09 Paź 2013, 19:41
Witam.
Szukam pierwszego samochodu dla siebie, autko ma mi służyć do przemieszczania się po mieście, ok. 10 tys rocznie.
Najlepiej do 6 tyś z gazem lub do 5 tys bez gazu.
Dobrze by było żeby gazu spalał nie więcej niż 8-9 litrów.
Najbardziej podoba mi się Punto II, jest w miarę nowoczesne i ładne, tylko martwi mnie wspomaganie... Gdyby się zepsuło to naprawa kosztuje podobno aż 800zł, jest możliwość wymiany zepsutej kolumny na taka bez wspomagania? Jaki byłby tego koszt?
Podoba mi się też fiat bravo ew. brava, tylko że na 1.4 podobno nie warto patrzeć, a 1.2 znaleźć jest bardzo ciężko, więc zostaje 1.6, duża będzie różnica w OC miedzy 1.2 a 1.6? Tyle też że raczej 1.6 spali 10l gazu, a takie punto 1.2 8 litrów.
Punto I, ogarnięte z gazem można wyrwać za 3 tysie, a jak na pierwsze auto też mi wystarczy, podoba mi się, ale pojeździłbym nim napewno krócej niż P II.
Corsa B, za bardzo do mnie nie przemawia, ale czy jest godna uwagi? Dużo mniej awaryjna niż punto I?
Może Clio albo 206?
Polo sprzed liftu mi się strasznie nie podoba w środku i raczej odpada, chyba że mnie do niego jakoś przekonacie.
Jest jeszcze Ibiza, ale tak samo jak z polo, sprzed liftu odpada.
Ogólnie szukam samochodu taniego w eksploatacji, tanie OC, mało palącego gazu i możliwie najnowszego.
Proszę nie proponować starych golfów, hond itp.