Pierwszy samochod

06 Maj 2009, 12:18

Witam. Mam problem jestem młodym kierowcą i mam okazje kupić autko.
1. Peugoet 206 z silnikiem 1,4 rocznik 1999 za 12 tyś.
2.Seicento 900 rocznik 2003/2004 za 11tyś
Dodam jestem kobietą i potrzbuje autko głównie do jazdy do szkoły i po mieście.
emilka_
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

06 Maj 2009, 15:32

Bez dwóch zdań Peugeot, jest dużo ładniejszy no i z tego co wiem bardzo się podoba panią, jest bezpieczny w przeciwieństwie do Seicento który składa się jak harmonijka, w Secicento trudno o jakieś wyposażenie 206 można znaleźć nieźle wyposażonego, Seicento niema czegoś takiego jak osiągi max wyciągnie 140km/h sprawdzone :wink: , a 75KM jakoś sobie radzi z 206, no i awaryjność Fiat raczej się sypie, przynajmiej egzemplarz mojego wujka taki był ale był też starszy rocznik, z 2004 powinien być dobry, nie wiem jak z awaryjnością 206, ale mam 406 i jeśli chodzi o mechanike nie psuje się kompletnie nic, jedynie jakieś drobne problemy z elektroniką typu centralny zamek, ale to są groszowe sprawy, podsumowując 206 wygrywa na wszystkich frontach, Fiat jedynie mniej pali i ma tańsze części, ale przy 206 z tym silnikiem też nie zbankrutujesz :wink:
slawer
Początkujący

Miejscowość: Ruda Śląska

06 Maj 2009, 15:41

Ja bym porównał 206 z Punto II ,a nie seicento. W tym porównaniu,to Peugeot już tak jednoznacznie nie wygrywa.
Fiat jest tani i dobrze się prowadzi paląc niewiele.A awaryjnośc..? Tutaj postawiłbym znak równości ze wskazaniem na korzyśc ...Fiata. :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

06 Maj 2009, 23:06

Ja raczej pozostałbym przy Fiacie. Ale to chyba z tego względu, że dość dużo nasłuchałem się o awaryjności 206 kilku znajomych. Sam kiedyś miałem okazję się przejechać i ogólnie takie sobie wrażenie na mnie zrobił. Co do Seicento to zupełnie inna klasa samochodu. Ale skoro ma być to samochód do jazdy po mieście i na dojazd do szkoły to może i by wystarczył, no i zawsze trochę nowsze autko. Chyba, że ma być większe to wtedy brałbym 206, no albo już wspomnianego Punto II. Co do Seicento to trochę się najeździłem, autko małe, wszędzie się zmieści, osiagi w mieście wydaje mi się, że wystarczą.
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001

07 Maj 2009, 09:47

No chyba jednak zdecyduje się na tego peugeota 206. Punto wogole odpada nie podoba mi sie kompletnie. A co do peugeota to jest to sprawdzone autko co prawda ma 10 lat ale jest sprowadzone przez znajomego od siostry z Włoch 4 miesiące temu. Stan techniczny ok nic dodać tylko wsiadać i jechać. Zawieszenie w idealnym stanie zadnej rdzy no zadbane nie ma co ukrywać. Wiec wydaje mi się ze jest to okazja. Tym bardziej ze wszystko w nim wymienione nawet pasek rozrządu co już kosztuje w granicach 500 zł.
emilka_
Nowicjusz

07 Maj 2009, 21:17

emilka_ napisał(a):Wiec wydaje mi się ze jest to okazja.

Nie ma okazji :)

emilka_ napisał(a):wszystko w nim wymienione nawet pasek rozrządu

A są rachunki/faktury? Bo tak się śmiesznie składa, że każdy sprzedający przed pozbyciem się samochodu zawsze wszystko w nim wymienia ;) Nie zaszkodzi podjechać na warsztat i dać do sprawdzenia.
Smerda_Jajeczny
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: \/\//\\/\//\
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW w leasingu – o czym warto pamiętać?
    Luksusowe modele BMW cieszą się dużym zainteresowaniem zwłaszcza wśród przedsiębiorców. Korzystne rozwiązanie stanowi szczególnie BMW leasing. Na co zwrócić uwagę, decydując się na tę formę finansowania? ...

07 Maj 2009, 23:45

Opinie o 206ce sa bardz opodzielone-widac na jaka sztuke sie trafi-z minusow to uzytkownicy narzekaja na drogie naprawy zawieszenia ktore w Polsce wytrzymuja ok 15 tys
Pawkaz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Rover 600 SDi
Silnik: 2.0 SDi 105 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

07 Maj 2009, 23:52

Pawkaz napisał(a):Opinie o 206ce sa bardz opodzielone-widac na jaka sztuke sie trafi-z minusow to uzytkownicy narzekaja na drogie naprawy zawieszenia ktore w Polsce wytrzymuja ok 15 tys

ej bez przesady -_- nie wiesz to się nie wypowiadaj ... nie głoś tutaj takiej herezji , 206 - auto jak auto , ludzie teraz mają takie problemy ... kiedyś to przychodzili na giełde , kupowali bez zbędnego gadania i wszyscy byli zadowoleni :lol:
marcinx26
Aktywny
Awatar użytkownika

08 Maj 2009, 20:03

Tak mam rachunki i potwierdzenia na wszystkie wymiany:)
Widze zdania są rzeczywiście podzielone i to bardzo. Mam nadzieje że trafie na dobry egzemplaż 206 i przejeżdze nim troche. Dziekuje za podpowiedzi i komentarze.
emilka_
Nowicjusz