Pierwszy samochod - wybor modelu, nie egzemplarza

15 Gru 2014, 15:31

Witam. Mam 18 lat, pare dni temu zdalem egzamin teoretyczny a przed nowym rokiem bede jeszcze podchodzil do praktycznego. Bardzo niesmialo zaczynam myslec o wlasnym aucie. Tak, wiem ze jeszcze nie zdalem, ze nawet jak zdam w pierwszym terminie to zanim otrzymam plastik troche czasu minie. Ale tak jak wspomnialem w temacie - na razie szukam kilku konkretnych modeli, zeby wiedziec za czym sie rozgladac, na co wzrocic uwage. Dopiero pozniej przyjdzie czas na szukanie konkretnego egzemplarza. Moj budzet to 5 tysiecy, dla Was pewnie smiesznie maly ale wiecej przeznaczyc na auto mogl nie bede. Zapewne powiecie, ze za taka kase to mam brac obojetnie co, byle w dobrym stanie. Ale moze macie swoich faworytow? Szukam raczej czegos malego, taniego w utrzymaniu (chociaz jak znajdzie sie cos wiekszego godnego uwagi to kto wie?). Auta bede uzywac glownie jako transport do szkoly (15km w jedna strone), wiec tygodniowo wychodzi okolo 150-180km. Teraz pewnie cos, za co mnie zjedziecie, ale nie ukrywam ze zalezy mi po czesci na wygladzie :) Albo ujme to inaczej, nie chcialbym kupic auta, ktore - ze tak powiem - nie pasowalo by do mojego wieku wiec wozy typu Lanos, Tico czy CC raczej odpadaja. Moim malutkim marzeniem jest Civic V (w ostatecznosci VI) ale nie wiem czy z takim budzetem jest sens w ogole szukac. Wiadomo, cos bym na pewno wypatrzyl, ale pewnie zajechany egzemplarz w ktory dwa razy wicej bede musial wlozyc. Poza tym nie znalazlem odpowiedzi na pytanie dot. gazu. Czesc osob twierdzi, ze te Hondy nie lubia sie z gazem, a inni ze nie ma zadnego problemu. Moze Wy mi powiecie co o tym sadzicie? Drugim autem, ktore gdzies tam kreci mi sie po glowie jest Punto II (podobno tanie w utrzymaniu). Mam w sumie jeszcze kilka modeli, ktore bralbym pod uwage ale najpierw chcialbym wysluchac Was. Pozdrawiam
ALP1NE
Nowicjusz

Auto: (jeszcze) nie mam

15 Gru 2014, 21:27

Civic VI za takie pieniądze będzie do poprawek,z V też będzie ciężko bo większość albo już jest dość mocno pognita albo zmęczona przez młodych gniewnych.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Gru 2014, 14:14

Dzięki. A tak z ciekawości: ile mniej-więcej potrzebowałbym na jakiś dobry egzemplarz piątki lub ewentualnie sżóstki? Jest troche tego na otomoto za grosze, ale pewnie tak jak mówisz są już zmęczone.

A co sądzicie o tym Punciaku? Jakieś inne propozycje?
ALP1NE
Nowicjusz

16 Gru 2014, 16:40

Powiem tak sam osobiście poszukuję Civica i za te pieniądze V spokojnie znajdziesz z VI będzie problem.
Jak byś chciał VI szukać to od

[link do oferty na Olx wygasł]
Do negocjacji.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] nawet ładna
[link do oferty na Olx wygasł] do negocjacji (klubowa)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (wg mnie sprzedawca uczciwie pisze)
[link do oferty na Olx wygasł] też nawet ładna

Też nie mówię ,że są one idealne bo mają swoje lata i nigdy nic nie wiadomo.
Przy oględzinach szczególnie zwracaj uwagę na nadkola,progi oraz na silniki bo jak coś będzie im dolegać to lubią pobrać olej,puścić dymka i wtedy się trzeba się zastanowić czy w ogóle dalej oglądać (brać),ale to nie musi się równać od razu z wymianą pół silnika. :)
Bardzo przyjemne samochodziki, POLECAM

Popatrz może jeszcze na:
Citroen Saxo 1.4 VTS
[link do oferty na Olx wygasł] (niby ogłoszenie nie aktualnie ale zawsze przedzwonić można)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - Taka Brava np.

Ogólnie patrz na F.Brava,F.Bravo,Saxo VTS,Mitubishi Colt.
Myślę ,że w/w autach nie będziesz się czuł jak "dziadek" :roll:

@Zapomniałem dodać ,że teraz jest dobry czas na kupno Civica ponieważ na zimę większość się pozbywa tylko dlatego ,że boi się "rudej" a to wystarczy zabezpieczyć. Tylko najlepiej trzeba by było to zrobić przed zimą.
Ostatnio edytowany przez Kieł, 16 Gru 2014, 21:47, edytowano w sumie 1 raz
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

16 Gru 2014, 21:32

Albo popytaj na forum Civica,napewno ktoś coś sprzedaje a historia jest zazwyczaj dostępna na forum.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Gru 2014, 22:25

Wielkie dzięki Panowie ;) No to teraz mam ładny mętlik :) Wymarzony Civic czy jednak coś bardziej "przyziemnego"? Sam już nie wiem. Tak jak pytałem: wie ktoś czy piątka nie gryzie się z gazem?
ALP1NE
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Camry z klocków Lego
    Australijska Toyota pokazała w Melbourne pełnowymiarową replikę Camry nowej generacji zbudowaną w całości z klocków Lego. Samochód stworzył Ryan McNaught przy użyciu 500 tys. elementów. Toyota Lego Konstrukcja ...

17 Gru 2014, 22:40

Niby nie można ładować gazu a większość Hond na rynku jest zagazowanych.
Kupisz dobrą instalację to będzie hulać.

Będziesz pokonywał znikome odległości więc może poprzestań na czystej benzynie?
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam