Seat toledo II / VW bora, benzyna czy diesel??

12 Cze 2011, 12:43

Witam. Zastanawiam się nad seatem toledo II jaki polecilibyście silnik? benzyna czy diesel? auta potrzebuje do codziennej jazdy do pracy przede wszystkim (ok 60km dzienne). Czy w ogóle gaz jest dobrą opcją do tego samochodu? Może mała podpowiedź co do tego auta? czy warte jest w ogóle zachodu? zastanawiam się też nad VW borą.
pozdrawiam
jasko_dsb
Nowicjusz

Miejscowość: Trójmiasto

13 Cze 2011, 17:46

Witam. Tata posiada Tolka II 1,6 w benzynie tak wiec moge co nie co o nim napisac.
Jesli nie chcesz demona predkosci i zalezy ci na oszczednym przemieszczaniu wystarczy ci te 105 KM w 1,6. Male spalanie i dobre osiągi na trasie, w miescie to za zrywne nie jest ale za to wygodne (dla 4 osob) na plus mozna zaliczyc stylistyke, wyglad moze zadawalac. w srodku nic nie skrzypi nic nie puka, w koncu od VW. Silnik ladnie pracuje rdza nie chwyta.
Ale przejdzmy do minusow albo raczej do minusikow. Zazwyczaj podczas zimowej aury woda lubi zostac na progu drzwi na szczescie nie dostaje sie do kabiny, jest to wina uszczelki tak wiec maly problem. drugi minus to zamarzajacy zamek od klapy bagaznika. Ale na forum seata mozna sobie pomóc :).

Co tu duzo pisac Silnik VW, Srodek Audi a3, Stylistyka Hiszpanska czego chciec wiecej.
A jesli chodzi o LPG to bym bral tylko z 1,8. Taki maly kompromis :P

Diesla ma kolega z pracy z tego co wiem nie narzeka na spalanie 1,9tdi bodajże.

Podaj rocznik lub tez kwote to moze cos zaseguruje :)
PS:Bore bym odpuscil
xeurosx
Nowicjusz

Miejscowość: Gorzow Wlkp

13 Cze 2011, 18:13

a te 60km dziennie to bardziej miasto czy trasa?jak trasa to może nad dieslem by się można zastanowić.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

16 Cze 2011, 15:58

60 km trasy więc diesel był by chyba nieco lepszy..
co do rocznika to minimum 2000 a kwota to myślę że 15k powinno wystarczyć..
Co do jazdy to raczej spokojnej, nie jestem wielkim fanem ostrej jazdy więc ważniejsze jest mniejsze spalanie..
co do bory? dlaczego byś odpuścił?
jasko_dsb
Nowicjusz

16 Cze 2011, 16:01

a może proponujecie coś innego w tym segmencie? lecz wydaje mi się że toledo to chyba dobry wybór..
jasko_dsb
Nowicjusz

16 Cze 2011, 17:00

Bora Diesel idealne rozwiazanie.. nawet 116km daje rade.. Pomyśl jeszcze nad Leonem ;) (pierwsze wydanie) ciekawe auto i bardzo latwe w odsprzedaży ;]
x5pawel5x
Nowicjusz

Miejscowość: gostyn
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Toyota S-FR Racing Concept
    Rok po premierze S-FR Toyota pokazała na Tokyo Auto Salon 2016 jego wyczynową wersję – S-FR Racing Concept. Model powstał w japońskim studiu Toyota Gazoo Racing, które opracowało do niego bogaty pakiet aerodynamiczny, ...

16 Cze 2011, 17:36

leona też brałem pod uwagę, ale wolę raczej sedana..
jasko_dsb
Nowicjusz