Pierwszy samochód typu combi do 10.000 tys

03 Maj 2015, 15:08

Witam, poszukuję auta typu combi do 10.000 tys złotych. Jako, że to będzie mój pierwszy samochód, a prawo jazdy mam od niedawna, chciałbym by OC nie zjadło mnie od razu na samym początku.

Wymagania co do auta to pojemny bagażnik, w miarę bezawaryjne, oszczędne które można kupic w dobrym stanie.

Za niecały msc. wyjeżdżam z żoną i dzieckiem do Niemiec i zastanawiam się czy kupować auto jeszcze tu w Polsce tak by mieć czym przewieźć rzeczy czy dopiero w Niemczech.

Jeśli macie rozeznanie to podpowiedzcie jak najlepiej zainwestowac te 10.000 tys. (najlepiej by auto już kosztowało tyle z opłatami)

Moje typy to :
-Nissan primera p11 (najlepiej benzyna+gaz lub sama benzyna)
-Peugeot 406
-VW Passat B4

Czym się kierować przy zakupie i na co zwracac szczególną uwagę?
combi123
Nowicjusz

Auto: Peugeot 307 sw
Silnik: 2.0 136 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

03 Maj 2015, 15:14

Opel Astra II, VW Golf IV, Skoda Octavia
premiumcar
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2004
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: vw
Silnik: 2.0
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1912

03 Maj 2015, 15:18

Dzięki za szybką odpowiedź. Kupować w Polsce czy w Niemczech? Na jaki minimalny przebieg można liczyć przy kupnie samochodów które podałeś? Którymi rocznikami najlepiej się interesować z tych co podałeś? Ogromnych wymagań co do wyglądu nie mam, głównie chce by auto dojeżdżało z punktu A do B.

W te modele o których wspominałem w pierwszym poście, nie pchać się?
Ostatnio edytowany przez combi123, 03 Maj 2015, 15:22, edytowano w sumie 1 raz
combi123
Nowicjusz

03 Maj 2015, 15:19

Za 10000 zł to już kupisz spokojnie Passata B5 1,8 turbo z LPG i jak będziesz jeździł po w miarę równych drogach w Niemczech to spokojnie zawias nie będzie ci mocno doskwierał i wytrzyma sporo km nie to co w PL gdzie w niektórych przypadkach rozpada się po 20-30 tys. Możesz też szukać 1,9 TDI. Octavia też dobry wybór.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

03 Maj 2015, 15:26

@Krzychu, który rocznik Passata B5 będzie godny uwagi w tych pieniążkach?

W sumie marka może być każda, oby samochód mieścił się w cenie i bym nie musiał dokładać i płacic kroci za naprawy.
combi123
Nowicjusz

03 Maj 2015, 15:39

combi123 napisał(a):@Krzychu, który rocznik Passata B5 będzie godny uwagi w tych pieniążkach?

Ogólnie rocznik nie ma tak wielkiego znaczenia bo nim nie jeździmy po prostu szukaj auta, które będzie w lepszym stanie.
Dodam jeszcze Opla Vectrę B po FL 1,8 16V, Forda Focusa mk1 fl bez LPG (bo go nie lubi za bardzo).
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Elektryczne Renault 5
    Pierwsze elektryczne Renault 5 zostało zaprezentowane wiosną 1972 roku we współpracy z francuskim zakładem energetycznym EDF. Wyprodukowano 100 egzemplarzy modelu. Egzemplarz prezentowany na stoisku Renault na salonie ...

03 Maj 2015, 15:49

Ciekawe propozycje.

Teraz ten passat B5 w sumie najbardziej mi się podoba, skoda octavia na drugim miejscu. Który z nich będzie najtańszy w użytkowaniu? Raczej wolałbym benzyniaka +gaz gdyż to się wiąże z oszczędnością dla mnie i dla rodziny.

Jak jest z jakością blach przy VW B5 i skodzie octavii?
combi123
Nowicjusz

03 Maj 2015, 16:02

combi123 napisał(a):Jak jest z jakością blach przy VW B5 i skodzie octavii?

Oba są ocynkowane i oba mają niezłe blachy. Skoda będzie nieco tańsza w eksploatacji bo ma proste zawieszenie a passat wielowahaczowe które jest mniej wytrzymałe ale oba są dobre.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Maj 2015, 16:24

Ode mnie Toyota Avensis:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Mazda 626:
Mercedes C-klasa (optymalny silnik to 2.0):
Volvo V40 (niestety mały bagażnik w tym modelu):
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

03 Maj 2015, 17:27

A ja bym się skupił na 406, którego sam zaproponowałeś. Bardzo dobra alternatywa dla passata, równie trwały
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Rok produkcji: 2008

03 Maj 2015, 18:26

@ossy bylem zainteresowany i mazda 626 ale jesli chodzi o blachy to nie wiem ale dzis ogladalem i cale progi + obrzeza przy tylnim zderzaku byly pokorodowane. Rocznik mazdy 626 ktora widzialem to 2001. Mercedesa odpuszcze sobie, raczej jak mercedes to chyba wolalbym kupic w wyzszym przedziale cenowym.
Toyota Avensis niezla propozycja cenowa, niezly stan. Bede musial doczytac jak to jest z tymi samochodami.

