REKLAMA
Chciałbym w niedalekiej przyszłości (6-10 miesięcy) kupić sobie samochód. Jednak nie mam zielonego pojęcia jaki. Dlatego też postanowiłem poszukać pomocy tu na forum.Obecnie mam w domu 2 samochody. Jednak rodzice nimi jeżdżą do pracy, a mi przydałby się własny.
Czego oczekuję:
1. Żeby nie palił za dużo. (kolega kupił Jaguara, co z tego jak w mieście mu pali 17 litrów). Myślę, że 10l/100km w terenie niezabudowanym byłoby odpowiednie.
2. Manualna skrzynia biegów.
Jak już musi to może być automatyczna, ale właśnie w domu mam 2 samochody i lepiej mi się jeździ na manualnej, takie przyzwyczajenie.
3. Nie za duży.
4. Do czego mi będzie potrzebny:
-jazda po mieście
-raz na jakiś czas wyjazd "dłuższy" wyjazd do 100km
-na studia tzn. studiuje 200km od domu, chciałbym sobie tym samochodem jeździć mniej więcej raz na miesiąc do domu i z powrotem
5. Prędkość:
Staram się jeździć zgodnie z przepisami, do Niemiec się nie wybieram, ale w drodze na studia/do domu, żeby na autostradzie te 140km/h wyciągnął.
6. Jak długo ma działać:
Im dłużej tym lepiej. Ale tak, żeby przynajmniej z 5 lat mi służył, potem zakładając, że skończę studia, założę rodzinę przydałoby się coś lepszego, coś większego.
7. Cena: 10 000zł, ewentualnie 15 000zł.
Głównie planuję sam nim jeździć, ewentualnie kogoś podwieźć. Obecnie będąc na studiach korzystam z komunikacji publicznej (autobusy, ew. pociąg) chciałbym jednak w ciągu semestru wybrać się np. na weekend w góry itp.
Wszelkie sugestie mile widziane.