Fabia i 206 to segment B - kolega pisząc nic bardzo małego pewnie miał na myśli że nie chce czegoś z segmentu A typu Ford Ka albo Smart for2:)
206 jest ok, bardzo przemyślany wózek, sam takiego miałem jako mój pierwszy samochód:) Musisz o nim tylko wiedzieć kilka rzeczy:
-unikaj wersji łysych, tj bez klimy, obrotomierza, elektrycznych lusterek, centralnego zamka itp - będziesz się w takim męczył, a np. klima jest użyteczna nie tylko w lato, ale też w trakcie deszczu gdy parują szyby - z klimatyzacją znacznie szybciej się osuszają.
-unikaj podstawowego benzyniaka 1.1 o mocy 60KM bo nie dość za zamula, to jeszcze dużo pali - nieproporcjonalnie dużo jak na taki mały silnik (benzynka 1.4 i diesle 1.9D bez turbo oraz 1.4 HDI będą dobre jeśli nie zależy ci na ściganiu się spod świateł, od benzynowego 1.6 wzwyż/2.0HDI to autko zaczyna mieć całkiem przyjemne osiągi)
-tylna belka wymaga czasem regeneracji co kilka lat - lepiej zwracaj na to uwagę bo jeśli jej w porę nie zregenerujesz będziesz musiał kupić nową
-jeśli chcesz sie tym autem wybierać na wakacje ze znajomymi, to polecam ci kombiaka (oznaczenie SW) - w hatchbacku bagażnik jest trochę za mały by pomieścił rzeczy 5 osób, no i w kombi masz relingi na bagażnik dachowy
-nie ufaj gdy ci mówią że to francuz i się psuje - silniki HDI należą do bardzo udanych i trwałych, zaś samo autko nie sprawiało mi najmniejszych problemów przez 2 lata (było mniej awaryjne niż wszystkie Fordy, Ople, Toyota i Mercedes w rodzinie
![Smile :)]()
)