Pierwszy samochód [trasa]

11 Paź 2013, 09:53

Witam,
Planuje zakup mojego pierwszego samochodu:
jestem dość świeżo po prawku (25 lat)
samochodu będę używał praktycznie tylko w trasie, wypady weekendowe, wakacyjne w niedalekiej perspektywie również wyjazdy do ok. 2000km (w moim mieście korki są tak ogromne i parkingi na tyle drogie, że nie opłaca mi się do roboty samochodem jeździć)
będę jeździł głównie w 2 osoby
budżet do ok. 10 000 zł, najlepiej LPG
ważne żeby auto raczej mało paliło, było stosunkowo mało awaryjne, „prestiż” jest dla mnie kompletnie nieistotny.

i przechodząc do sedna jakiego samochodu powinienem szukać, czy małe auta pokroju Fiat Panda/ Punto są w ogóle warte uwagi, czy też muszę szukać czegoś z większym silnikiem (Skoda Octavia 1.6?). Powodem dla którego myślę o małych auach jest też to że zwyczjanie mniej palą, ale nie wiem czy w trasie to prawo też obowiązuje??
MaciejWoj
Obserwowany

Auto: brak

11 Paź 2013, 10:09

Nie szukaj małych aut w trasę.

Coś wielkości audi a4 już będzie ok.

I silnik też się w trasie przydaje. Co ciekawe w trasie często większy silnik = mniejsze spalanie.
matiit
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 05 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: BMW e39
Silnik: m52b28
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna

11 Paź 2013, 11:17

Dzięki za odpowiedź, a jaki silnik byłby odpowiedni ? 1.6 byłby wystarczający??
MaciejWoj
Obserwowany

Auto: brak

11 Paź 2013, 11:36

Zależy jaki 1.6 :)
I zależy w jakim aucie.

1.6 vtec jak dla mnie byłby ok.

1.6 z audi a4 b5 bałbym się wyprzedzać.
matiit
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 05 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: BMW e39
Silnik: m52b28
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna

11 Paź 2013, 12:53

[link do oferty na Allegro wygasł] Zobacz na Opla Vectre B, gabaryty odobne jak A4
[link do oferty na Allegro wygasł] Peugeot 406 też fajny wybór by był w tym budżecie
Lub zobacz też na Forda Focusa
Pikasek
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 08 04 2013
Auto: Ford Mondeo mk3
Silnik: 2.0 16 v
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

11 Paź 2013, 16:07

Większe auto to większy silnik, co za tym idzie droższe ubezpieczenie. Większe auto to auto starsze. Większe auto to auto cięższe, a masa też ma wpływ na spalanie. Weźmy sobie 1.9 TDI z Ibizy i Alhambry - różnica będzie spora. Inna rzecz jest taka, że Punto to raczej autko miejskie, więc jest duża szansa na to, że będzie miało stosunkowo niewielki przebieg, A4 nikt nie kupuje, żeby się kręcić wkoło komina i robić 500 km miesięcznie. Z drugiej strony w większym aucie masz większy komfort jazdy, jest często zrobione z lepszych materiałów, lepiej wyciszone.

Za 10 tys. Punto będzie sporo młodsze od takiego A4. Punto będzie też tańsze w utrzymaniu.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

W gąszczu znaków drogowych - interpretacja przepisów
    Każdy kierowca jest zobligowany, aby stosować się do znaków drogowych. To bardzo ważny element ruchu drogowego, który z wielu przyczyn może być lekceważony i niezauważany przez kierowców. Za niezastosowanie ...
    Jak dbać o klimatyzację w samochodzie?
    Zadbana klimatyzacja odwdzięczy nam się dobrym chłodzeniem wnętrza samochodu i nie będzie przyczyną chorób dróg oddechowych. Co należy zrobić, aby uniknąć niespodzianek w upalne dni wyjaśniamy poniżej. Przegląd ...

11 Paź 2013, 17:05

Ale punto to nie samochód na trasę. Może Leganza?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

11 Paź 2013, 19:09

Jeśli w 2osoby to może coś takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012