Pierwszy samochód

16 Paź 2016, 22:25

To zależy, bo do wymiany mogą być jedynie tulejki po 100 zł, a raz dolne wahacze (górny jest bardzo trwały)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

17 Paź 2016, 08:34

Jedż oglądaj póki jeszcze jest :!:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

17 Paź 2016, 08:55

O panie, okazja i to gruba. Ja bym dzwonił i się umawiał, bo takie auta szybko schodzą.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

19 Paź 2016, 11:59

Cześć, a na jakim aucie Ci zależy ? Na grupach sprzedażowych w internecie jest spory wybór aut. Ja zwykle każdy, który mi się podoba sprawdzam po numerze VIN na tego typu serwisach[reklama]
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 19 Paź 2016, 12:05, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
helty
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 05 1981
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Ford Focus

19 Paź 2016, 20:22

I za kazdyn razem placisz za sprawdzenie bo w necie kase chca za takie sprawdzenia.
matinek
Początkujący

Auto: nie mam

20 Paź 2016, 08:16

Oglądałeś tego Civica?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

20 Paź 2016, 22:32

Tego akurat nie ale jakos nie zniknal szybko jak niby na taka okazje, ale bylem ogladac inne dzisiaj troche zjezdzilem i lipa, a najlepsze ze kttos mi odradza renaulty i fordy tutaj mi nisanny odradzaja zaraz nic mi nie zostanie do kupienia ;).
Chyba marna pora teraz na kupowanie teraz cos czuje.
matinek
Początkujący

21 Paź 2016, 08:43

Pora dobra, tylko nie jest łatwo w tym budżecie dostać coś na chodzie ;) ja po długich poszukiwaniach ostatecznie jadę dziś po samochód od jednego z forumowiczów.
lintu
Początkujący

Miejscowość: Katowice
Prawo jazdy: 26 07 2016
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Honda Civic VI
Silnik: 1.4 90KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

21 Paź 2016, 09:32

Co Ci szkodzi obejrzeć auto które stoi pod nosem? :roll:
Barol
Awatar użytkownika

21 Paź 2016, 21:29

Jednak barol ten to nie przejdzie chociaz troche musi mi sie podobac a ten nie przejdzie wyjde na marude ale trudno ;). Szukam dalej ale spokojnie juz i tak sie zastanawiam nad zwiekszeniem budzetu moze jeszce nie wiem bo jak zawsze inne wydatki sie pojawiaja :D
matinek
Początkujący

21 Paź 2016, 21:58

Strasznie długi ten wątek, nie czytam całego ale wrzucę swoje 5 groszy :D
Jeśli budżet to parę tys zł to:
- diesel poniżej 100KM mocy bez wtrysków typu tdci czy jtd, czyli musi być stary dobry pompowtrysk
- tylko niemiecki lub japoński (ewentualnie zadbany Rover ale ze świecą szukać),
- z jak najmniejszym przebiegiem ale nie tylko na liczniku - poczytaj w necie po czym oceniać przebieg (kierownica, pedały, fotele, boczki, podłokietniki itp)
- bezwzględnie sprawdź grubość lakieru nawet testerem za 20zł - cały samochód - wszystkie elementy,
- jeżeli spodoba Ci się już jakiś benzyniak to im mniejszy silnik tym większe prawdopodobieństwo że ma mały prawdziwy przebieg - szczególnie auto z Niemiec (np silnik 1.2)
- ja szukałbym suzuki swift albo civic ale hondy w dobrym stanie są zazwyczaj drogie, może jeszcze golf 4 (chyba w tej cenie) ze słabszą wersją silnika 1.9 TDI (wyprzedzanie nie będzie łatwe ale za to bezawaryjny) lub 1.6 w benzynie
lybra
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce

21 Paź 2016, 22:14

lybra tak czytam Twoje posty i aż mi ręce opadają...
O jakim mierniku i niskim przebiegu piszesz przy autach za kilka tys :?: podział na Niemcy/Japonia dobrze, reszta świata be też jest prymitywna jak rozpalanie ogniska krzesiwem...
mike
Moderator
Awatar użytkownika

21 Paź 2016, 22:46

mike - To że Ty nie trafiłeś na samochód używany tak jak przeze mnie to nie znaczy że ich nie ma. Wyobraź sobie że są ludzie robiący 10 000 km rocznie a nawet mniej i nie zapier... 100km/h w zabudowanym. A co do niemieckich/japońskich to sorry ale z doświadczeń swoich i znajomych piszę a nie z subiektywnych opinii fanów danej marki. "Reszta świata" to jest dobra ale dopóki nie minie gwarancja a i to nie zawsze. Więc doradzam adekwatnie do budżetu na auto bo sam parę lat temu taki budżet miałem i znam też ludzi którzy się przejechali na tanich samochodach.
lybra
Nowicjusz

21 Paź 2016, 23:14

To teraz kilka słów ode mnie.
Pracowałem w komisie samochodowym. Tego, co się naoglądałem na warsztacie i nasłuchałem się od potencjalnych klientów na sprzedaży to moje. Otóż mogę Ci powiedzieć, że nieposzpachlowane auta za kilka tys z małymi przebiegami to jakieś 5% rynku. Czy warto na nie polować? Nie.
Oczywiście zaraz odbijesz piłeczkę "a bo do komisów to Mirki kupują szroty".
Oj zdziwiłbyś się :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

22 Paź 2016, 00:18

Może i 5% nie robiłem statystyk. Tylko nie wyjaśniłeś czemu nie warto na nie polować. Lepiej kupić pierwszy lepszy i płakać jak za 3 miesiące trzeba wyłożyć następne kilka tysi na remont ?
Wg mnie najszybciej znaleźć można tani samochód w dobrym stanie z małym przebiegiem u sąsiada albo u drobnego handlarza (dorabiającego do etatu) sprowadzającego z Niemiec auta z małymi silnikami. Niemcy często mają takie małe auta tylko do jazdy po mieście stąd małe przebiegi.
lybra
Nowicjusz