Pierwszy samochód z napędem 4x4 i przyzwoitą mocą

15 Maj 2018, 20:09

Witam , chciałbym zasięgnąć pomocy forumowiczów w zakupie pierwszego samochodu :)
Poszukuję samochodu który sprawdzi się na górzystych terenach Podhala , w dni szkole będę pokonywał 60 km na trasie Nowy Targ-Rabka Zdrój . W zimę częste wypady na narty .
Wymagam od samochodu , napędu 4X , przyzwoitej mocy , nadwozie sedan coupe . Będę się przemieszczał głownie sam okazjonalne wypady w większej grupie .
Celuję w samochody używane z niskim przebiegiem . Nastawiony jestem na BMW F30/F10 , bardzie się skłaniam do F30 łatwiej jest dorwać dobrą sztukę w tych pieniądzach , oraz będzie przyjemniejsza ze względu na wymiary oraz masę w kontekście szlifowania praktycznych umiejętności oraz kosztów eksploatacji . Jednak zniechęcają mnie doniesienia o słabym spasowaniu i średnim wykończeniom F30 . jestem otwarty na inne propozycję . Budżet max 90 k brutto .
Grzeg1404
Obserwowany

Prawo jazdy: 13 03 2019
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

17 Maj 2018, 08:22

Grzeg1404 napisał(a):Poszukuję samochodu który sprawdzi się na górzystych terenach Podhala , w dni szkole będę pokonywał 60 km na trasie Nowy Targ-Rabka Zdrój . W zimę częste wypady na narty
Ja bym w Twoim przypadku szukał samochodu który ma trochę wyższy prześwit BMW F10 i BMW F30 raczej nie sprawdzą się już lepszym modelem byłby BMW E84 bo z BMW F48 nie zmieścisz się w cenie.

Ja bym jednak skłaniał się tu jakiejś innej marce np. Subaru Forester IV czy Mazda CX-5.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

17 Maj 2018, 15:34

Zastanawiałem się też nad czymś z większym prześwitem ale jednak stwierdziłem że jest to mi nie potrzebne .Głównie chodzi mi o napęd 4x jak spadnie śnieg by nie mieć problemów . Droga do Nowego Targu jest elegancka równiutka w zimę może sprawować problem ale przy napędzie na tył . Przy olbrzymich opadach mam rezerwę w postaci X5 czy jadąc w jakaś wyprawę na Słowację na narty , tak czy inaczej nie planuje jeździć po chałwach śniegu . Za rok przenoszę się do Krakowa , samochód na 5 lat więc też upatruję się w sedana pod tym kątem .
Grzeg1404
Obserwowany

Prawo jazdy: 13 03 2019
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Lexus LS będzie elektrykiem?
    Choć rynek aut nowych jest dziś zdominowany przez SUV-y, a podwyższone auta pojawiają się w salonach jak grzyby po deszczu, Lexus LS pozostaje ważnym modelem w gamie japońskiej marki. To w końcu od niego wszystko się zaczęło. ...