Pierwszy samochód [z Holandii (11-12 tys)]

26 Maj 2013, 13:41

Witam , jako że niedawno zdałem prawko , a rodzice niestety nie posiadają samochodu muszę kupić sobie jakiś samochód.
Mój budżet to 11tys , no max 12 . Z racji tego że mam dobre znajomości samochód będę kupował w Holandii. Oczywiście zależy mi też na spalaniu około 9l w trasie .
Moje przebiegi będą bardzo małe, średnio może z 20km dziennie , więc raczej nie opłaca się kupować diesla , zwłaszcza że za tę cenę kupie zajechane samochody z przebiegami 300tys km+ , a jak wiadomo naprawy diesla sporo kosztują , więc raczej kupię benzynkę.
Na oku mam samochody takie jak:
BMW e46
Audi a3/a4
Oczywiście bardziej podoba mi się BMW , z tego co widzę na aukcjach kupię spokojnie bezawaryjną 318i , ale nie wiem czy będzie ona wystarczająco mocna , natomiast na 320i raczej nie będzie mnie stać bo fundusz który mam i tak jest troszkę naciągnięty.

Jeśli ktoś może wypowiedzieć się na temat wyboru byłbym bardzo wdzięczny , gdyż dopiero zgłębiam wiedzę motoryzacji i można powiedzieć że w tej kwestii jestem kompletnie zielony
reizen
Nowicjusz

Auto: nie mam

26 Maj 2013, 15:18

Jak nie potrzebujesz dużego auta pomysl nad Mazda 3 z silnikiem 1.6 na benzyne. W tym funduszu masz wieksze szanse upolować taka trójke w lepszym stanie niż audi czy bmw.
Chyba ze to będzie stało pod chmurką to może i niemca lepiej :)
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

02 Cze 2013, 09:40

Ale ogólnie co bardziej opłaca się kupić ?
BMW z tym silnikiem szału raczej nie zrobi , a ja na większy nie mogę sobie pozwolić.
Nie pracuje jeszcze więc muszę szukać też tańszego samochodu w utrzymaniu jakby się coś popsuło.
Moim zdaniem w porównaniu BMW e46 318i vs Audi a3 1.8t wygrywa audi .. chociaż ciągnie mnie do BMW , ale podobno strasznie droga w utrzymaniu i opłatach , no i z 1 tys droższa , a na ten tysiąc muszę nieźle zasuwać we wakacje także musze się poważnie zastanowić .
Jednak czego bym nie kupił to jak na początek to każdy będzie dobry , nawet więcej niż dobry
reizen
Nowicjusz

Auto: nie mam

02 Cze 2013, 10:11

reizen napisał(a):Moim zdaniem w porównaniu BMW e46 318i vs Audi a3 1.8t wygrywa audi .. chociaż ciągnie mnie do BMW , ale podobno strasznie droga w utrzymaniu i opłatach

Nie spodziewałbym się dużych różnic w serwisie ponieważ oba auta są zwykłymi populusami, powiedziałbym że jest na odwrót niż napisałeś ponieważ a3 1,8t ma więcej techniki związanej z turbo która może się zepsuć.

reizen napisał(a):no i z 1 tys droższa , a na ten tysiąc muszę nieźle zasuwać we wakacje także musze się poważnie zastanowić .

Trochę dziwne masz podejście mając kasę na styk i w dodatku 1k jest dla Ciebie problemem.
Wybrałeś opcje mało ekonomiczne.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

02 Cze 2013, 10:26

Patrz na Toyotę Avensis I w benzynie,z klasycznym aparatem zapłonowym,nie widzę dla niej godnego przeciwnika,a raczej całą masę niegodnych.Jeśli się zdecydujesz, to napisz,dowiesz się na co zwracać uwagę,oraz jakie silniki najlepsze.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowe przygotowania do jazdy samochodem
    Nawet niewielka warstwa śniegu na przedniej szybie ogranicza widoczność, a zalegający na dachu auta śnieg może doprowadzić do niebezpiecznej sytuacji na drodze, gdy pokrywa z lodu i śniegu zsunie się nagle na przednią szybę ...