Pierwszy samochód

31 Sie 2013, 20:01

Chciałbym w niedalekiej przyszłości (6-10 miesięcy) kupić sobie samochód. Jednak nie mam zielonego pojęcia jaki. Dlatego też postanowiłem poszukać pomocy tu na forum.Obecnie mam w domu 2 samochody. Jednak rodzice nimi jeżdżą do pracy, a mi przydałby się własny.

Czego oczekuję:

1. Żeby nie palił za dużo. (kolega kupił Jaguara, co z tego jak w mieście mu pali 17 litrów). Myślę, że 10l/100km w terenie niezabudowanym byłoby odpowiednie.
2. Manualna skrzynia biegów.
Jak już musi to może być automatyczna, ale właśnie w domu mam 2 samochody i lepiej mi się jeździ na manualnej, takie przyzwyczajenie.
3. Nie za duży.
4. Do czego mi będzie potrzebny:
-jazda po mieście
-raz na jakiś czas wyjazd "dłuższy" wyjazd do 100km
-na studia tzn. studiuje 200km od domu, chciałbym sobie tym samochodem jeździć mniej więcej raz na miesiąc do domu i z powrotem
5. Prędkość:
Staram się jeździć zgodnie z przepisami, do Niemiec się nie wybieram, ale w drodze na studia/do domu, żeby na autostradzie te 140km/h wyciągnął.
6. Jak długo ma działać:
Im dłużej tym lepiej. Ale tak, żeby przynajmniej z 5 lat mi służył, potem zakładając, że skończę studia, założę rodzinę przydałoby się coś lepszego, coś większego.
7. Cena: 10 000zł, ewentualnie 15 000zł.

Głównie planuję sam nim jeździć, ewentualnie kogoś podwieźć. Obecnie będąc na studiach korzystam z komunikacji publicznej (autobusy, ew. pociąg) chciałbym jednak w ciągu semestru wybrać się np. na weekend w góry itp.

Wszelkie sugestie mile widziane.
quru
Obserwowany

Auto: Nie mam

31 Sie 2013, 20:20

Fiat Grande Punto? Za 15k znajdziesz ładny egzemplarz
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

01 Wrz 2013, 10:14

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Wrz 2013, 15:50

Hehe, zadziwiające jak pojęcie "nie dużo palił" jest elastyczne :P

Jakieś konkretne wymagania co do silnika? Diesel, benzyna, gaz?
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

02 Wrz 2013, 20:29

Witam, mam ten sam problem.
Środki do 12 tys zł.
Samochód do jazdy po mieście.

Myślę nad kupnem:

citroen c3 z gazem, 2002 rok
silnik 1.1, 60KM

(jednak odradzają mi z tego względu że:
1. wartość citroenów z roku na rok maleje i jak będę chciała sprzedać mogę mieć problem
2. będę jeździła tylko po mieście i nie jestem pewna czy gaz zdąży się załąć więc wyjdzie na to że będę jeździła i tak na benzynie)

Opel corsa z dieslem
silnik 1.3 cdti 70KM 2005 rok
(tutaj podobno problem może być z turbinami i wtryskiem po przejechaniu około 150 tys. km a nie chce dużo wydawać na naprawę samochodu)

toyota yaris z 2000 roku, benzyna
silnik 1.0 najbardziej polecany jednak mi się rocznik nie podoba, tutaj na naprawy tyle nie wydam bo silnik na benzyne i nie traci na wartości

i fiat panda
tanie, podobno ekonomiczne
silnik 1.2 rocznik 2004 60KM

Co sądzicie? jaki najlepiej? niestety się na tym nie znam
Najważniejsze kryterum: ma być bardzo ekonomiczny i się nie psuć
karola680
Obserwowany

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: nie mam

02 Wrz 2013, 20:47

Jak tylko po mieście to gaz średnio sie nadaje a diesel to już wogóle odpada.
Ja z wyżej podanych przyjrzał bym sie bliżej Yarisowi,niezawodne autko :)
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

02 Wrz 2013, 21:27

Ja polecam takie MG:
Wyróżnisz się z szarego tłumu a zapas mocy pod nogą przydaje się. Spalanie w mieście ok 10l.
Części tanie, samochód raczej mało usterkowy.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

02 Wrz 2013, 22:53

Dlaczego diesel odpada? Ja mam 1.7 CDTI i w cyklu miejsko-wiejskim zazwyczaj mieszczę się w 6 litrach, a głównie robię krótkie dystanse do 15 km.

Co do gazu - często taniość bywa złudna przy krótkich dystansach, szczególnie zimą. Oczywiście jak gaz jest już w samochodzie to sprawa wygląda nieco inaczej, ale to wiąże się też z pewnym ryzykiem.

Wracając jeszcze do Corsy. 1.3 CDTI to chyba już fiatowskie silniki w przypadku Corsy C, więc bardzo dobre silniki. Corsa C sama w sobie może zbyt piękna ani wewnątrz, ani na zewnątrz nie jest, ale wydaje się to być rozsądny wybór.

Natomiast francuskie auta mają wady i zalety związane ze swoją ceną. Często można tanio kupić bardzo fajny i nieco młodszy w porównaniu z niemieckim odpowiednikiem samochód. Dużo zależy od silników. Starsze Renaulty miały naprawdę dobre silniki benzynowe, ale z dieslami były problemy. Peugeoty i Citroeny z kolei miały fajne, trwałe diesle. Sam silnik 1.1 na kolana nie powala. 60KM jest dobre do miasta, tańsze w opłatach, ale do dynamicznej jazdy tych koni będzie brakować, rozpędzanie i wyprzedzanie do najprzyjemniejszych należeć nie będzie.

Pozdrawiam.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

03 Wrz 2013, 07:13

No może poza SDI bo uturbiony diesel nie będzie taki ekonomiczny na krótkich dystansach i turbina szybciej sie bedzie zużywać.
Barol
Awatar użytkownika