Pierwszy samochód

06 Lut 2011, 15:43

Witam, jestem świeżym kierowcą i dysponuje kwotą 15 tys zł.
Zastanawialem się nad kupnem Forda fiesty ale ludzie mi odradzali bo, jak ford to rdza, jak diesel to bede na poczatku sprzeglo slizgal, jestem z malego miasta wiec nie bede robil dlugich tras wiec diesel odpada bo bede jezdzil na zimbym, no i nic bardzo małego bo w razie wypadku zebym wyszedl cało.
Zastanawialem się nad Skoda Fabia okolo 2005r lub Peugeotem 206. Co wy na to ?? Polecacie cos innego ? Prosze o pomoc. Pozdrawiam
Dmcc
Nowicjusz

Miejscowość: Łańcut / Rzeszów

06 Lut 2011, 22:00

Nic małego a piszesz o Fabii i 206? :shock:
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

07 Lut 2011, 13:35

Fabia i 206 to segment B - kolega pisząc nic bardzo małego pewnie miał na myśli że nie chce czegoś z segmentu A typu Ford Ka albo Smart for2:)

206 jest ok, bardzo przemyślany wózek, sam takiego miałem jako mój pierwszy samochód:) Musisz o nim tylko wiedzieć kilka rzeczy:
-unikaj wersji łysych, tj bez klimy, obrotomierza, elektrycznych lusterek, centralnego zamka itp - będziesz się w takim męczył, a np. klima jest użyteczna nie tylko w lato, ale też w trakcie deszczu gdy parują szyby - z klimatyzacją znacznie szybciej się osuszają.
-unikaj podstawowego benzyniaka 1.1 o mocy 60KM bo nie dość za zamula, to jeszcze dużo pali - nieproporcjonalnie dużo jak na taki mały silnik (benzynka 1.4 i diesle 1.9D bez turbo oraz 1.4 HDI będą dobre jeśli nie zależy ci na ściganiu się spod świateł, od benzynowego 1.6 wzwyż/2.0HDI to autko zaczyna mieć całkiem przyjemne osiągi)
-tylna belka wymaga czasem regeneracji co kilka lat - lepiej zwracaj na to uwagę bo jeśli jej w porę nie zregenerujesz będziesz musiał kupić nową
-jeśli chcesz sie tym autem wybierać na wakacje ze znajomymi, to polecam ci kombiaka (oznaczenie SW) - w hatchbacku bagażnik jest trochę za mały by pomieścił rzeczy 5 osób, no i w kombi masz relingi na bagażnik dachowy
-nie ufaj gdy ci mówią że to francuz i się psuje - silniki HDI należą do bardzo udanych i trwałych, zaś samo autko nie sprawiało mi najmniejszych problemów przez 2 lata (było mniej awaryjne niż wszystkie Fordy, Ople, Toyota i Mercedes w rodzinie :) )
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

07 Lut 2011, 15:53

Mój dziadek sprzedał niedawno 206 SW 1.4 HDI, ja nie polecam tego samochodu. Blachy mięciutkie, psuły się pierdoły, np cały kierunkowskaz był do wymiany bo wariował i ponad 200 zł poszło sobie, tylna belka, naprawa w ASO 1400 zł, mój dziadek zapłacił u mechanika 700 zł. Nie wspomnę o odpadających znaczkach . Silnik całkiem bezawaryjny też nie jest. I na koniec ... auto kupione w polskim salonie więc o zajeżdżonym modelu nie ma mowy. No i bagażnik - symboliczny. Jedyne co było na plus to spalanie :)
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

07 Lut 2011, 16:17

Widać miałem szczęśliwy egzemplarz, albo twój dziadek miał pechowy ;) Na tylną belkę trzeba faktycznie uważać, i zainteresować się nią wcześniej, a nie czekać aż się popsuje bo wtedy koszt jest większy-szczególnie w ASO :)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

07 Lut 2011, 16:53

ACSznycel raczej Ty miałeś szczęśliwy. Mam takie cudo w domu i jak jest wilgotno to elektryka świruje. Nikną kierunki, oświetlenie, notorycznie świeci check. Do tego masakrycznie wszystko w środku trzeszczy. Fabia jest zdecydowanie lepszym wyborem.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Nissan LEAF
    Przenosząc technologię Zero emisji na nowy poziom, nowy LEAF produkowany w Europie będzie miał swój światowy debiut w Genewie. Nowy LEAF, który został zaprojektowany i opracowany ze szczególnym uwzględnieniem ...
    Lexus Landau
    Koncepcyjny Lexus Landau zadebiutował w 1994 roku. Auto wywołało spore zainteresowanie. W ofertach marek klasy premium trudno było wtedy znaleźć hatchbacka segmentu C, królowały natomiast klasyczne sedany. Koncept ...