Wygodne kombi benzyniak do 30tys.

29 Paź 2015, 08:25

Cześć,

miałem tu konto jakiś czas temu ale przepadły mi dane logowania ;)
a teraz do rzeczy - posiadam obecnie toyote avensis I i uważam to auto za ŚWIETNY samochód - w ciągu ostatnich 5 lat włożone może 300zł, nic się nie psuje i szukam dla niego godnego następcy. Jedyny jej minus to mułowatość (1,6 l w gazie :D )Moje wymagania są takie:

- bezawaryjność, do poziomu mojej toyotki pewnie się nie zbliży, ale główny wymóg to spokojna głowa podczas jazdy :D
- bagażnik zdolny pomieścić wózek dziecięcy i ze 2 walizki, ten punkt można trochę nagiąć jakby się trafiło coś "wow"
- silnik dobrze znoszący instalacje LPG, na pewno będę gazował go
- ładna linia (żona kazała dopisać :) )
- fajnie jakby w środku był komfortowy, nie rdzewiał i inne oczywistości

Obecnie pod uwagę biorę:
- toyota avensis II
- citroen c5
- fiat croma
- mondeo mk4
- volvo v50
- honda stream (wg. żony paskudny)

Temat jest dość pilny dlatego z góry bardzo dziękuję za pomoc. Od razu prosiłbym o precyzowanie przy Waszych propozycjach jakie konkretnie jednostki powinienem brać pod uwagę i dlaczego ;)
adamstef
Nowicjusz

Auto: Toyota Avensis 2000
Silnik: 1600
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Paź 2015, 10:16

Silniki godne polecenia dla Twoich typów:
- Avensis - 1.8, bo 2.0 był z bezpośrednim wtryskiem więc do gazu nie za bardzo
- C5 - 2.0
- Croma- tu jest problem, bo do gazu tylko 1.8, który średnio radzi sobie z tą masą, dochodzi też częsta regulacja zaworów na LPG
- Mondeo- problem nr 2 - niby można gazować 2.0 u dobrego gazownia, jednak opinie są podzielone. Idealny pod gaz jest 2.5t, jednak znów masz za mało kaski :/
- V50 - nie umywa się do powyższych, bo to tak naprawdę Focus, czyli klasa niżej. Do gazu najlepiej 2.4/2.5, bo 2.0 jest taka jak w Fordzie. Z Volvo do zestawienia bardziej pasuje V70. Godne polecenia są wszystkie silniki r5 :wink:
- Honda - przemilczę, bo nie znam tego modelu
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

29 Paź 2015, 10:40

dzięki wielkie za pomoc. Jeśli macie jakieś własne typy to śmiało, tylko krowa nie zmienia zdania :)
adamstef
Nowicjusz

29 Paź 2015, 10:45

Tak się spieszyłem, że zapomniałem o własnych typach :mrgreen:
W.w Volvo V70
Mazda 6 2.0 147
Honda Accord raczej VII z końca produkcji najlepiej 2.4
Mercedes W211
Saab 9-5
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

29 Paź 2015, 19:19

Accord VII z końca produkcji za 30k? Ciężko będzie.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

30 Paź 2015, 09:00

Skłaniam się ku Citroenowi C5 III, ale strasznie się boję, że auto, które ma nalatane 200 000 km będzie miało zaraz problemy z hydrozawieszeniem, a słyszałem, że to okropne koszty. Jakby ktoś mógł mnie uspokoić odnośnie tego i awaryjności elektroniki to może zacznę wybierać konkretne oferty i przedstawić w odpowiednim temacie :)
adamstef
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

O czym powinien pamiętać kierowca w okresie jesiennym?
    Panujące jesienią warunki pogodowe niejednokrotnie utrudniają bezpieczną jazdę, dlatego potrzebne jest odpowiednie przygotowanie samochodu. Kierowcy powinni zwrócić uwagę zwłaszcza na stan wycieraczek, reflektorów ...
    Odśnieżarka? Zachowaj bezpieczny odstęp!
    Niskie temperatury i opady śniegu powodują, że na ulicach często pojawiają się odśnieżarki i posypywarki. Chociaż nie są pojazdami uprzywilejowanymi, zachowanie pewnych środków ostrożności przez innych uczestników ...

30 Paź 2015, 09:58

adamstef napisał(a):strasznie się boję, że auto, które ma nalatane 200 000 km będzie miało zaraz problemy z hydrozawieszeniem, a słyszałem, że to okropne koszty.

taki przebieg to powód do zadowolenia jak prawdziwy
hydrozawieszenie nie jest drogie w porównaniu do konwencjonalnego, bo jest trwałe. Konwencjonalny w C5 jest taki sam jak w Peugeocie 407, a tam doprowadzenie go do porządku kosztuje jak w Audi A4.

Co do elektryki, to nie są to już te czasu kiedy eksperymentowano z instalacją multipleksową
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

01 Lis 2015, 20:15

a może BMW e90? na zamiennikach chyba nie powinno szarpnąć w naprawach po kieszeni mimo wszystkim stereotypom?
adamstef
Nowicjusz

01 Lis 2015, 20:34

to już nowożytne skomputeryzowane BMW, w którym bez komputera ani rusz - szwagier ma i musiał właśnie do niego podpinać komputer przy okazji wymiany akumulatora i klocków. Koszty podobne do Audi A4 B7
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010