Pierwszy samochód

13 Maj 2015, 09:52

Cześć, szukam samochodu w przedziale 5-6tys. Wiem, że nie kupię czegoś super i będę musiał iść na kompromisy, ale ważne żeby było w miarę ekonomiczne i tanie w naprawach, bo, że się będzie coś psuło to wiadomo. Nie interesują mnie auta często polecane przez uboższych "fanów szybkości" typu e36, seicento itd. Wolę nawet trochę wolniejsze, ale w lepszym stanie. Dodatkowo, chyba max 1.4, bo nie mam zniżek i koszt OC mnie zje.
Fajnie by było gdyby posiadało ABS i klimę.

Autkiem chce pojeździć jakieś 2 lata zanim nie uzbieram na nic lepszego.

Szperając po internecie wypisałem sobie modele, które mnie interesują, który najlepiej kupić, na co zwracać uwagę i jaka wersja/silnik?
W kolejności od tego, który podoba mi się najbardziej.

- Seat Ibiza
- VW Golf 4
- Lanos
- Peugeot 206 (chociaż słyszałem duużo negatywnych opinii)
- Fiat Punto
- Toyota Corolla

Z góry dzięki za pomoc.
jareks
Nowicjusz

Auto: nie mam

13 Maj 2015, 11:04

Golf z 1,4 to najgorszy samochód w tej stawce tym bardziej, że nawet 1,6 słabo sobie daję radę.
Wczoraj przewiozłem gościa, który jeździ Golfem III swoim Accentem 1,3 i był pod wrażeniem dynamiki silnika
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

13 Maj 2015, 11:21

Ja polecam corollę bo to najlepszy wybór za tą kasę możesz kupić e11 ze słabszym silnikiem lub e10 z bardzo dobrym i oszczędnym 1,6 114 KM który pali z tego co wiem od @szybkiego pali 8-9 litrów LPG (chyba średnio) a ma 10 sekund do 100 km/h.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel

13 Maj 2015, 11:24

dzida Tak jak pisałem nie do końca zależy mi na tym żeby się super zbierał. Głównie będę jeździł po mieście. Chyba, że prócz przyjemności z jazdy jest jeszcze jakiś argument za mocniejszym silnikiem? który samochód w takim razie byś polecał?
jareks
Nowicjusz

13 Maj 2015, 11:27

jareks napisał(a):Tak jak pisałem nie do końca zależy mi na tym żeby się super zbierał.

Ale zrozum że 1,4 spala co najmniej 10 litrów w mieście. Jak chcesz ekonomii to kup właśnie tą toyotę corollę e10 a będziesz raczej zadowolony.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Maj 2015, 11:51

jareks napisał(a):Chyba, że prócz przyjemności z jazdy jest jeszcze jakiś argument za mocniejszym silnikiem? który samochód w takim razie byś polecał?

argumentem przeciw 1,4 i 1,6 w Golfie jest to, że wcale nie chcą jechać, a palą bardzo dużo. Za to są trwałe. To już domena niemieckich wolnossących silników. Np. japońskie na niskich obrotach mało palą, a na wysokich ładnie się zbierają więc wtedy wybierasz jak chcesz jeździć. I jak pokazuje przykład mojego Accenta to nie kwestia pojemności nawet tylko charakterystyki pracy silnika, a sam silnik również jest bardzo trwały.
Golf 1,4 spali z 8-9l, a Accent 6-7l i rozpędza się do setki z 5s szybciej.

Tak jak krzycho napisał, Corolla powinna się sprawdzić :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Skoda Fabia: komfort i ponadprzeciętna przestronność
    Nowa Skoda Fabia może pochwalić się ponadprzeciętną przestronnością. Kompaktowy, niespełna 4-metrowy samochód posiada miejsce dla pięciu pasażerów i wyposażony jest w jeden z największych bagażników w ...

13 Maj 2015, 12:03

Kurcze e10, to prawie 20 letnie auto, nie wiem czy chcę kupować aż tak stare, e11 znowu już trochę za droga :( Coś sensownego do szukania prócz tej Toyoty?
jareks
Nowicjusz

13 Maj 2015, 12:05

Nie ważne jak stare, a ważne w jakim jest stanie. Spójrz na link w moim opisie i możesz się przekonać, że stare auto z pewną historią pojeździ długo i lepiej kupić takie niż nowsze niewiadomo co.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

13 Maj 2015, 12:16

Moim zdanie w tym budżecie możesz zainteresować się Citroenem Xsarą. W okolicach 6 tysięcy znajdziesz już nawet Xsarę II. Dużo aut ma klimatyzację. Najlepiej silnik 1.6 - dynamiczny, nie pali za dużo i znosi dobrze LPG. Do sprawdzenia przed zakupem tylna belka i nadwozie (rdza w Xsarze = powypadkowa przeszłość).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

13 Maj 2015, 12:18

Ok, w sumie racja z Toyotą, poczytałem trochę o tej e10 i faktycznie niezniszczalne auto. Tylko zastanawiam się, bo ceny są w okolicach 3-4k, czy to jakieś same zajechane egzemplarze, czy faktycznie w takiej cenie chodzą?
jareks
Nowicjusz

13 Maj 2015, 17:44

dzida napisał(a):Tak jak krzycho napisał, Corolla powinna się sprawdzić

:lol: Dzida chyba się pomyliłeś to ja pisałem a nie krzycho choć pomyłka może się zdarzyć bo nicki mamy podobne :wink: Po resztą toyota będzie całkiem niezła i sam za jakiś czas na taką będę polował bo całkiem mi się podobają jej osiągi i spalanie.
jareks napisał(a):Ok, w sumie racja z Toyotą, poczytałem trochę o tej e10 i faktycznie niezniszczalne auto. Tylko zastanawiam się, bo ceny są w okolicach 3-4k, czy to jakieś same zajechane egzemplarze, czy faktycznie w takiej cenie chodzą?

Po tyle mniej więcej te toyoty chodzą tylko ciężko będzie o dobry egzemplarz bo bądź co bądź to już starsze auta ale jak było zadbane to będzie nieźle się sprawowała.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Maj 2015, 19:39

Miałem na myśli Ciebie ale użyłem odmiany imienia :ok: Teraz dopiero skojarzyłem, że jest ktoś jeszcze z nickiem krzycho ale wiadomo o kogo chodziło
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

13 Maj 2015, 19:43

dzida napisał(a):Miałem na myśli Ciebie ale użyłem odmiany imienia Teraz dopiero skojarzyłem, że jest ktoś jeszcze z nickiem krzycho ale wiadomo o kogo chodziło

Wiedziałem od początku ale wolałem cię upomnieć bo nieraz zdarzy się że obaj udzielimy się w temacie i będzie problem z rozpoznaniem o kogo chodzi :naughty:
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Maj 2015, 19:48

Jak Toyota to może Carina albo Avensis choć tutaj będzie ciężko coś znaleść ewentualnie inne japońce czyli Civic VI i Accord V.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

15 Maj 2015, 08:02

Jakieś jeszcze ze dwie propozycje podobne jeśli chodzi o trwałość do tej corolli żeby mieć więcej opcji do szukania? bo strasznie ciężko znaleźć fajny egzemplarz, jedyny który znalazłem to musiałbym jechać przez pół Polski oglądać...
jareks
Nowicjusz