Pierwszy samochód w cenie ok. 7 tys. zł

10 Cze 2011, 00:48

Zamierzam kupić w najbliższym czasie samochód i chciałbym was poprosić o radę. Cena to około 6, 7 tys. złotych. Samochód będzie używany głównie na trasie dom - miejsce gdzie studiuję (odległość 100 km) średnio raz na 2 tygodnie oraz na jakieś okolicznościowe wypady. Wymagania to: ekonomiczne (LPG, diesel) i mało awaryjne. Właściwie nic więcej nie potrzebuję. Proszę o propozycje.
billkozbi
Nowicjusz

Miejscowość: Luszowice

10 Cze 2011, 07:27

Duże? Małe?
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

10 Cze 2011, 09:03

VW Golf III.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Cze 2011, 10:09

billkozbi napisał(a):...Samochód będzie używany głównie na trasie dom - miejsce gdzie studiuję (odległość 100 km) średnio raz na 2 tygodnie oraz na jakieś okolicznościowe wypady. Wymagania to: ekonomiczne (LPG, diesel) i mało awaryjne. Właściwie nic więcej nie potrzebuję. Proszę o propozycje.

policz jaki przebieg zrobisz. raz na 2 tyg czyli 26 razy w roku zrobisz 200 km = 5200 km + jazdy po miescie itp. i tak jestes duzo ponizej sredniej. mozesz spok brac pod uwage nawet Pb.

musisz sie bardziej okreslic (duze/male, 2/3/4/5 drzwi, jakies sugestie co do marki...) bo za duze jest pole wyboru zeby cos sensownego doradzic.

pozdr
viwaldi
viwaldi

10 Cze 2011, 10:12

Więc diesel odpada.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

10 Cze 2011, 10:20

barol91 napisał(a):Więc diesel odpada.

a to dlaczego? te 100 km co 2 tyg w trasie starczy zeby wypalic FAP (o ile sie szarpnie na nowego diesla). jezeli kupi diesla w tej cenie to bedzie tak samo jezdzil jak na Pb. zero roznicy. wlasnie o to chodzi ze przy takich przebiegach jest dokladnie bez znaczenia jakim autem bedzie jezdzil. no chyba ze kupi jakies wybitnie paliwozerne auto.
predzej obawialbym sie uzywanej lpg, chocby ze wzgledu na czas homologacji butli. ale to tez nie jest jakas dyskwalifikacja. wszytsko zalezy od preferencji kierownika i trafienia auta, ktore mu podpasuje.

pozdr
viwaldi
viwaldi

10 Cze 2011, 10:32

Przy dzisiejszych cenach paliwa diesel już jest mało opłacalny i dużo ludzi przesiada sie na auta z gazem.
Barol
Awatar użytkownika

10 Cze 2011, 10:40

barol91 napisał(a):Przy dzisiejszych cenach paliwa diesel już jest mało opłacalny i dużo ludzi przesiada sie na auta z gazem.

tak jak pisalem wyzej, przy zakladanych przebiegach roznica bedzie minimalna. zdecydowanie lepiej dobrac autko ktore bedzie "pasowalo" kierownikowi niz na sile szukac samochodu z lpg.
juz samo znalezienie auta, ktore nie bylo zlamane, zlozone z 2 alboi 3 roznych jest sztuka. nie ma co sobie zycia utrudniac ;)

nie, nie mam zadnych uprzedzen do lpg. mialem w 2 poprzednich autach i bylem z nich zadowolony. natluklem nimi troche km po polsce i balkanach i bylo ok. teraz mam diesla ze wzgledu na to ze nie musze planowac jazdy od stacji do stacji (na balkanach) lpg. tankujac w barwinku nad adriatyk dojezdzam na tym samym paliwie (xantia hdi - 4.8 l/100 km w trasie).

pozdr
viwaldi
viwaldi

10 Cze 2011, 11:13

Już nie przesadzajmy z tym szukaniem. Ja szukałem dokładnie jednego modelu w jednej wersji i znalazłem dość szybko. A to dość rzadkie auto.
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

10 Cze 2011, 11:21

dervu napisał(a):Już nie przesadzajmy z tym szukaniem. Ja szukałem dokładnie jednego modelu w jednej wersji i znalazłem dość szybko. A to dość rzadkie auto.

jak szukalem obecnej xantii bylo tylko kilka wymogow: mk2, diesel, klima, elektryczne przednie szyby i miala byc srebrna. cala reszta wyposazenia nieistotna. tak samo czy kombi czy liftback. bralem pod uwage xsare kombi i peugeota 406 kombi.
zaczelem szukac w koncu pazdziernika (jak kupiec przyszedl po poprzednia X) i kupilem w koncu stycznia. mase telefonow, emaili itp. prawie 10 wyjazdow w polske (np bialystok - zielona gora).
znalezienie samochodu w przyzwoitym stanie, za niewygorowana cene wcale nie jest takie hop siup. no chyba ze ma sie szczescie.
poprzednia X tez kupilem dopiero za ktoryms tam wyjazdem (przywiozlem ja zza krakolwa).
fakt ze peugeota 205 kupilem praktycznie z marszu :)

pozdr
viwaldi
viwaldi

10 Cze 2011, 11:43

Jak dla studenta to polecam Fiata Bravo, też takiego szukam. Blachy ocynkowane, tanie części jakby co, do 7 tyś znajdziesz fajnego z dobrym wyposażeniem. Silniczek 1,6 małe spalanie ,ale jak chcesz z gazem to też takiego znajdziesz. No i Bravo mi się podoba , nie będziesz milionowym posiadaczem golfa 3. Pozdrawiam
Jenczu
Początkujący

Miejscowość: Głogów

10 Cze 2011, 12:06

Nie mam żadnych uprzedzeń co do marki ani tego czy to będzie LPG diesel czy benzyna. Auto najlepiej żeby było 5 drzwiowe i liczmy załóżmy 15 tys. km na rok. Bardzo bym prosił o jakieś linki do aukcji.
billkozbi
Nowicjusz

Miejscowość: Luszowice

10 Cze 2011, 13:00

billkozbi napisał(a):...załóżmy 15 tys. km na rok.

to albo raz na 2 tygodnie 200 km albo 15 tys rocznie. to calkiem 2 rozne zalozenia.

billkozbi napisał(a):...Bardzo bym prosił o jakieś linki do aukcji.

:D [link wygasł]
viwaldi

10 Cze 2011, 16:26

Widze że jesteś z Luszowic a więc całkiem niedaleko mnie,tutaj dwa ciekawe autka ode mnie z miasta:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tego ostatnio miałem okazje oglądać i musze powiedzieć że wygląda całkiem nieżle.
Barol
Awatar użytkownika

12 Cze 2011, 11:30

Witam nie chce zakładać kolejnego tematu. Jestem pracującym studentem. Szukam auta do 5 tyś. Chciałbym się zapytać czy będzie mnie stać na utrzymanie np. 323F , Almery , albo E36 ?? Czy lepiej skoncentrować się na na Fiacie Bravo, Golfie 3. Czy czego szukać. Dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam
Jenczu
Początkujący

Miejscowość: Głogów