Pierwszy samochód

30 Mar 2016, 21:05

Ok to jescze takie wytlumzaczenie proste na chlopski rozum. CHodzi mi o pojemnosc i moc silnika , jak to jest ze w niektorych przy pojemnosci 1.2 no jest moc 75 , a w innych taka moc np przy 1.6 . Wiec jakie ma znaczenie pojemnosc ? czy lepiej mniejsza czy wieksza przy tej samej mocy silnika ?.

I jak piszesz ze samochod ma odcenie rozne czyli co mam rozumiec ze malowany byl czy cos innego jeszcze ? czy to w ogole podejrzane i trzba unkac ?. Bo z jednej strony mozna by uznac ze wazniejszy stan techniczny niz wyglad, chyba ze te odcienie wiaa sie ze przeszedl jakies powazne wypadki samochod.
matinek
Początkujący

Auto: nie mam

31 Mar 2016, 16:53

Tak był malowany i wcześniej może mógł mieć stłuczkę/wypadek.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

31 Mar 2016, 21:52

A mógłbyś odpowiedzieć odnośnie pojemności i mocy ? byłbym wdzięczny.
matinek
Początkujący

31 Mar 2016, 22:07

matinek napisał(a):A mógłbyś odpowiedzieć odnośnie pojemności i mocy ? byłbym wdzięczny.

Nie możesz stwierdzić jednoznacznie bo na odczucia kierownika składa się jeszcze niutonometr oraz sama charakterystyka silnika... na dokładkę masz takie szczegóły jak masa auta, przełożenia itp.
Wiec silniki n/a z większej pojemności osiągały większą moc chociaż nie do końca to dotyczy starych aut gdzie większość marek europejskich oferowała jednostki z ery kamienia łupanego więc pojemność nie oznaczała mocy.

Np:
Micra 1,3 16V miała 75km a polo 1,4 miał 60km a na dokładkę można podać starlet 1,4 16V 75km która paliła mniej od polo o 2l jechała niczym bolid f1 :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

01 Kwi 2016, 09:29

Własnie VAG ma to do siebie że benzyniaki miał trochę paliwożerne.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

01 Kwi 2016, 21:29

Hm czyli wystarczy parzec na sama moc nie pojemnosc jak sie chce zeby samochod nie byl slamazarny ?. Chodz z tego co piszesz jak z ta scarlet to tez roznie moze byc ;).

VAG ?
matinek
Początkujący

01 Kwi 2016, 21:36

matinek napisał(a):Hm czyli wystarczy parzec na sama moc nie pojemnosc jak sie chce zeby samochod nie byl slamazarny ?. Chodz z tego co piszesz jak z ta micra to tez roznie moze byc ;).

Utrudnię Ci :D moc tabelkowa + niutonometr to nie wszystko ponieważ wystarczy że max moc będziesz miał przy czerwonym polu a Nm w połowie skali ruszy do ataku :D to i tak autko nie będzie jechać ... Następny przykład fiatowy 1,4 16V 95km objedziesz go yarisowym 1,0 68KM jedna z zagadek która nawet dla mnie jest trudna do rozwikłania :D

Dla spokojności ducha przyjmij że starsze wieśwagenowe benzynowe silniki były :lol: :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

01 Kwi 2016, 21:49

Czesci nie kapuje co z tym niutomoetrem czy jak tam ale to fakt jak piszesz ciekawe ze niby slabsza yaris jest lepsza :).
I badz tu madrym zeby dobrze cos wybrac z posrod tylu aut ktore to bedzie lepsze zeby mialo moc nawet mimo malej na papierze i w miare i malo palilo :D. Wychodzi tego ze nawet jak kupie smochod z moca 90km to ktos z 75 bedzie szyciej jechal ciekawe to dosc jest dla mnie :)

A dzsiaj jechalem z kims oplem corsa B chyba z 60km i jechala gdzies ponad 80 na godzine i obrity byly juz blusko 3tys i podobno przy 100 sa jak na jakies 3,5 czyli nie ma sensu rozpedzac sie nim powyzej setki bi nie bedzie to dobre dla niego rozumiem i na autostrade sie nie nadaje ? ;)
matinek
Początkujący

03 Kwi 2016, 20:40

Dzieki :)
Wiec wrzucam linka co sadzice o tym ogloszeniu:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
matinek
Początkujący

04 Kwi 2016, 15:10

Temat został posprzątany,za każdy nastepny post nie na temat poleci ostrzeżenie..

A wracając do tematu i linków z postu wyżej to 206 sobie odpuść (auto niespodzianka) a Civic ładny obejrzyj,na plus fakt że 10lat w jednych rękach.
Barol
Awatar użytkownika

04 Kwi 2016, 21:04

Ok ale ten czy w ogóle 206 odpuścić ?
[link do oferty na Olx wygasł] a tu mam rozumieć ze jak ktoś ma inne jeszcze to handluje ? bo dziwny przypadek by był ze trzy samochody aż sprzedaje swoje ;-)
[link do oferty na Olx wygasł] a tu mnie zastanawia czemu ktoś chce zamienić na tańszy nie dziwne to trochę ?
matinek
Początkujący

05 Kwi 2016, 10:11

Moc/mase to bardzo dokładny wskaźnik możliwości samochodu.
Co do silników to zasadniczo czym mniej KM na litr pojemności tym lepiej dla trwałości. Silniki z mocą powyżej 100KM/litr to są przeważnie turbodoładowane czyli mają taki mały "wiatraczek" robiący wiatr w środku silnika (podnosi to koszty eksploatacji ale przeważnie zmniejsza nieco spalanie). osobiście szukałbym raczej silnika wolnossacego znanego z trwałości szczególnie przy niskim budżecie. .

Wolnossace 80KM na tone ok 165-175km/h i 11,5-12,5 do 100km/h
robbo2k
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 05 2001
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Hyundai i30
Silnik: 109KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

05 Kwi 2016, 15:11

Megane lewy bok w połowie ma w innym odcieniu.. przebieg może być autentyczny i może to być handlarz.
Stilo na 90% od handlarza do tego niska cena i auto wbrew pozorom ma drogie części i wariująca elektrykę.
Barol
Awatar użytkownika

05 Kwi 2016, 15:33

Zerknij na te:
[link do oferty na Olx wygasł] - tylko pytanie co kryje się pod plastikowymi nakładkami na nadkola..
[link do oferty na Olx wygasł]#32f31a3f17 - ten brak przeglądu trochę zastanawia..
[link do oferty na Allegro wygasł] - długi przegląd i OC.
[link do oferty na Allegro wygasł] - również długi przegląd i OC.
Barol
Awatar użytkownika

06 Kwi 2016, 20:04

Ok ale dalej nie wiem co z tym 206 czy tylko tamten mialem odpuscic czy wogole wszystkie ?

I jeszcze pytanie o spalanie wchodze na stronie o samchodach jakas czytam i pisze ze dany samochodu ze spala 10l a ktos w ogloszeniu ze 7l np, Wiec dane katalogowe czyli powiedzmy te 10 to bedzie prawda czy jednak wiecej bedzie palil czy moze jednak mniej niz podaja. Bo czytajac to wszedzie ludzie pisza inaczej.
matinek
Początkujący