Pierwszy samochód

22 Paź 2015, 14:37

Witam,

Tydzień temu odebrałem swój plastik i rozglądam się za pierwszym samochodem. Może będziecie mieli jakieś rady.

- Budżet do 15tyś za sam samochód,
- Użytkowane zapewne tylko w mieście, możliwe że niecodziennie i na bardzo krótkich dystansach (2-5km),
- Biorę pod uwagę tylko benzynę,
- Jako kiepski, świeży kierowca, wolę coś małego (max. segment B),
- Autem będę jeździł sam lub w 2 osoby, bagażnik nie ma znaczenia,
- Bardziej niż tanie zamienniki/tanie części/tanie naprawy liczy się dla mnie bezawaryjność, nawet jak mechanik czy części są droższe,
- Bezpieczeństwo (min. 2 poduszki, ABS),

Jako że mam doświadczenie tylko z Toyotą Yaris i Kią Rio, to mój jedyny punkt odniesienia. Chciałbym, że auto zapewniało dobrą widoczność (głównie do tyłu) i miało wspomaganie kierownicy.

Co do mocy, przynajmniej 70KM - chociaż tutaj nie wiem też, co tak naprawdę ma znaczenie przy zrywności samochodu, stosunek mocy do masy auta, pojemność silnika, moment obrotowy? Zależy mi tylko na tym, żeby nie snuć się jak żółw w miejskich prędkościach, czyli solidne przyspieszenie do 50-60 wystarczy.

Będę wdzięczny za wskazówki, jakie auta mniej więcej pasują do tego opisu.
pitrek87
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 10 2015
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

22 Paź 2015, 14:47

A taka Corolla;
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Honda Civic VII
[link do oferty na Allegro wygasł]
ROVER
Ford Focus

Będą to auta duże?;>

A jak coś mniejszego to może:
Honda Jazz/City.
Sporo tańszy może być lanos;

Lepiej może kup coś dajmy na to do max 10k albo sporo mniej,nauczyć się lepiej jeździć i później zakupić coś większego/wygodniejszego?
Kieł
Stały forumowicz

22 Paź 2015, 15:46

Ja bym kupił cokolwiek co jeździ z rocznym OC i za rok, gdy już poobijałbym co miałbym poobijać itp zmienił na coś konkretniejszego.
Żółtek
Aktywny

Prawo jazdy: 06 08 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: C5 mk1
Silnik: 2.0 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

01 Lis 2015, 19:20

Dzięki za odpowiedzi. Padło na Mitsubishi Colt'a 2009 benzyna/gaz, od znajomego. Pozdrawiam :)
pitrek87
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 10 2015
Przebieg/rok: <1tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpiękniejsze samochodowe trasy Europy
    Nie trzeba być fanem przygód agenta 007, by pamiętać, jak w jednym z filmów brawurowo pędził on na trasie nicejskiej swoim samochodem. James Bond wsławił się wieloma rzeczami – począwszy od niewątpliwego ...