Pierwszy samochód

24 Mar 2016, 21:37

Witam chcialbym prosic doswiadczone osoby z tego forum w wyborze auta, nie znam sie az tak jak nie ktore osoby tutaj jak czytam ze pisza ze w tych samochodach sa dobre a w tamtych zle silniki itp,
Jezeli czegos nie napisze pytajcie moze uda sie wspolnie cos wybrac bo nie znam sie ani nic.
Ale przejdzmy do konkretow to pewnie nic nowego nie napisze auto idealne bym chcial jak kazdy ;) czyli malo palace, bezpieczne, malo awaryjne z tanimi czesciami wrazie co.
W wiekszosci na miasto ale fajnie jak by sie dalo cos takiego i mozna bylo nim pojechac gdzies dalej czyli np z lublina do zakopanego :).
Czytajac troche na temat samochodow doszedlem ze chce Hatchbacka lub cos podobnego.
No i cena bo chyba wszystko napisalem najwyzej bede dopisywal jak sobie przypomne ;) wiec cena hm okolo 4 tys. jak bedzie taniej to lepiej wiadomo:)
Ale zeby tez jaks padaka to nie byla chodz wiem i jestem swiadomy ze cudow nie bedzie. Raz bylem na ogledzinach opla corsy za 3 tys i niby bylo ok ( chodz nie bylem w warstacei na ogledzinach ale silnik chodzil cicho i jechal tez ok) wiec mysle ze da sie cos w tej cenie kupic w miare ok :).
Ale nie jestem na zadna marke nastawiony ale fajnie zeby chodz troche tez mi sie podobal :).
A i do pracy codziennie to bedzie gdzies 30km w obie strony trasa poza miejska wiec bez ciaglych stopw na swiatlach ;)
Ostatnio edytowany przez matinek, 24 Mar 2016, 22:45, edytowano w sumie 1 raz
matinek
Początkujący

Auto: nie mam

24 Mar 2016, 22:35

Przegladalem ogloszenia i powiedzmy ze takie by mogly byc jezeli chodzi o wyglad ;) seat ibiza, renault clio, volkswagen polo, citroen saxo, fiat punto, nissan almera, opel corsa, renault scenic, opel astra. Czy te mogly by byc cos dolozycie cos odrzucicie ? linkow na razie nie dawalem moze zle bo sa nowsze i sytarsz ewersje tych aut hm. Mozliwe ze cos jeszcze jest ale nie trafilem po prostu w ogloszniach.
matinek
Początkujący

25 Mar 2016, 16:32

Za te pieniądze bierz to co będzie w najlepszym stanie nie ma sensu ograniczać się do konkretnego modelu czy marki.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Mar 2016, 10:13

Ale to wszystkie beda palily jednakowo bo chyba nie ? i z czesciami tez podobnie bedzie jezeli chodzi o koszta ewemtualne ?. I jakiej mocy musze szukac gdybym chcial dalej pojechac nie tylko po miescie bo jednak nie bardzo by bylo zeby samochod sie meczyl na autostradzie jadac nawet ta setka prze kilka ladnych godzin z wiekszym obiazeniem niz jedna czy dwie osoby.
matinek
Początkujący

26 Mar 2016, 11:54

Skąd jesteś to coś poszukamy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

26 Mar 2016, 12:22

Z lublina. A czy lepiej kupic drozszego czy tanszego i powymieniac wiecej czesci od razu na nowe czy nie ma to sensu ?
matinek
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jak jeździć po nawałnicy?
    W lecie często nawiedzają nas intensywne burze, gwałtowne opady deszczu i nawałnice. Takie warunki atmosferyczne są bardzo niebezpieczne w szczególności dla kierowców. Pod wpływem silnego wiatru łamią się gałęzie, ...

26 Mar 2016, 12:37

Tak czy tak musisz zrobić tzw pakiet startowy czyli wymiana rozrządu,oleju,filtrów itd.

zerknij na te oferty:
[link do oferty na Olx wygasł] - długie OC,stary gaz ale czego wymagać za takie pieniądze tylko dopytaj jaki ma silnik bo jeśli 1.4 to odpuść.
[link do oferty na Olx wygasł] - bardzo ładnie utrzymany.
[link do oferty na Olx wygasł] - błąd w mocy,ten silnik miał 75km.
[link do oferty na Olx wygasł] - bardzo ładny,długi przegląd i OC.
[link do oferty na Olx wygasł] - silnik po remoncie i dużo nowych części.
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
No i tutaj bardzo ciekawe ogłoszenie.
[link do oferty na Olx wygasł] - dość świeży gaz,w jednych rękach od 8lat,dobre wyposażenie,świeży przegląd i długie OC.
Barol
Awatar użytkownika

26 Mar 2016, 13:03

Dzieki za zainteresowanie i pomoc przejrzalem oferty i tak mam pytanie czy ten opel fajny ale nie ma za slabego silnika ? najbardziej podoba mi sie ten opel i mazda. A i po tych linkach chyba skojarzylem ze nie napisalem ze nie chce z gazem. Jezeli na poczatku nie napisalem to przepraszam.
A jak sie tu wstawia linki zwyczajnie kopiuj wklej adres czy inaczej ?
matinek
Początkujący

26 Mar 2016, 13:47

Tak kopiuj wklej.

Dlaczego nie chcesz gazu?

Corsa w tym silniku ma 60km co wystarcza w tej budzie.
Barol
Awatar użytkownika

26 Mar 2016, 13:52

Samochod bedzie czasem uzywac moja kobieta a ona ne wsiadzie do takiego no nie wazne negocjacje trwaja ale trzymam sie narazie ze bez.

No jak na to auto ok ale jak bedzie nim sie wyprzedzalo inne samochody da rade ? lub w dluzszej podrozy o ktorej pisalem ? nie bedzie jakas ta jazda uciazliwa np. ?
matinek
Początkujący

26 Mar 2016, 14:53

Corsa to auto typowo miejskie i na trasie podróż może być trochę męcząca.
Barol
Awatar użytkownika

26 Mar 2016, 15:26

Ale tylko z takim silnikiem a mocniejsza juz nie czy ogolnie slaba na trase nie zalezenie od wersji silnika ?
matinek
Początkujący

26 Mar 2016, 15:29

60km wystarczy nawet na trasę ale mowa o wygodzie choć zawsze można przełożyć fotele na inne :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika

26 Mar 2016, 15:49

Aha czyli jednak o taka wygode chodzi tylko ;), nie wiem ale wydawalo mi sie ze na trase to cos przynajmniej okolo 80km. Ze z mniejszym bedzei ciezko mu jednak wyzsza predkoscia a byc takim slimakiem to tez nie zabardzo :D
matinek
Początkujący

26 Mar 2016, 15:52

No też zależy w ile osób chcesz jechać w trasę bo jeśli komplet plus bagaż to możesz szukać mocniejszej wersji czyli 90km.
Barol
Awatar użytkownika