszego narodu tak myśli a nasi sąsiedzi sie z nas śmieją bo przyjedzie taki głupi i kupi. Oczywiście mówie ogólnie.
Barol
Awatar użytkownika

0

05 Lis 2013, 08:27

rafau11 ma generalnie rację z tym przebiegiem ale według mnie zastosować tę zasadę można do innych wartości kilometrowych. Przebieg ma znacznie większe znaczenie gdy mówimy o aucie do 3 lat i jedno ma 50 tys,a drugie 170 tys. Wtedy rzeczywiście są różnice w zużyciu podzespołów jak silnik czy skrzynia biegów lub przekładnia kierownicza. Natomiast 250 czy 180..? A jeszcze lepiej 280 czy 370..? Przy 300 tys nic nie ma prawa być sprawne bez dbania o auto i wymian czy napraw. :)
Czasem jest tak,że lepiej kupić auto z przebiegiem większym np 190 tys niż 110tys. przy 190 już ktoś wymienił np sprzęgło czy zawieszenie ,a w 110 tys "szczęśliwy nabywca' będzie musiał za moment ponieść te koszty sam. :yes:
Opisujemy tu teoretycznie przypadki aut z prawdziwym przebiegiem. Jednak nie oszukujmy się...kręconych aut jest więcej niż tych z prawdziwym przebiegiem. Szczególnie za 6 k i z lpg oraz z kilkunastoletnim rodowodem.
Trzeba więc wrócić do punktu wyjścia czyli pamiętać przy kupnie,że nie jeździ się przebiegiem,kolorem,znaczkiem na masce czy nawet rocznikiem ale danym egzemplarzem samochodu. Jego stan techniczny i dbanie przez poprzednika/ków jest najważniejsze.
Chcielibyście Punto od I właściciela kobiety,które ma ledwie 80 tys przebiegu ale może warto wziąć pod uwagę,że mechanika auto oglądało jak się coś urwało lub dopiero wogóle stanęło.Stale jeździło na minimum stanu olejowego lub poniżej,z niesprawnym termostatem przez 2 lata,z historią kilku drobnych napraw po niedanych parkowaniach i z zawieszeniem i układem kierowniczym,które dobrze zna wchodzenie w zakręty po krawężnikach parkowanie pod 25 cm chodniki bez zwalniania do minimum,nie zwalnianie na dziurawych drogach,a także ze sprzęgłem które przy każdym ruszeniu zna wycie silnika z poziomu 3,5 tys obrotów... Super okazja !!! Tylko 80 tys przebiegu... :naughty:
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
0

07 Lis 2013, 21:28

[link do Tablica wygasł]
Czemu progi są czarne? To nie pierwszy taki punciak, dlatego mnie to interesuje.
rafau11
Początkujący

0

07 Lis 2013, 21:49

Bo pewnie ruda szalała :)
Barol
Awatar użytkownika

0