Pierwszy samochód w cenie ok. 7 tys. zł

12 Cze 2011, 11:47

Jenczu napisał(a):...Jestem pracującym studentem... Chciałbym się zapytać czy będzie mnie stać na utrzymanie np. 323F, Almery, albo E36? Czy lepiej skoncentrować się na na Fiacie Bravo, Golfie 3...

naprawde uwazasz, ze bez czarodziejskiej kuli da sie odpowiedziec na twoje pytanie?
no chyba, ze gdzies miedzy wierszami napisales planowane roczne przebiegi a ja tego nie zauwazylem.
przy obecnych cenach paliw to one (a wiec bezposrednio ilosc przejechanych km) generuja koszty utrzymania auta. jak kupisz zadbane (jakiekolwiek auto) to koszty obslugi/przegladow i materialow eksploatacyjnych beda marginalne przy kosztach paliwa.

pozdr
viwaldi
viwaldi

12 Cze 2011, 12:08

viwaldi napisał(a):
Jenczu napisał(a):...Jestem pracującym studentem... Chciałbym się zapytać czy będzie mnie stać na utrzymanie np. 323F, Almery, albo E36 ,Civic V ? Czy lepiej skoncentrować się na na Fiacie Bravo, Golfie 3...

naprawde uwazasz, ze bez czarodziejskiej kuli da sie odpowiedziec na twoje pytanie?
no chyba, ze gdzies miedzy wierszami napisales planowane roczne przebiegi a ja tego nie zauwazylem.
przy obecnych cenach paliw to one (a wiec bezposrednio ilosc przejechanych km) generuja koszty utrzymania auta. jak kupisz zadbane (jakiekolwiek auto) to koszty obslugi/przegladow i materialow eksploatacyjnych beda marginalne przy kosztach paliwa.

pozdr
viwaldi

A no przepraszam, zapomniałem o wszystkim. A wiec mam 22 lata, jeździłem samochodem rodziców Fiatem Sieną 1,2 75KM przez 4 lata. Teraz chciałem się zdecydować na własny samochód. Rocznie myślę ze będę robił hmm... max 10 tyś km.
Chciałbym mieć autko "troszke sportowe" dla młodego kierowcy, ale żeby koszty utrzymania mnie nie zjadły. Myślę o Almerze , Madzi 323, BMW E36 Compact, czy po prostu iść w taniość i Golf 3 albo Fiat Bravo, i może coś innego. Jeżdżę w 2 osoby. Co polecacie w granicach 5-6 tyś ??
Jenczu
Początkujący

Miejscowość: Głogów

12 Cze 2011, 13:12

Jenczu napisał(a):...Chciałbym mieć autko "troszke sportowe"...Myślę o Almerze , Madzi 323, BMW E36 Compact, czy po prostu iść w taniość i Golf 3 albo Fiat Bravo...

Przyjrzyj sie Citroenowi Xsarze VTS. Nie jest to typowe sportowe auto ale dzieki temu masz wieksze szanse kupic niezajezdzony egzemplarz. Blachy ocynkowane. Troche silnikow do wyboru. Miejsca sporo wiec nawet wyjazdy wakacyjne nie stanowia problemu. Wazne aby tylna belka byla OK.
Wyglada to [link do oferty na Allegro wygasł] i w "zlotku" na zywo prezentuje sie naprawde fajnie.
Jezdzilem xantia z takim samym silnikiem jak ta xsara i "wstydu nie bylo" choc xantia jest sporo ciezsza.

pozdr
viwaldi
viwaldi

12 Cze 2011, 18:52

Ja bym brał Golfa albo Polo III.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Cze 2011, 21:37

Golf albo polówka . Ok to powiedz mi bartol jakie silniki ? I jeszcze mam pytanie możesz podać takie swoje podium z podanych aut. Dzięki
Jenczu
Początkujący

12 Cze 2011, 22:04

Polo z minimum 1.4 60KM a Golf minimum 1.6 75KM.
Na pierwszym miejscu postawił bym Polo,potem Golfa,Mazda 323,Nissan Almera i ostatnie BMW E36.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

12 Cze 2011, 22:14

barol91 napisał(a):Polo z minimum 1.4 60KM a Golf minimum 1.6 75KM.
Na pierwszym miejscu postawił bym Polo,potem Golfa,Mazda 323,Nissan Almera i ostatnie BMW E36.

