Pierwszy samochód, tak do 10 tys.

24 Paź 2022, 23:23

Po długich latach zdecydowałem się będąc w wieku prawie średnim robić prawo jazdy a skoro już powiedziało się A to czas na kolejne litery, czyli zakup auta i jazdę. Czego szukam?

Gdzie zamierzam jeździć:
Zazwyczaj dojazd do pracy, ok. 10 km w jedną stronę, z czego ok połowa to dojazd z przedmieści. Dojazd lub powrót w takich godzinach, że ruch jest skromny.
Od czasu do czasu, ale głównie w okresie wiosennym i letnio - jesiennym możliwe wyjazdy po wioskach, tak do 100 km, ale raczej sporo mniej.

Cena:
Pierwotnie chciałem się zmieścić w 10 tys., ale zastanawiam się czy nie szukać czegoś sporo tańszego, ot tak na początek, na kilka - kilkanaście miesięcy i dopiero przy zakupie drugiego więcej dołożyć i mieć coś pewniejszego.

Co jeszcze jest ważne dla mnie? Szukam czegoś sprawiającego jak najmniej problemów, taniego w użytkowaniu, możliwie bezawaryjnego a jeśli już to taniego w naprawach. Do tego możliwie bezpiecznego.

Wielkość samochodu, jego prezencja to rzeczy, które w tym momecnie stawiam na dalszym planie.

Jakich marek i modeli szukać? Jakich unikać?
Fara
Nowicjusz

24 Paź 2022, 23:43

Przy tym budżecie nie ma co szukać konkretnej marki czy modelu tylko trzeba brać to co będzie w najlepszym stanie zwłaszcza teraz gdzie auta używane podrożały niestety.

Skąd jesteś to coś się poszuka.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Paź 2022, 22:01

Jestem z Lublina.
Fara
Nowicjusz

26 Paź 2022, 10:51

Fara napisał(a):Pierwotnie chciałem się zmieścić w 10 tys., ale zastanawiam się czy nie szukać czegoś sporo tańszego, ot tak na początek, na kilka - kilkanaście miesięcy i dopiero przy zakupie drugiego więcej dołożyć i mieć coś pewniejszego.

Czasy kiedy kupowało się "gracika" za 2-3k żeby za jakiś czas kupić "pewniejsze" auto za 10k przeminęły bezpowrotnie. Teraz możesz kupić szrota za 2-3k żeby potem kupić gracika za 10k. Samochody podrożały. Większość tych za kilka tyś w ogóle nie nadaje się do jazdy, a te za 10k też wymagają często sporego wkładu na start.
Czy za 9k, czy za 2k - Kupisz podobne auto, tylko stan będzie się różnić.

Najlepiej poszukać czegoś za 7-8k i zostawić sobie 2-3 tys na pakiet startowy i jakieś naprawy.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV

26 Paź 2022, 10:59

Zerknij:
[link do oferty na Olx wygasł] - kilka lat w jednych rękach i masz pod nosem.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

27 Paź 2022, 00:10

Dzięki za podpowiedzi.

Jak wygląda sprawa z paliwem. Bo spotkałem się z poglądem, że kupowanie auta z założonym lpg to jest ryzyko i lepiej samemu to zrobić (domyślam się, że w tej cenie to zawsze jest jakieś ryzyko, ale nie chcę dodawać kolejnego potencjalnego problemu).

Jeszcze zapytam skąd sugestia aby kupić te właśnie samochody a nie jakieś inne? Bo z jednej strony, przeglądając już wcześniej forum, spodziewałem się, że dostanę podpowiedź aby nie patrzeć na markę czy model, ale na stan, ale chciałbym wiedzieć czy jest coś takiego, że np: "Marki X to nie kupuj bo to się psuje, Y ma drogie części, Z szybko gnije"

Aha i z tym budżetem to nie jest on aż tak ściśle określony i jak trochę te 10 tys. przekroczę to ok.
Fara
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Lexus NX - najpopularniejszy SUV Lexusa w Polsce
    Zaprezentowany w 2014 roku model NX stanowi 40 proc. całkowitej sprzedaży japońskiej marki. Ma 4 640 mm długości i 1 645 mm wysokości. Pod maską może pracować jeden z dwóch napędów. Pierwszy to hybryda z 2,5-litrowym ...

27 Paź 2022, 06:31

Fara napisał(a):Jak wygląda sprawa z paliwem. Bo spotkałem się z poglądem, że kupowanie auta z założonym lpg to jest ryzyko i lepiej samemu to zrobić (domyślam się, że w tej cenie to zawsze jest jakieś ryzyko, ale nie chcę dodawać kolejnego potencjalnego problemu).

Nieodpowiednio serwisowanie LPG może wyrządzić duże szkody silnikowi więc im dłużej auto jeździ na takim paliwie tym większe prawdopodobieństwo, że coś jest nie tak (+ kwestia zastosowanych podzespołów) Niestety, ale większość ludzi serwisuje instalację dopiero jak auto przestaje jeździć. Także na pewno bezpieczniej zakładać LPG samemu i bez oszczędzania. Kiedy jednak masz do dyspozycji niewielki budżet raczej warto zaryzykować kupno auta z instalacją (im nowsza tym lepiej) bo koszty założenia nowej będą grubym procentem wartości auta

Fara napisał(a):Jeszcze zapytam skąd sugestia aby kupić te właśnie samochody a nie jakieś inne?

Wyglądają przyzwoicie na zdjęciach a opis wzbudza zaufanie.

Fara napisał(a):czy jest coś takiego, że np: "Marki X to nie kupuj bo to się psuje, Y ma drogie części,

Każdy model i każdy silnik trzeba rozpatrywać indywidualnie
    franccc
    Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Paź 2022, 10:35

Opis wzbudza zaufanie...szczególnie te kopiuj wklej od handlarza ...corolla i scenic bym obejrzał
    Gość89705