Pierwszy samochód

Który samochód jest lepszy na pierwsze auto?

Fait Seicento
5
42%
Opel Corsa B
7
58%
Razem głosów : 12

21 Sie 2010, 14:11

Witam!
Zastanawiam się nad kupnem swojego pierwszego auta. Mam 20 lat i obecnie studiuje. Chce, żeby to był mój samochód i dla tego nie proszę rodziców o pomoc finansową w jego kupnie. Na auto przeznaczyłem skromny budżet w wysokości około 7000 zł. Mam na celowniku dwa modele, ale o tym później.
Od swojego przyszłego samochodu wymagam kilku rzeczy:
- tanich i łatwo dostępnych części zamiennych
- taniego ubezpieczenia OC ( prawo jazdy posiadam od 2 lat więc na razie w grę wchodzą samochody o małej pojemności silnika rzędu 0,9-1,4)
- małego przebiegu (maksymalnie do 130 tyś kilometrów)
- stosunkowo "młodego" rocznika (w grę wchodzą roczniki od 98 do 2001)
- w miarę nowoczesnego wyglądu nadwozia
- małego spalania
- w miarę małej awaryjności, ponieważ na mechanice pojazdowej nie znam się prawie wcale
- samochód będzie stał pod przysłowiową chmurką więc nie może być mocno podatny na korozje
Auto będzie mi służyć głownie do przemieszczania się po mieście. Raz w tygodniu będę jeździł do swojego rodzinnego miasta oddalonego o około 42 km. Samochodem będę podróżował głownie ja. Rzadziej będę jeździł we dwie osoby a naprawdę rzadko we 3 -4 (to będzie okres wakacyjny). Nie kupuję samochodu do szpanowania, ale nie chcę zarazem wstydzić się do niego wsiadać. Będzie mi on służył do podszkolenia techniki jazdy i nabicia zniżek OC, dla tego na razie celuję w małą pojemność silnika. Za taką cenę od samochodu nie oczekuję dużego komfortu jazdy, ma mi on to wynagrodzić w miarę ekonomicznym przemieszczaniem się. Jednym słowem potrzebuję dupowozu, który przewiezie mnie w miarę bezawaryjnie z punktu A do punktu B. Ma mi on posłużyć z 5 lat później oddam go dla siostry bądź sprzedam, a sam kupie sobie coś lepszego.
Mam nadzieje, że nakreśliłem wam mniej więcej czego oczekuję od przyszłego auta. Proszę was o pomoc w jego wybraniu. Mam na celowniku dwa modele:
1 Fiat Seicento
2 Opel Corsa B
Który z nich wybralibyście wy. A może podsuniecie mi jeszcze inne propozycje.
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi!
efezjasz
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

21 Sie 2010, 14:22

ofc Fiat
Papież? A ile on ma dywizji?

J. Stalin
emilo222
Aktywny

Miejscowość: kuj-pom inowrocław

21 Sie 2010, 14:47

Ja poleciłbym Ci Lanosa 1.5 8V z zainstalowaną LPG.
Nadwozie ocynk, silniki świetne do gazu, rozsądne spalanie, części śmiesznie tanie i ogólnodostępne. O komforcie względem SC wspominać nawet nie będę. Skoro bierzesz pod uwagę pojemność 1.4 to zapewne wiesz, że składka będzie taka sama jak w 1.5 gdyż ubezpieczyciele stawki liczą przedziałami co 200ccm.

Ewentualnie punto 1.2 75 KM.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

21 Sie 2010, 14:48

Seicento. Lepsze pod prawie każdym względem.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

21 Sie 2010, 15:44

Imho szkoda ładować taką kwotę w takie auta. :???:
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1992

21 Sie 2010, 15:49

Nie dawno na forum był identyczny temat -> https://www.forumsamochodowe.pl/fiat-sei ... t36789.htm więc polecam czasami użyć opcji szukaj.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Sie 2010, 16:55

barol91 napisał(a):Nie dawno na forum był identyczny temat -> https://www.forumsamochodowe.pl/fiat-sei ... t36789.htm więc polecam czasami użyć opcji szukaj.
Pardon, moja skrucha!

stasiowski121 napisał(a):Ja poleciłbym Ci Lanosa 1.5 8V z zainstalowaną LPG.
Nadwozie ocynk, silniki świetne do gazu, rozsądne spalanie, części śmiesznie tanie i ogólnodostępne. O komforcie względem SC wspominać nawet nie będę. Skoro bierzesz pod uwagę pojemność 1.4 to zapewne wiesz, że składka będzie taka sama jak w 1.5 gdyż ubezpieczyciele stawki liczą przedziałami co 200ccm.