A fiata bravo ?? czy w ogóle nie bierzesz go pod uwage.
Jenczu
Początkujący

12 Cze 2011, 22:18

A zapomniałem.. Bravo to tak bardziej przy końcu.
Barol
Awatar użytkownika

13 Cze 2011, 11:38

Kurcze dzisiaj jechałem z takim kolesiem Roverem hm... 200 albo 214. Kurcze silniczek ładnie się wkręcał,w środku też fajnie. Mam pytanie. Wiem ze marka Rover upadła i czy to się wiąże z drogimi częściami. Czytałem również o tym że silniki tam mają od japońców a środek od Angoli. Znaczy mówię o silnikach 1.4is 103 i 1,6. Bo wiem że kiedyś z rovera silniki wkładali do poldozordów :) Proszę o opinie :D
Jenczu
Początkujący

13 Cze 2011, 11:56

Jakby nie patrzeć to troche Roverów jeżdzi po naszych drogach a więc tak żle nie jest.
Co do ceny części to z tym może być różnie bo niektóre części mogą być dostępne tylko na zamówienie.
Barol
Awatar użytkownika

13 Cze 2011, 12:03

Jak jezdzisz w 2 osoby to tygrysa sobie spraw :D male niepozorne a smiga jak strzala :P czesci tanie jak to w oplach ;) z roverem moze byc roznie, a patrzec trzeba przy autkach juz ktore dobijaja prawie do pelnoletnosci o dostepie do czesci zeby nie bylo problemow i duzo nie kosztowały ;)
s1ash
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ze wsząd

15 Cze 2011, 12:51

Czasami jeżdżę w 4 :) nad jeziorko i jest kłopot. Przejechałem się kilkoma autami i myślę sobie tak
Golf 3 chyba ten 1.8 90KM +gaz
Honda Civic 1.5 + gaz
Fiat Bravo 1.6 16v + gaz

Bede szukał jakiś godnych do zakupu.
Jenczu
Początkujący

15 Cze 2011, 13:49

A ja mam pytanie odnośnie hondy civic VI gen z silnikiem 1.4 , 1.5 , 1.5 vtec
Duzo można przeczytać ze zakładanie gazu w tych autach bardzo niszczy silnik ale czy to prawda??
Pytam się ponieważ mam zamiar zakupić sobie takie auto a i odpowiedz na moje pytanie przyda się koledze wyżej ;)
kinn
Nowicjusz

Miejscowość: wieluń

15 Cze 2011, 14:28

kinn , gaz wg mnie niszczy ,chociaż troszeczkę silniki, ponieważ jest to paliwo suche i spala się wytwarzając większą temperaturę- taka moja opinia. Ja słyszałem tak że hondy normalnie da się gazować oprócz wspomnianego vtec.
Na forach Hondy znajdziesz duzo opini "HONDA + GAZ = GWAŁT

sprawą powinna zajmować się prokuratura :D "

Tylko z 2 strony jak kupisz z silnikiem 1.4 to będzie paliła mało. wg mnie 8 w miescie to jest max.
a na trasie 6 spokojnie można osiągnąć.
Ostatnio edytowany przez Jenczu, 15 Cze 2011, 14:39, edytowano w sumie 1 raz
Jenczu
Początkujący

15 Cze 2011, 14:33

Ale silnik jakoś bardzo nie dostanie w kość (oprócz vtec)??
kinn
Nowicjusz

Miejscowość: wieluń