Volvo v40 duzo czytalem o tych modelach, strasznie mi jak i zonie sie podobaja ale ze wzgledu na bagaznik od razu zostal odrzucony.

@Krzychu

Skoda bedzie tansza? Glownie bedw jezdzil po Niemczech ale zapewne zdarzy sie, ze do Polski rowniez raz na jakis czas bede przyjezdzal. Czy VW oraz skody octavie cierpia na jakies grozniejsze usterki? Ktore z nich moga miec czestrze problemy z braniem oleju?

@Tomek70
Zauwazylem, ze posiadasz Peugeoty, jak oceniasz tego 406? Czytalem pozytywne opinie na jego temat, osoby posiadajace go stwierdzaly iz jest tani w utrzymaniu i jakiekolwiek naprawy nie zdzieraja budzetu.

Czy na forum sa mechanicy, ktorzy mieliby czas za $ pomoc w wyborze auta na terenie Warszawy? No coz dopiero wkraczam w swiat motoryzacji i zapewne przy zakupie cos pomine. Samochod chcialbym kupic max tydz przed wyjazdem czyli pod koniec maja b.r.

Na ten moment wybralem 5 samochodow :

-VW Passat B5 (waham sie przez to zawieszenie)
-Skoda Octavia (prawdopodobnie najtansza w utrzymaniu)
-Peugeot 406 (opinie uzytkownikow utwirrdzaja w przekonaniu iz auto jest praktycznie bezawaryjne)
-Toyota Avensis (atrakcyjna cena, ale jak z czesciami?)

Rezerwowo :

-Volvo v40 (ale maly bagaznik go dyskwalifikuje)
-VW Golf IV (no wlasnie co z tym golfem?)
combi123
Nowicjusz

03 Maj 2015, 18:33

Może jeszcze Volv0 V70 I gen lub Laguna I?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

03 Maj 2015, 18:39

Już nie posiadam, ale ogólnie z samego peugeota byłem bardzo zadowolony. O 406 wiem tyle co usłyszałem, bo nie znam niestety ani jednego posiadacza, ale ludzie zazwyczaj oceniają go bardzo pozytywnie, a na tym forum jest chwalony. Części nie będą drogie, bo to francuz. Warto poszukać szczególnie, że budżet pozwala na bardzo ładny egzemplarz.
Avensis to auto bezawaryjne, dynamiczne i oszczędne. Blisko mu do ideału :D Części pewnie będą droższe, ale w toyce psują się części dużo rzadziej niż u pozostałych
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Rok produkcji: 2008

03 Maj 2015, 19:06

combi123 napisał(a):@Krzychu

Skoda bedzie tansza? Glownie bedw jezdzil po Niemczech ale zapewne zdarzy sie, ze do Polski rowniez raz na jakis czas bede przyjezdzal. Czy VW oraz skody octavie cierpia na jakies grozniejsze usterki? Ktore z nich moga miec czestrze problemy z braniem oleju?

Skoda będzie nieco tańsza i ma lepsze zawieszenie. Ogólnie VAG 1,8T z tego co wiem nie cierpi na żadne poważne usterki nie licząc turbiny (trwałej) jak o nią nie dbasz jak dbasz to jest bardzo trwała a po resztą regeneracja nie jest droga (kilkaset zł) więc nie ma się czego bać. Z olejem nawet nie wiem czy bierze ale raczej nie. Jak co to pisz do kolegi łysy30 on miał audi a3 1,8 Turbo i coś ci więcej o nim powie.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Maj 2015, 20:35

@mike1735 Nie wiem jak Laguna I gen ale laguna II (to królowa lawet). Renault odpada :D

@Krzychu teraz mam mętlik ale powoli przekonuje się do Octavii

@Tomek70 zastanawia mnie ta Toyota Avensis, gdyż ten samochód ma potencjał i może mi sporo posłużyć skoro psuje się rzadziej niż pozostałe modele.

Peugeot 406 to mój faworyt od samego początku lecz gdy pojawiły się nowe propozycje odstawiłem go na dalszy plan.

No nic, muszę przemyśleć i poczytać o każdym z nich, póki co przemawia do mnie skoda (prawdopodobnie dlatego gdyż jeździłem fabiami na kursie i nie przypominam sobie by tam się coś psuło :D )
combi123
Nowicjusz