Ekonomiczne i tanie auto dla studenta

05 Lut 2011, 16:43

Witajcie,
Od nowego roku akademickiego wybieram się na studia. Planuję kupić sobie samochód, by łatwiej było się przemieszczać (nie tylko mieszkanie-uczelnia, lecz też w różne inne miejsca, w tym do domu ~2 razy miesięcznie). Prawdopodobnie mieszkanie będzie położone ok. 20 km od uczelni (cały czas jedzie się ponad 100), czyli będę robił ponad 1000 km miesięcznie. Zależy mi na samochodzie tanim w utrzymaniu (spalanie powinno być do 8l ON/14 gazu, choć preferuję Diesla). Dobrze byłoby, gdyby się nie psuł i był w miarę atrakcyjny z wyglądu :P Obowiązkowo muszą być elektryczne szybki, klima i central. Samochód musi być wygodny (mam 195 wzrostu), więc wszelkie microsamochody odpadają ;P Z budżetem nie wiem jak będzie, bo muszę kupić jeszcze laptopa. Wszystko zależy czy dostanę pracę, czy nie. Mało optymistyczny wariant - do 5000, optymistyczny ok. 10 000. Co do nadwozia - jest mi to obojętne, ale wolałbym hatchbacka, bądź sedana. Kombi też może być, ale w ostateczności :D Dzięki z góry za pomoc!
Ramone
Nowicjusz

Miejscowość: Z nienacka

05 Lut 2011, 16:49

Diesel Ci sie nie opłaca na takie krótkie odcinki,ja polecam w tej kwocie Lanosa zdecydowanie.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Lut 2011, 16:57

Podzielam zdanie kolegi. Najlepszym rozwiązaniem na takie odcinki byłoby auto z gazem, najlepiej druga generacja, nie sekwencja bo wiadomo większe koszty na krótkich odcinkach. Ale Daewoo Lanos jest tu bardzo dobrym wyjściem, tylko najmniej awaryjne ośmiozaworowe silniki. Ewentualnie VW Golf mk3 1.6. I te dwa auta do 5000 dostaniesz.
P.S. szwagier ma Lanosa 1.5 8V na sprzedanie. Płońsk
Jest ryzyko, jest zabawa...
Smakoszek
Aktywny

Miejscowość: WPN

05 Lut 2011, 17:50

Powiem szczerze, że nie przepadam za Daewoo i Fiatami. Wolałbym coś bardziej solidnego. Golf chyba trochę za mały. Nawet starszy rocznik. Myślałem o czymś niemieckim/amerykańskim/japońskim - może Audi 80, Honda Accord, Ford Probe albo coś innego? Jak z awaryjnością u nich?
Ramone
Nowicjusz

05 Lut 2011, 18:07

A Daewoo nie jest solidne? :roll: w Daewoo większości przeszkadza ten znaczek bo tak naprawde te auta są bardzo dobre,wiem to ja jako użytkownik Espero (sprzedane niedawno) i Barol który jeżdził Lanosem więc on co nieco o tym aucie wie.Dobrze Ci radze zastanów sie nad Daewoo bo te auta nie są złe.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

05 Lut 2011, 18:10

TFSI dobrze gada,Daewoo niczym nie odstają od innych aut,jeśli trafisz na zadbany egzemplarz to lekko nim zrobisz 400-500tys.km i tutaj wiem co mówie.Często można spotkać Lanosy z polskiego salonu,od 1właściciela,z małymi autentycznymi przebiegami a nie tak jak w innych "markowych" cudach,auto 15letnie a przebieg ledwie 150tys.km :lol:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Warsaw Extremizer Motor Cup / relacja
    10 Rocznica Imprez SSS – I RUNDA już za nami! Od 10 lat Stowarzyszenie Sprintu Samochodowego organizuje imprezy motoryzacyjne. Zaczęło się od propagowania ¼ mili w Polsce. Obecnie SSS to nie tylko ćwiartka, a ...

05 Lut 2011, 18:41

barol91 napisał(a):lekko nim zrobisz 400-500tys.km

Jeśli taki samochód będzie jeszcze posiadał nadwozie :wink:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 1995

05 Lut 2011, 19:35

Przy autach 15-letnich nie łudzę się, że przebieg będzie powyżej 300k. To wiadomo. Samochód na 99% sprowadzę z zagranicy, bo nie mam kasy na naprawę zawieszenia (a jakie polskie drogi są to każdy wie). Do samochodów spod znaczka Daewoo nie mam naprawdę zaufania. Tak więc prosiłbym o inne propozycje :) Pozdrawiam
Ramone
Nowicjusz

05 Lut 2011, 19:42

Ramone napisał(a):Samochód na 99% sprowadzę z zagranicy, bo nie mam kasy na naprawę zawieszenia (a jakie polskie drogi są to każdy wie).

Nie łudź się :wink: Mój brat sprowadził sobie autko z niemcowni. Zawieszenie było w b.dobrym stanie ale polskie "drgi" (jeśli można tak to nazwać :evil: ) szybko dały znać o sobie. :roll:
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Lut 2011, 19:49

No, ale zawsze jest w lepszym stanie niż tutejsze. Poza tym będę się poruszał przede wszystkim na nowych odcinkach, więc będzie mniejsze zniszczenie.
Ramone
Nowicjusz

05 Lut 2011, 19:59

Ramone napisał(a):No, ale zawsze jest w lepszym stanie niż tutejsze

Racja.
Ramone napisał(a):Golf chyba trochę za mały.

Golf jest dość przestronny wewnątrz jak na autko tej wielkości.
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Lut 2011, 20:09

BRODATY napisał(a):
barol91 napisał(a):lekko nim zrobisz 400-500tys.km

Jeśli taki samochód będzie jeszcze posiadał nadwozie :wink:

Lanos jest ocynkowany więc nie bój nic a zawieszenie jest jedno z lepszych na nasze piękne drogi :wink:

a z innych propozycji to może [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

05 Lut 2011, 21:08

Golfikiem jeździłem parę miesięcy temu. Niestety jest niewygodny dla mnie. Niezbyt komfortowo się jeździ z kierownicą pomiędzy kolanami :D A Vento z tego co kojarzę to ówczesna Jetta, czyli Golfik jako sedan? Jeśli tak to niestety też odpada :/
Ramone
Nowicjusz

05 Lut 2011, 21:19

No Vento to inaczej Golf tylko w innym opakowaniu.Luknij jeszcze na te
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
linki tylko przykładowe.
Barol
Awatar użytkownika

05 Lut 2011, 21:59

W takim razie ja zaproponuje dwa warianty samochodów japońskich, solidnych i w miarę dużych.

Jest ryzyko, jest zabawa...
Smakoszek
Aktywny

Miejscowość: WPN