Z tym lanosem to może wcale nie taki zły pomysł. Męczy mnie jedno, podobno do takich koreańców właśnie jest trudno z częściami i nie każdy mechanik w nim podłubie, ale może to tylko stereotyp. Trzeba trafić na dobry egzemplarz żeby być zadowolonym z daewoo.
Nie wiesz może jaka była by stawka (oczywiście plus minus) za OC do niego dla osoby bez zniżek?
Ostatnio edytowany przez efezjasz, 21 Sie 2010, 17:00, edytowano w sumie 1 raz
efezjasz
Nowicjusz

21 Sie 2010, 16:58

wez sobie wspolwlasciciela to wtedy nawet 2.0 bedzie tansze niz 1.4

J. Stalin
emilo222
Aktywny

21 Sie 2010, 17:04

Właśnie o to chodzi, że niestety to będzie samochód tylko na mnie i nie mam co liczyć na żadne zniżki. Gdyby nie ten mankament to szukałbym czegoś z większą pojemnością.
efezjasz
Nowicjusz

21 Sie 2010, 17:27

moze ??? polonez 1.4 100 konia caro plus/atu plus ?
czesci tanie w miare bez awaryjne spalanie ok zwlaszcza w gazie
i tani co najwazniejsze tylko malo jest 1.4 aut wiec mniejszy wybor

J. Stalin
emilo222
Aktywny

21 Sie 2010, 18:08

Więc Lanos 1.5 by Cie troche zjadł z OC.Ja z mojej strony moge polecić to [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

21 Sie 2010, 18:53

Stawka za OC będzie ~ 1100 zł zależy od firmy, w PZU było by to coś ok 1800 zł.
Generalnie Lanos 1.5 8V jest o tyle prostą konstrukcją, że jakiejś wybitnie magisterskiej wiedzy nie potrzeba aby go naprawić. Ktoś mający podstawowe zdolności manualne, jakiekolwiek pojęcie o budowie i zasadzie działania silnika benzynowego, dobrze wyposażoną skrzynkę kluczy sobie bez problemu poradzi.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

21 Sie 2010, 22:19

A może Daewoo Matiz powiedzmy jakieś 0.8 52 KM. Jedyny mankament to jego nietypowy wygląd nadwozia. Czy byłby on lepszym wyborem od seicento lub lanosa pod względem ekonomicznym i praktycznym?
barol91 z twojego profilu wnioskuje, że chyba posiadasz lub posiadałeś lanosa. Może powiedziałbyś coś niecoś na jego temat z perspektywy jego użytkownika. Czy jesteś z niego zadowolony i poleciłbyś go na pierwszy samochód dla osoby o niskiej wiedzy o mechanice pojazdowej i bez żadnych zniżek, czy jednak na moim miejscu poszukał byś czegoś innego?
Ostatnio edytowany przez efezjasz, 21 Sie 2010, 22:28, edytowano w sumie 1 raz
efezjasz
Nowicjusz

21 Sie 2010, 22:28

Puszka na kołach,gnije,nie stabilny na zakrętach przy prędkościach powyżej 100km/h,auto dobre ale tylko dla kobiety.

Hehe,no Lanos jest mojego ojca a ja czasami nim śmigam,jest u nas w rodzinie od stycznia 2003r i szczerze powiedziawszy nigdy nie zawiódł ale trafiliśmy na auto pewne i zadbane (kupione od 1właściciela - dziadka) i powiem tak że jeśli trafisz na zadbanego Lanosa to będziesz sobie chwalił jak ja czy mój ojciec.Kurde ciężko mi powiedzieć bo faktycznie to OC może Cie troche pociągnąć po kieszeni więc raczej poszukał bym czegoś z mniejszą pojemnością i zdobył jakieś zniżki a potem jako drugie autko możesz sobie własnie sprawić Lanosa.Gdyby coś to wal.
Barol
Awatar użytkownika

21 Sie 2010, 23:02